Ето защо всички изведнъж започнаха да добавят масло в кафето си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

bulletproof-coffee

Вече наложилото се в световен мащаб, така наречено „булетпруф” кафе (кафе, което бронира здравето, апетита ви) е обект на ожесточени спорове. Истината е, че нищо, дори и най-здравословната храна, не е еднакво полезна за всички. Тази напитка е сред нашумелите през последните години здравословни тенденции, феномен в САЩ и в света като цяло, която вече си извоюва място сред различните видове кафе.

В случая става дума за напитка, продуктите за приготвянето на която не всеки може лесно да си набави. Ако успеете, обаче, можете да пиете това кафе, по наше мнение, при нужда (натоварен ден в работата, много учене, при ектремни условия навън), както и за да се глезите от време на време. Приготвено по оригиналната рецепта, булетпруф кафето, както вече е приело гражданственост в България и по света, е очарователна, кремообразна напитка, която, по наше мнение, плаче за добавянето на мъничко (или повече, според вкуса на пиещия го) канела или ванилия.

И така, ако обстоятелствата ви налагат да пропуснете закуска някой ден, булетпруф кафето ще ви засити достатъчно за часове напред и вие ще можете да си свършите набелязаната работа, при това ще сте пълни с енергия, с чудесно действащ мозък и в добра кондиция като цяло.
Вместо да използвате сметана или захар в обичайното си кафе, тук използвате истинско пълномаслено масло от хранени на паша животни, органично кокосово масло или МСТ масло и най-важното – органично кафе с ниско съдържание на токсини в зърната. По-долу даваме оригиналната рецепта на създателя на булетпруф кафето, Дейв Аспрей. Това са предпоставките, за да включите тази напитка в дневното си меню. След изпиването й дълго време няма да сте гладни, така че тя замества закуската, ако го пиете сутрин или съответното следващо хранене според това кога го пиете.

Истинско масло можете да си приготвяте бързо у дома: Истинско натурално масло се прави лесно у дома

Отново повтаряме, нашето скромно мение е, че това не е напитка, която да пиете всеки ден като съответно заменяте обичайната си закуска с нея. Тя е по-скоро предмет на удоволствие и на зареждане с енергия и се основава на древна традиция на пиенето на чай
Сега нека ви запознаем с това как е инспирирано създаването на булетпруф кафето от създателя му Дейв Аспрей:

„За първи път открих епичните, подмладяващи свойства на масло от як в чай, докато се намирах на височина от близо 5500 метра близо до планината Кайлаш в Тибет.

Температурите бяха далеч под нулата и се намирах на ектремна височина – при тези условия не е чудно, че се чувствах ужасно – към живот ме върна чаша горещ и вкусен чай с добавено в него кремообразно масло от як. Усещането бе невероятно – и ме накара да се запитам защо този чай ми подейства така добре и защо количеството енергия, която получих от напитката имаше така дълготрайно действие. След доста усилия и експерименти аз създадох на тази база моето булетпруф кафе, което има сходно действие, а отговорът на горните ми въпроси е: Дълготрайният прилив на енергия и сила се дължи на съчетаното действие на кофеина в кафето и на качествените мазнини, които го въвеждат в тялото при пиенето на Bulletproof Coffee“.

Булетпруф кафе – Оригиналната рецепта на създателя му Дейв Аспрей

  • Поне 1-2 с.л. натурално масло от отглеждани на паша животни.
  • 1-2 с.л. Brain Octane или XCT oil (тези са 18 пъти и 6 пъти по-силни от кокосовото масло и нямат вкус. Те НЕ са МСТ маслото (давано като съставка в повечето рецепти) по принцип, което е около 1.6 пъти по-силно от кокосовото масло)
  • 1-2 чаени чаши (~250-500 мл) горещо кафе, приготвено от зърна с ниско съдържание на токсини (като Bulletproof Upgraded Coffee) с помощта на метален филтър (като френска преса или еспресо през златен филтър).

Приготвя се след като блендера предварително се затопля като в него се сипва гореща вода. След това тази вода се излива. В блендера се сипва готовото кафе и останалите съставки и се разбиват до кремообразна консистенция. Накрая, по желание може да се добави органична стевия.

Прочетете още за маслото:  Какво те искат НИКОГА да не разберете за истинското масло

Сега следват 5 ползи за здравето от пиенето на булетпруф кафе, които да ви накарат да преосмислите начина, по който пиете кафето си:

1. Стимулира сърдечносъдовата дейност

Маслото от хранени на паша животни е един от най-добрите източници на омега-6 и омега-3 мастни киселини, като тези мазнини доказано снижават риска от сърдечни заболявания, най-вече атеросклероза. Тези полезни за тялото мазнини също така спомагат регулирането на холестерола и могат да спомогнат за снижаването на кръвното налягане.

2. Храна за мозъка

Споменатите в точка 1. омега мастни киселини в маслото от хранени на паша животни, освен че са полезни за здравето на сърцето, спомагат създаването на нови клетъчни мембрани в мозъка и поддържат подновяването на жизненоважни неврални пътеки в мозъка.

Късо-верижната мастна киселина бутират в маслото от отглеждани на паша животни се свързва с предпазването от невродегенеративни заболявания и е отлично противовъзпалително средство, което предпазва от опасни съсиреци на кръвта и от кръвоизлив в мозъка.

3. Сваляне на килограми

Конюгираната линолова киселина в маслото от хранени на паша животни е доказала, че снижава масата на мазнините в тялото, особено при хора с наднормено тегло. Съдържанието на бутират в това масло може също така да повиши разхода на енергия на индивида, което води до бързо горене на мазнините.

4. Мощен приток на енергия

Това „булетпруф” кафе не случайно е получило името си. То ще ви зареди с енергия, както и с повишена познавателна функция без обичайния ефект на кофеина, предизвикващ бързото покачване на енергията и усилване на когнитивната функция след което и двете спадат, оставяйки усещането за нервност след себе си. Подсилената напитка произвежда кетоните, създавани когато тялото произвежда енергия от мазнини, а не от въглехидрати.

5. Цяло ядене в една чаша

Според феновете на тази бързодействаща напитка, слагате само две супени лъжици масло в кафето и вече сте се уредили с приемлив заместител на закуската. Тази последна „полза” за здравето изглежда според нас лош съвет, но есенциалните мазнини и калории в това кремообразно кафе може да се окажат по енергизиращи от въглехидратен източник като овесената каша.

И присъдата е?

Ако искате да подобрите функцията на мозъка и енергийните си нива, има по-здравословни и по-балансирани подходи от тази така наречена „булетпруф” напитка. Наслаждавайте й се при нужда и за удоволствие, но не и всеки божи ден.

Очаквайте още една статия за булетпруф кафето скоро.

Здрави всеки ден

Източници:

http://healthycures.org/this-is-why-everyone-is-suddenly-putting-butter-in-their-coffee

https://www.bulletproofexec.com/bulletproof-coffee-recipe/

Снимка: exerciciosdeacademiaesuplementos.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *