Защо трябва да ядем заешко

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Животът в Южна Америка ми позволи да експериментирам с няколко нови продукта в кухнята. Един от тях беше заешкото. Няма нищо по-вкусно от заешкото за глезене на вкусовите рецептори. Добавете киноа към заешкото, вкусни зрели чери домати, бутилка червено вино и ето ви прекрасна вечеря. rabbit-eat

За някои хора в Съединените щати яденето на заешко месо може да е немислим акт, нарушаващ правата на животните. Може дори да си спомняте протестите срещу продажбите на заешко месо извън веригата Whole Foods преди няколко години. Обаче, Whole Foods заявиха, че са получили голям брой заявки в полза на предлагането на заешко месо.

Всъщност веригата бе направила добро попадение. Оказва се, че заешкото в сравнение с повечето традиционни меса, съдържа най-малко калории и мазнини. То също така съдържа невероятно количество протеин и други особено важни за здравето хранителни вещества. Така че сайтът The Alternative Daily пробива през ограничителните линии на стачниците и ви предлага пет бързи причини защо трябва да ядете заешко!

Заешкото месо е изключителен източник на протеини

Порция от 100 г заешко предоставя 29 грама протеин. Каймата от говеждо е с подобно съдържание на протеин, но предлага приблизително два пъти повече мазнини и калории. Според рецензия от 2007 година на Световния фонд за ракови изследвания и на Американския институт за ракови изследвания, наречена Храна, хранене, физическа активност и превенцията на рака: Глобални перспективи, препоръчителното количество протеин на ден за жени е 46 грама, а за мъже 56 грама.

Порция заешко ще повиши нивата ви на протеини доста над количеството, препоръчвано за здраво тяло и мозък. Протеинът създава ензимите от които тялото се нуждае, за да функционира правилно и ефективно. В човешкото тяло има над 10000 протеини и от време на време те трябва да се подсилват. Заешкото не е тлъсто и е здравословен избор, който предоставя достатъчно протеини за дългите дни на работа, за възстановяване след физическа активност или за справяне след по-дълга разходка през уикенда.

Повишете нивата си на желязо със заешко

Заешкото месо е богато на желязо и на много други минерали, от които се нуждаете, за да сте по-здрави и по-щастливи. Сто грама заешко покрива 13 процента от дневната стойност на желязото в организма. Набавянето на адекватно количество от този минерал може да подобри познавателната функция, физическото представяне и имунната функция. Желязото също така играе ключова роля при бременност.

Изследване, публикувано в списанието Molecular Aspects of Medicine (2001) с автор Полин Т. Лиу и колеги от Фармацевтичния изследователски институт Р.У. Джонсън в Сан Диего, Калифорния е на тема здравословните ползи от желязото. Изследователите откриха, че желязото играе жизненоважна роля „за почти всички живи организми като участва в широк спектър метаболитни процеси, включващи преноса на кислород, синтеза на ДНК-то и преноса на електрони”. Заешкото е отлична система за доставяне на желязо в тялото, по-ефикасна от тази при говеждото.

Заешкото помага срещу болестите, предоставяйки витамин В12

Витамин В12 е супер витамин, който предлага множество ползи за здравето – а заешкото съдържа огромно количество от него. Заешкото месо съдържа 138 процента от необходимата дневна стойност витамин В12 на 100 грама. Това е повече от два пъти количеството витамин В12, което ще получите от 100 грама говеждо.

Витамин В12 подсилва енергията, регулира нервната система, снижава депресията, снижава риска от инсулт и хипертония и е чудесен за здравето на кожата и косата. Той също така предпазва от някои видове рак като рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво и простатата Осигуряването на достатъчни нива на витамин В12 може също така да снижи риска ви от сърдечни заболявания, номер едно убиецът в Америка.

Повишените нива на хомоцистеин се свързват с ниски нива на витамините В6, В12 и фолат (фолиева киселина), и може да показват по-висок риск от сърдечно-съдово заболяване, според Националния институт на здравето. Следователно, повишаването на приема на В12 в комбинация с фолиева киселина може да снижи нивата на хомоцистеин и да ви предпази от сърдечно заболяване. Кой да знае, че заешкото е така мощно!

Заешкото може да повиши броя на сперматозоидите

Заешкото на масата може да доведе до повече места около нея. Един начин за борба с безплодието при мъжете е повишаването на нивата на селен. И нещеш ли заешкото съдържа 55 процента от необходимата дневна стойност селен на 100 грама. Това е с 23 процента повече от стойността при говеждото на 100 грама, и още една точка в полза на заешкото.

Селенът е също така изключителен минерал за подсилване на антиоксидантите, които премахват свободните радикали. Той е жизнено важен за това ензимите на глутатион пероксидазата да функционират както трябва. Това е важна функция за системата за прочистване на тялото, която също така го защитава от оксидативен стрес.

Като съставна част на селенопротеините, селенът играе структурна и ензимна роля като при ензимите той е най-добре познат като антиоксидант и катализатор за производството на активни щитовидни хормони. Селенът е особено важен за щитовидната жлеза и наред с многото други ползи от заешкото, здравето на щитовидната жлеза е още една причина, поради която този нетлъст протеин трябва да е на масата ви.

Заешкото може да сложи край на глада в световен мащаб

Това наистина е вярно. Зайците могат да са катализатор за промяна що се отнася до непрестанно растящия проблем с глада и недояждането в света. След катастрофалното земетресение през 2010 година в Хаити бе разработена програма, която бе особено важна за оцеляването на много от жителите на острова. Отглеждането на зайци бе основната точка на програмата. Програмата в Хаити бе разработена след като голяма част от населението напусна опустошените квартали в града и се завърна във селскостопанските райони.

Проектът бе насочен към отглеждането на зайци за месо, кожи или вълна. Поради опустошителните последици от земетресението върху инфраструктурата, доставките на храна бяха ограничени, а решенията струваха скъпо. В разгара на кризата, отглеждането на зайци се превърна в необичаен източник на храна. Десет женски и един мъжки предоставят поколение от около 200 заека на година, което е достатъчно за подсигуряването на месо с високо съдържание на протеин за фермерите, както и за продажби на местните пазари.

Зайците също така са чудесни за развъждане, понеже не изискват много място, а отглеждането им не се основава на зърнени храни. Заешкото месо също така е много уникално понеже има място в почти всяка култура в света. То е кашер, халал, както и идеалният алтернативен източник на храна за индусите.

Заешкото трябва да присъства на масата ви поради редица причини. То подсилва витамините и минералите, които са абсолютно необходими за здравето, като в същото време предоставя по-малко калории и мазнини от говеждото. Всъщност, заешкото месо съдържа по-малко мазнини и калории от всяко друго месо, което ще намерите в супермаркета. Но заешкото рядко се появява в списъците на полезните храни що се отнася до месни източници. Може то да е културно табу в Америка, но не трябва да забравяме, че заешкото бе спасителен избор в САЩ по време на Голямата депресия и преди Втората световна война.

Заешкото предлага много ползи за здравето и за доброто физическо и психическо състояние, като не забравяме и колко вкусно е то. Можете да откриете ресторант близо до вас, където се сервира заешко или да намерите готварска книга и да опитате нова рецепта.

Стивън Зайфърт

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/why-thumper-should-be-on-your-table/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N151021

Снимка: igotovil.ru

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *