Лечебните ползи от ароматерапията или как ароматите лекуват

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Знаехте ли… че ароматерапията предоставя сериозни ползи за здравето?

Aromatherapy

Дори и непредубедените могат да са недоверчиви относно лечебните ползи от ароматерапията. Вероятно предразсъдъците ни се дължат на свързването й с луксозни спа курорти и свещи. Но това е жалко, защото според лекарите, прaктикуващи интегративна медицина, ароматерапията крие в себе си огромни лечебни ползи.

Основите на ароматерапията

Когато сме изложени на даден аромат, молекулите навлизат в обонятелните епителните клетки—или носните рецептори, разположени в носовата кухина. Тези рецептори отвеждат ароматните молекули направо в обонятелния център в мозъка, където миризмата бива разпозната. Процесът включва паметта… сетивното възприятие… и в крайна сметка, жлеза, която регулира освобождаването на определени химикали в кръвта.

Според изследващите ароматерапията, химическите реакции, задействани от определени миризми предизвикват емоционални и физиологични ефекти. Въздействието на ароматерапията се разпростира в цялото тяло, включително в:

Имунната система
Кръвообръщението
Дихателната система

Още по темата: Ароматерапия за щастливи празници без стрес за вас и домашните ви любимци

Когато животът ви дава лимони, помиришете ги… и излекувайте рака на черния дроб

Скорошно изследване, проведено в университета Ruhr University Bochum показва, че рецепторите на обонянието ни са способни да помагат за диагнозирането и лечението на рак на черния дроб.

Учените в Рур откриха, че съединението monoterpene citronell може да се използва за откриването и лечението на раковите клетки. По-ранни изследвания показаха, че терпените, на които се дължат отделните миризми, съдържащи се в много растителни етерични масла могат да потискат развитието на рака.

Рурският екип се фокусира единствено върху citronell, съединението, което придава на лимоните силната им цитрусова миризма. Излагането на цитронел снижавало пролиферацията на чернодробните ракови клетки. Изследователите успели точно да определят конкретния рецептор, който усещал миризмата на цитронела и след това изпращал клетъчния сигнал, който забавял развитието на рака в черния дроб.

Изследователите смятат, че откритията им служат като „още един пример за значимостта на обонятелните рецептори извън носа”.

Други документирани въздействия на ароматерапията включват…

 • Подобряване на съня
 • Облекчаване на болката
 • Освобождаване от тревожността
 • Намаляване на конгестията, свързана с настинките и грипа.

Осмисляне на ароматите

Ако искате да изпробвате ароматерапията върху себе си, можете да се възползвате от дадения по-долу списък, споделен от Джули Чен, M.D., на сайта Huffington Post Healthy Living:

 • Тревожност: лавандула, маточина (мелиса), смирна, бергамот, кардамон, лайка, кипарис, тамян, роза, бор, ванилия, риган, нероли, индийско орехче, пачули и портокал/лайм.
 • Депресия: лимон, риган, нероли, мента, пачули, розмарин, сандалово дърво, ангелика, бергамот, кедрово дърво, жасмин, лавандула, здравец, иланг иланг и градински чай (салвия).
 • Умора: босилек, ангелика, кедрово дърво, детелина, евкалипт, жасмин, тамян, лимон, нероли, риган, мента, пачули и ванилия.
 • Главоболия: босилек, лайка, канела, джинджифил, евкалипт, лавандула, лимонена трева, маточина, риган, мента, мащерка, иланг иланг и градински чай.
 • Конгестия на белите дробове/синусите: ангелика, босилек, кедрово дърво, карамфил, кипарис, евкалипт, резене, джинджифил, исоп, хвойна, розмарин, чаено дърво и риган.
 • Лошо храносмилане: лавандула, хвойна, лимонена трева, лимонена вербена, портокал, мента, роза, розмарин, сандалово дърво, мащерка, анасон, резене, джинджифил и босилек.
 • Менструални крампи: ангелика, босилек, кимион, лайка, джинджифил, градински чай, лавандула, роза и розмарин.
 • Мускулни болки: дафинов лист, кимион, лайка, евкалипт, тамян, джинджифил, здравец, хвойна, лимонена трева, лимонена вербена, розмарин, сандалово дърво, пачули и мирта.

Още по темата: Събуждане на магическите способности със силата на билките

Както виждате много масла и ползи се припокриват.  Например, лавандулата успокоява безпокойство и лошо храносмилане. Чен казва, че тези припокривания подчертават колко силно персонализирани са нашите възприятия на миризмите.  Това означава, че уникалната химия на всеки човек в комбинация със спомените влияят на въздействието което миризмите предизвикват в тялото.

Дали ще потърсите ароматерапевт или ще експериментирате в дома си, непременно обръщайте внимание на следните неща:

 1. Ботаническото име на маслата е важно – например, не всички видове лавандула имат релаксиращ ефект, така че ако това е вашата цел, ще трябва да си набавите масло от Lavandula angustifolia, а не от Lavandula latifolia.
 2. Страната производител
 3. Дали производителят редовно прави изпитания за чистотата на продуктите
 4. Дали и как са предпазени маслата от окисляване

Ароматерапията е много полезна за здравето и много приятна за тялото. След като вече знаете за ароматните ползи от дадените по-горе билки, вие можете постепенно да свикнете с прилагането на това древно изкуство в ежедневието си.

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/aromatherapys-healing-benefits/

Снимка: Health Proper

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *