Ароматерапия за щастливи празници без стрес за вас и домашните ви любимци

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

aromatherapy-pets

Мислили ли сте някога, че кучето ви може да намира промените в нормалното си ежедневие за стресиращи? Шумотевицата на празниците, гостите в дома или просто промените в програмата му могат да се укажат повече от травмиращи за нервите на домашния ви любимец.

Много ефикасен начин да помогнете на кучето си да се пребори със стреса е чрез ароматерапия. Етеричните масла, използвани в ароматерапията са исторически първите лекове на човечеството като и до ден днешен те се използват за предоставянето на спокойствие и хармония на хората и на кучетата им.

Емоционалната помощ, извличана от етеричните масла

Етеричните масла с високо качество и терапевтичен клас въздействат както на емоционално, така и на физическо ниво вътре в тялото. На емоционално ниво, правилно дестилираните и извлечени етерични масла действат по начин, подобен на ароматите на цветята; те помагат на тялото да освободи негативната енергия и му позволяват да се върне към състояние на хармония.

Етеричните масла могат също така да помогнат за подобряване на физическото здраве.

Те са жизнената сила на растенията или Чи, подобна на нашата кръв, така че те работят синергично вътре в тялото за поддържането, възстановяването и подновяването му.

Етеричните масла се използват от векове за стимулиране на здравето. Молекулите им са толкова малки, че те лесно проникват в кръвта. След като веднъж попаднат там, те бързо биват пренесени в мозъка, където директно влияят на неща като

 • настроение,
 • емоции,
 • памет, и
 • физическа реакция

Етеричните масла могат да помогнат като

 • снижават болката и стреса,
 • облекчават травми и страхове,
 • релаксират,
 • успокояват,
 • стимулират, и
 • създават усещане за добро физическо и психическо състояние и здраве.

Ето някои от най-добрите масла за облекчаване на стрес и тревожност както при хората, така и при кучета:

Безпокойство

 • Лавандула
 • Римска лайка
 • Портокал
 • Иланг-иланг

Стрес

 • Лавандула
 • Лайка
 • Майорана
 • Роза
 • Сандалово дърво
 • Ливан (тамян)
 • Кедрово дърво

Рецепта за облекчаване на болки в ставите

 • 30 капки балсам от ела (Idaho balsam fir)
 • 10 капки хелихризум
 • 5 капки мента
 • 1 капка риган

УКАЗАНИЯ: Сипете съставките в бутилка от тъмно стъкло, леко я обърнете няколко пъти, за да се смесят. Нанасяйте по 2-3 капки върху засегнатата става по 3 пъти на ден при нужда за успокояване на болката.

Уверете се, че използвате надеждни източници преди да купувате етерични масла. Това е много важно. Много етерични масла на пазара днес се извличат с употребата на разтворители, които могат да са потенциално вредни за кучето ви. Тази индустрия е неконтролирана, така че само защото на бутилката пише „100% чисто”, това не означава непременно че е така. Преди да започнете пътешествието си в ароматерапията, непременно направете свое проучване, за да сте сигурни, че си набавяте масла с най-високо качество.

Предупреждение: Ароматите могат да имат дразнещ ефект

Едно от ключовите неща, които трябва да разберем е, че домашните любимци имат много по-силно обоняние от нас хората. Приятните за нас миризми може да са твърде силни за тях, дори непоносими. Нали не искате да заседнете в асансьор с някой, който е  силно парфюмиран? Винаги се съобразявайте с този факт и не натрапвайте на кучето си миризмите, които вие считате за прекрасни — за него те може да са дразнещи. Обонянието на кучето е хиляди или десетки хиляди пъти по-силно от нашето. И макар че котките не са дарени със силното обоняние на кучетата, и тяхното обоняние е далеч по-чувствително от нашето. Предпазването от силни миризми е особено важно за птиците — те имат много различни и по-чувствителни дихателни пътища от хората, и вдишването на етерични масла не е препоръчително за тях.

aromatherapy-pets-2Как да прилагаме ароматерапия?

Първо на първо, не забравяйте, че кучетата имат много силно обоняние и ароматерапията дълбоко им въздейства. Не прекалявайте с употребата на етеричните масла. Мъничките количества имат голямо въздействие. Позволете на кучето си да се приспособи постепенно и с течение на времето.

Има три различни метода с използването на етерични масла.

1. Британският модел набляга на силното разреждане с използването на масло носител като например бадемово масло или зехтин. Този метод включва добавянето на няколко капки етерично масло в няколко унции базово масло преди употребата.

2. Френският модел предпочита нанасянето на етеричните масла направо върху кожата или козината без каквото и да било разреждане. Преди да използвате този метод, трябва да сте абсолютно сигурни, че използвате терапевтичен клас масла, които знаете, че няма да изгорят или по друг начин да увредят домашния ви любимец.

3. Немският модел използва дифузия за използването на етерични масла. Открила съм, че най-добрият начин да се направи това е като се използва дифузьор със студен въздух, защото по този начин се поддържа силата на маслото и оптималната му ефикасност.

Дифузор със студен въздух е предпочитаният от мен метод за освобождаване от стреса и придава прекрасен аромат на въздуха в цялата къща. Много хора са ми казвали, че кучето им се върти наблизо или дори направо пред дифузора, за да диша лечебните и успокояващи аромати!

Понеже етеричните масла навлизат във всяка клетка на тялото за минути, стресът може да изчезне много бързо.

Хубавото при използването на дифузор със студен въздух е че можете да смесите няколко масла и да си създадете приятен празничен аромат, който премахва стреса и подготвя дома ви за предстоящите тържества. Например, около Коледа аз предпочитам масло от тамян. Смесвам го с портокалово масло и ароматът е не само чудесен, но той сякаш магически разтваря и премахва стреса. Кучето ми също обича тази комбинация – той стои в която стая сложа дифузора! 

Как ароматерапията влияе на котките?

Етеричните масла могат да са токсични за котките, особено, ако не използвате продукти от терапевтичен клас. Ако имате котета в дома си, помислете за използването на хидрозоли, вместо етерични масла. Понякога наричани флорални води, хидрозолите се правят чрез парна дестилация на етерични масла и имат много по-неуловимо и щадящо въздействие.

Край на нервите

Колкото и приятни и вълнуващи да са празниците и положителните промени в живота, не можем да отречем, че понякога те могат също и да ни изнервят. Когато вие или кучето ви започнете да се стресирате, прибегнете към етеричните масла и се доверете на древното изкуство на ароматерапията. То ще осигури щастливи празници, както за вас, така и за домашните ви любимци.

Ким Блумър, ветеринар натуропат

Източници:

http://healthiertalk.com/aromatherapy-frazzled-fidos-2238?utm_source=Healthier%20Talk&utm_medium=subemail&utm_campaign=aromatherapy_15.10.13

http://www.vetstreet.com/our-pet-experts/aromatherapy-relaxation-or-torment-for-pets

http://www.rockysretreat.com/services/aromatherapy-for-dogs/

http://www.inhaleexhalepaws.com/aromatherapy.php

Снимки: www.jardimbh.com.br; mothernaturegr.blogspot.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Преди да прилагате ароматерапия върху домашните си любимци, първо се посъветвайте с ветеринарен лекар. Обонянието на домашните любимци е далеч по-силно от нашето. За извличане на ползи, без нанасяне на вреди, винаги първо се консултирайте със специалист.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *