Лесни решения за облекчаване на синдрома на дразнимото черво

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Group of Multiethnic Hands Holding IBS

Доста често усещането ни за здраве и добро умствено и физическо състояние се ръководи от вътрешностите ни: стомах, черва, пикочен мехур и бъбреци. Макар че много видове болка, като главоболията, например, се издържат, трудно е са пренебрегваме дискомфорта в стомашно-чревния тракт. Когато нещата не са както трябва вътре в нас, всичко се катурва и с времето се развиват други здравословни проблеми.

Едно често срещано стомашно-чревно заболяване е синдромът на дразнимото черво или colon irritabile, а то може да е отчайващ проблем, както за пациентите, така и за лекарите. Синдромът на дразнимото черво е в по-малка степен отделно заболяване, отколкото е сбор на понякога противоречиви симптоми, като диария, запек, коремни болки и крампи – без доказателства за по-сериозна диагноза като болестта на Крон или пропускливи черва. Обединяващата ги тема са нередовните изхождания, които може да са причинени от много фактори.

Още симптоми на синдрома на дразнимото черво:

 • Летаргия
 • Прекомерна умора
 • Гадене
 • Мускулни болки
 • Главоболия
 • Болезнен секс, снижени либидо и полов нагон
 • Симптоми на лошо храносмилане
 • Тревожност и депресия

Синдромът на дразнимото черво е толкова неясно заболяване, че лечението често изисква по-мащабен подход. С други думи, за да лекуваме този синдром трябва да фокусираме терапевтичната си стратегия върху стомашно-чревното здраве като цяло.

Елиминирайте потенциалните причини

Преди да обсъдим нещата, които можем да добавим към хранителния си режим, за да контролираме синдрома на дразнимото черво, нека поговорим за нещо, което може да се наложи да извадим — глутен. Синдромът на дразнимото черво има редица общи симптоми с чувствителността към глутена, така че е съвсем разумно да експериментираме с несъдържащ глутен хранителен режим. В много случаи това може да реши проблема бързо, като най-малкото може да изключи глутена като причина.

Стресът е друг проблем, който може би влошава синдрома на дразнимото черво. Всички сме чували термина „нервен стомах”, така че не е изненадващо, че безпокойството може да има сериозно въздействие върху стомашно-чревния тракт. Има разнообразни начини за снижаване на стреса, като медитацията и упражненията ум-тяло оглавяват списъка. Терапиите ум-тяло, които едновременно отпускат и стимулират същинското здраве включват йога, ки гонг, тай чи, целенасочена медитация и дълбоко дишане, наред с други.

Поддържайте храносмилателното си здраве

Правилното храносмилане зависи от процес, наречен перисталтика или мускулните контракции в храносмилателната система, които пренасят храната през нея и помагат за усвояването на хранителните вещества. Не е необходимо да казваме, че ако процесът се опорочи — т.е. храната се движи твърде бързо или твърде бавно — тя няма да се храносмила както трябва, от което ще пострадат усвояването на храната и изхожданията.

Един начин за стимулиране на естественото изхождане е с минерали: най-вече с магнезий, калций и калий. Не забравяйте, че тези минерали трябва да се поддържат в баланс. Твърде многото магнезий и калий без достатъчно калций може да доведе до омекване на екскрементите.

Друг потенциален проблем при синдрома на дразнимото черво е дисбалансът в храносмилателната флора — широкото разнообразие на бактерии, които играят толкова важната роля в храносмилането и в цялостното здраве. Хранителен режим с богато съдържание на пробиотици (полезни бактерии) и пребиотици (специфични съставки, които хранят полезните бактерии) може в голяма степен да облекчи чревните проблеми. Скорошни изследвания също така откриха връзка между здравословните нива на полезните бактерии и снижаването на стреса.

При хората със синдром на дразнимото черво храносмилателните ензими може да не действат с пикова ефикасност. Вземането на хранителни добавки с естествени, основаващи се на растения, храносмилателни ензими като амилаза, протеаза, липаза и други, може да помогне. Трябва също така непременно да си осигурите достатъчно хидрохлорна киселина с ензимите — понякога наред с ензимните хранителни добавки се пие още една хранителна добавка с хидрохлорна киселина. Поради тази причина е важно да избягваме пиенето на вода или на други течности докато ядем, понеже те могат да разредят ензимите и стомашната киселина, необходими за правилното храносмилане. Пийте течности десет или петнадесет минути преди хранене, така че течността да е напълно усвоена когато започнете да се храните. Също така яжте бавно, дъвчете бавно и добре и бъдете разумни с храненето. Това ще помогне и за подсилването на цялостната храносмилателна функция като отнеме част от товара.

Един подход към цялостното храносмилателно здраве, който може да има отлично въздействие върху синдрома на дразнимото черво е яденето на повече фибри. Това може да изглежда контраинтуитивно за хората, страдащи от диария, понеже фибрите обичайно се считат, че подсилват храносмилането. Обаче, функцията на фибрите е по-сложна. Те всъщност действат като модулатор на храносмилането и могат да подобрят както запек, така и диария.

Мъдро пийте хранителни добавки 

Има редица билки и растения, които подобряват здравето и са доказали, че са полезни за пациентите със синдром на дразнимото черво. В клиничната си практика аз препоръчвам формула, която съдържа следните съставки:

 • Семената от нар укрепват храносмилателната дейност като подобряват движението на храната в червата и стомашната секреция и предоставят антиоксиданти.
 • Лютите чушки подобряват кръвообръщението, включително храносмилателното. Съставката пиперин стимулира и усвояването на хранителните вещества.
 • Кората от касия и плодът на китайския кардамон са затоплящи билки, които стимулират редица аспекти на храносмилането.
 • Мандарините облекчават крампите и газовете.
 • Коренът от джинджифил се използва против метеоризъм, като слабително средство и против киселини. Изследванията показват, че коренът от джинджифил стимулира изхожданията и се бори с гаденето.
 • Семената на свещения лотос се използват в Азия от хиляди години основно за коремни крампи, разхлабен стомах и при други стомашно-чревни проблеми.

Още две решения

Масло от мента: То действа като отпуска меките мускули в червата, намалявайки болезнените спазми. Много страдащи от синдрома на дразнимото черво пациенти намират облекчение в ментови хранителни добавки (каквито можете да закупите в магазините за здравословни храни); тези добавки ще ви помогнат както ако имате диария, така и ако ви мъчи запек. Дозата, уточнена в повечето изследвания е около 0.2 мл на капсули по два до три пъти на ден. Може да ви е нужна седмица, за да се почувствате по-добре, но ако сте склонни към киселини, маслото от мента може да ги влоши. (Ако това стане, просто спрете да пиете добавката).

Хранителни добавки с фибри: Продуктите с разтворими фибри като псилиум (хуск) като Metamucil, Fiberall, Perdiem Fiber, могат да снижат болката и да регулират посещенията до тоалетната. Псилиумът е като гъба — той насочва водата в твърдите изпражнения и ги прави по-меки в случаите на запек. Но хуск също така абсорбира водата при разхлабване и втвърдява екскрементите, ако страдате от диария. За предпазване от подуване на стомаха и от газове, започнете с една-четвърт от указаната доза, и постепенно увеличавайте приеманото количество до пълната доза в рамките на четири до осем седмици.

Помнете, синдромът на дразнимото черво е неясно заболяване, така че лечението му може да изисква използването на няколко съчетани подхода. С възможното изключение на чувствителността към глутен, заболяването често се причинява от повече от един проблем, така че може да се наложи използването на повече от една тактика за разрешаването му. Добрата новина е че естествените решения, препоръчани тук могат да решат множество аспекти, както на храносмилателното, така и на цялостното здраве. С малко разсъдливост, синдрома на дразнимото черво може да бъде облекчен като се използват лесни решения, които обаче предоставят дългосрочно и трайно облекчаване и стимулират основната жизненост и уелнеса в процеса.

Айзък Илайъс

 

Източници:

http://easyhealthoptions.com/simple-solutions-ease-ibs/

http://www.bing.com/images/search?q=IBS+Irritable+Bowel+Syndrome+Symptoms&FORM=IDMHDL

http://www.goodhousekeeping.com/health/a17998/ibs-natural-treatment/

Снимка: plus.google.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *