Биологичният часовник на тялото посочва нов и по-полезен начин на хранене при диабет тип 2

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Обичайно лекарите съветват хората с диабет тип 2 да хапват по около шест пъти на ден. Но този подход може да доведе до порочен кръг, в който хората да се нуждаят от по-интензивно лечение. Би ли могъл различен подход към храненето да е по-подходящ?

Диабет тип 2 е едно от най-често срещаните метаболитни заболявания. В целия свят повече от 400 милиона души страдат от него.

Обикновено лекарите предписват лекарства, които да помагат на хората с диабет да държат нивата на кръвната си захар под контрол, както и ги съветват как да променят навиците си на хранене, за да спомагат лечението.

Много лекари вярват, че най-добрият подход за хората с диабет тип 2 е да ядат повече пъти по по-малко количество храна на редовни интервали през деня. Обикновено експертите препоръчват хранене по шест пъти на ден.

Безпогрешният китайски биологичен часовник – открийте кой орган в тялото ви не работи добре

Обаче, този подход може да доведе до проблеми. Някои хора, които следват този вид хранителен план се нуждаят от по-интензивни лечения. Това е особено вярно за хората с тежки форми на диабет, които трябва да си инжектират високи дози инсулин, за да противодействат на инсулиновата резистентност.

Обаче, високите дози инсулин могат да доведат до дисбаланси в нивото на глюкозата (кръвната захар). Те могат също така да причинят напълняване и да доведат до по-висок риск от сърдечно-съдови проблеми.

Наскоро екип изследователи от Университета на Тел Авив в Израел излезе с хипотезата, че храненето съобразно естествения „часовник на тялото” на отделния човек — който обикновено изисква три по-големи хранения на ден — може да помогне на физиологичните процеси по-добре да се синхронизират и да снижават количеството инсулин, необходимо на съответния човек.

Науката зад диетата за справяне с диабет тип 2 за 12 седмици

Отслабване и подобрена кръвна захар

„Традиционният начин на хранене (за хората с диабет) определя шест малки хапвания, разпределени в рамките на деня”, казва професор Даниела Йакубович. „Но този начин на хранене”, добавя тя, „не е ефикасен за контролирането на захарта, така че хората с диабет се нуждаят от допълнителни лекарства и инсулин. А инсулиновите инжекции водят до напълняване, което допълнително повишава нивата на кръвната захар”.

Професор Йакубович и екипът й проведоха изследване, което потвърждава, че подходът за включване на три хранения на ден може да е по-полезен за хората, страдащи от диабет тип 2.

„Проучванията ни посочват преместване на богатите на скорбяла калории в ранните часове на деня. Това води до глюкозен баланс и до подобрен гликемичен контрол за хората с диабет тип 2”, обяснява специалистът.

„Вярваме, че чрез този режим на хранене ще бъде възможно за хората с диабет значително да снижат или дори да спрат инсулиновите инжекции, както и повечето противодиабетни лекарства за постигането на отличен контрол върху глюкозните нива”.

Как да победим диабет тип 2 в рамките на 12 седмици

Професор Даниела Йакубович

В доклада от изследването си — отпечатан в списанието Diabetes Care — изследователите отбелязват, че са основали заключенията си на база на изпитание, включващо 28 участника с диабет тип 2.

Изследователите разделили участниците в две групи на случаен принцип и им предписали следването или на обичайното хранене по шест пъти на ден или на наскоро съставения план на хранене по три пъти на ден.

При подхода с три хранения на ден участниците трябвало да следват план на хранене, който се предполага, че е повече в тон с естественото предразположение на хората да ядат повече сутрин и да се въздържат от храна вечер и през нощта.

Този начин на хранене изисква на закуска да се яде хляб, плод и сладки неща рано сутрин, голям обяд, и ограничено количество храна на вечеря, в което да няма храни, съдържащи скорбяла, сладки храни, нито плодове.

Екипът взима под внимание теглото, контролирането на кръвната захар, апетита и циркадната генна експресия на (телесния часовник), както в началото, така и в края на 2 седмици след започването на изпитанието, а също и 12 седмици по-късно.

Професор Йакубович и екипът й наблюдават, че участниците с диабет, които следвали плана на хранене по шест пъти на ден не свалили никакви килограми и не постигнали по-добър контрол на кръвната си захар. Обаче, участниците, които ядели по три пъти на ден постигнали противоположни резултати: те отслабнали и много подобрили нивата на кръвната си захар.

Спаси се от диабет тип 2 с гинко билоба и други вещества

„Нуждата им от лекарства за диабет, особено от дози инсулин, значително паднаха. Някои дори успяха да спрат инсулина напълно”, отбелязва професор Йалубович.

„Освен това, хранителният план, включващ три хранения подобри експресията на гените на биологичния часовник. Това показва, че този начин на хранене е не само по-ефикасен в контролирането на диабета. Той може също така да препятства много други усложнения като сърдечно-съдови заболявания, стареене и рак, които всичките се регулират от гените на биологичния часовник, казва професор Йакубович.

Прочетете още:

Излекувана от диабет тип 2 само с помощта на ТАЗИ „пещерна” храна…

Късното лягане може рязко да повиши риска ви от диабет тип 2

Дали не страдате от диабет тип 2 заради твърде многото желязо в тялото ви?

Лекарството за диабет, което влошава ВСИЧКО

Епохално изследване: Често срещаният недостиг на витамин А може би предизвиква епидемия от диабет

Ето какво да ядем за да преодолеем диабета без лекарства!

Измама: Лекарствата за снижаване на холестерола причиняват бързо остаряване, увреждане на мозъка и диабет

Недостигът на витамин D причинява 12 често срещани заболявания

7 стъпки побеждават затлъстяването и диабета

Източник:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327223.php#1

Снимка: Fit Fresh Cuisine

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *