Ако отказвате цигарите, не го правете по този начин

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

el cigarettes

Тютюнопушенето е един от най-нездравословните навици, които човек може да има. А отказването е едно от най-хубавите неща, които човек може да направи за сърцето и белите си дробове… за себе си.

Никотинът – ‘активната съставка’ в тютюневите продукти е изумително пристрастяващ. Някои експерти казват, че никотинът прави отказването на цигарите толкова трудно, колкото е отказването от хероина.

През годините отчаяни хора опитват всевъзможни начини за отказване от цигарите. И процентът на неуспех е висок. Така че фразата ‘безболезнен’ начин за отказване на цигарите естествено звучи чудесно.

Именно така много хора наричат електронните цигари. Тези елегантни електронни устройства предоставят никотин във водна пара. Феновете твърдят, че това е безопасен начин за получаване на ‘дозата’ никотин – без опасностите от пушенето.

Група, която няма да чуете да хвали електронните цигари като начин за отказване от пушенето? Хората, които ги правят.

Вижте, ако производителите продаваха електронни цигари като средство за отказване на тютюнопушенето, то електронните цигари щяха да са лечебни устройства според федералните правила. А това означава, че правителството би имало регулаторна власт.

Това не би било полезно за продажбите. Защото електронните цигари безславно ще се провалят, ако бъдат възприемани като лечебен уред. Преди всичко, те предоставят много повече, отколкото рекламите ви казват.

‘Водната пара с никотин’ идва в гарнитура със супа от химикали. И много от химикалите, съдържащи се в електронните цигари са толкова вредни, колкото са и вредните съставки в цигарения дим.

Ето само някои от токсичните химикали, съдържащи се в парата на електронните цигари:

  • Ацетилдехид – Вещество, дразнещо очите, кожата и дихателните пътища. Може да причини израждане на клетките при хората. Доказано причинява тумори при лабораторни животни. 
  • Кадмий – Може да причини увреждане на белите дробове и бъбреците. Ограничението за излагане в Калифорния е определено на .00001 мг на кубически литър въздух. 
  • Формалдехид – В малки количества дразни очите, носа и гърлото. Може да причини израждане на клетките. 
  • Толуол – Промишлен разтворител, който засяга сърцето, черния дроб, бъбреците и нервната система. Това е химикалът в лепилата и боите, който води до увреждане на мозъка при хора, които ‘смъркат’ тези субстанции, за да се надрусат. 
  • Бензол – Химикал, използван в пластмасите, лепилата и други продукти. Освен че води до израждането на клетките, бензолът може да причини ускорена сърдечна дейност, треперене и объркване и други проблеми.

Това са само пет от многото опасни химикали, открити в парата на електронните цигари. Така че виждате, че те далеч не са безопасни.

Ако вие или някой когото обичате искате да откажете пушенето, аз бих се въздържал да заменям един нездравословен навик с друг. Особено, след като електронните цигари също съдържат никотин – токсин, който някога се използваше ефективно като инсектицид.

Не съм чувал за хранителни добавки, които доказано да помагат при пристрастяването към никотина. Но можете да опитате с акупунктура или хипнотерапия. Преглед на няколкот изследвания от 2012 г откри доказателства, че и двете помагат за отказването на тютюношушенето.1 Други изследвания показват, че йогата и аеробиката също помагат на пушачите да откажа цигарите.2

И нито един от тези методи не причинява опасни странични ефекти – като камара токсични химикали.

Ваш все така здрав,

Д-р Кенет Уолинър

Източници:

1 Tahiri, M., et al, „Alternative Smoking Cessation Aids: A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials,” Am Jrnl Med. Jun 2012; 125(6): 576-584.

2 Elibero, A., et al, „Acute Effects of Aerobic Exercise and Hatha Yoga on Craving to Smoke,” Nicotine Tob Res. 2011; (13)11: 1140-1148.

Източник: Best Life Herbals, If You Quit Smoking, Don’t Do It this Way, 3 October 2013 http://mail30.abv.bg/app/j/openmessage.jsp?fid=10&mid=13279845059&pid=12&view=&st=1&rr=0&tid=60

Снимка: cigarettesinfo.blog.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *