5 лесни стъпки подобряват живота ни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Living-room-coffee-table

Вестник The Huffington Post направи анкета по-рано през годината, в която 84 процента от американците, които се чувстват стресирани казват, че се притесняват, че домът им не е достатъчно чист или подреден, а данни, разкрити от Ikea показват, че средностатистическият човек прекарва почти един час всеки ден в търсене на нещо, което не може да намери.

Знаете ли, че контролирането на безпорядъка около нас спомага за създаването на по-спокойна обстановка, която снижава нивата на стрес, като в същото време ни спестява време и подобрява качеството на живот ни? Организирането на дома ви помага да се чувствате по-спокойни, да имате по-добро самочувствие и може дори да ви зареди с повече енергия!

Ако има недовършени неща, вие може да прекарвате повече време в размисъл за това какво би следвало да направите и така да изчерпвате енергията си, вместо всъщност наистина да ги свършвате.

Стъпка по стъпка

Организирането на всичко наведнъж може да ви се стори толкова обсебващо, че нищо да не свършите. Вместо това, започнете с малко и подредете едно място или дори само един килер или едно чекмедже. След като постигнете успех, това може да ви мотивира да се захванете с по-предизвикателните места в дома си.

Отделяйте само по 10 или 15 минути на ден за подреждане; грабнете празна кутия и сложете колкото се може повече вещи в нея. Златно правило е да се отървавате от всичко, което не сте носили или използвали повече от година.

Заемете се с даряване за благотворителност или хвърляйте в крайна сметка. Може да са ви нужни отделни кутии за нещата за даряване и за онези, които ще раздадете на роднини и приятели, за нещата, които планирате да продадете или да изхвърлите.

Почистете всяко място идеално преди да го подредите

Заемайте се усърдно с всяко пространство, едно по едно, и изнасяйте всичко от него за да можете да се занимаете с всяка вещ. Всеки шкаф, чекмедже или килер трябва да са напълно изпразнени и почистени преди да сложите каквото и да било обратно вътре. Така ще е по-малко вероятно да върнете нещо, което не ви е абсолютно необходимо в току-що почистеното пространство.

Намерете подходящо място за вещите

Когато връщате нещата обратно, непременно се уверете всяка вещ да има точно място, където да е поставена или сгъната, както и всички вещи да са лесно достъпни. Организирането на килера по цветове, сезони или по друг начин, който е по-ефективен за начина ви на живот, също може да е полезно.

Ако имате дрехи, които се нуждаят от преправяне или поправяне, не ги прибирайте – сложете ги в кошница или кутия/найлонов чувал да дочакат този час, но ако мислите, че това вероятно няма да се случи, можете да помислите да ги дарите или да ги изхвърлите.

Подреждайте пространството емоционално

Може да е трудно да организирате дома си когато емоционално не сте готови за това. Ако имате разрушителни навици или пагубни схващания за това да станете по- организирани, може да се наложи да се обърнете назад във времето, за да видите откъде идват те. Животът ви трябва ли да е драматичен, за да се случва? Целият безпорядък позволява ли ви да се криете от взаимоотношения?

За някои хора, безпорядъкът може да е потвърждение, че животът им все още е важен и че те не са невидими, докато други се страхуват да станат организирани, за да не попречи това на творчеството им. Има много причини хората да не стават по-подредени, но справянето с тях може да улесни превъзмогването на пречките и опростяването на живота и на пространството в живота ви.

Поддържайте пространството подредено

След като вече се организирате, по-голямото усилие може да произтече от поддържането на изградения ред. Заделете време на редовна база за подреждане и за премахване на безпорядъка. Всяка седмица преглеждайте дома си и проверявайте гардеробите и чекмеджетата за ненужни вещи, както и се уверявайте, че всичко си е на мястото. Отделянето на няколко минути всеки ден или по един час всяка седмица обикновено е цялото необходимо време за поддържането на дома подреден.

Освобождаването от ненужните вещи и от безпорядъка е добър начин за осъзнаване колко ненужни неща имаме в живота си – счита се, че ние никога не използваме 80 процента от нещата, които притежаваме. Хората с по-малко вещи обикновено са по-щастливи; Франклин Д Рузвелт някога е казал: „Щастието не е в простото притежание на пари; то се крие е радостта от постиженията, в тръпката на творческото усилие”.

– The Alternative Daily

Източник: The Alternative Daily, 5 Home Organizing Tips to Better Your Life, 5 January 2014; http://www.thealternativedaily.com/5-home-organizing-tips-better-life/

Снимка: www.housetohome.co.uk

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *