3 начина да пием сода за хляб за по-добро здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

baking-soda-2b1887cb6e5785a2f0db75cd1a3197d2

Много хора използват сода за хляб в дома си от години без въобще да знаят какво представлява тя. Направихме малко проучване, за да разбулим мистерията.

Оказва се, че натриевият бикарбонат (NaHCO3) е химическа сол, която в естествената си форма е минерален нахколит (от английски). Содата за хляб може да влиза в химически реакции, както като киселина, така и като основа, макар че във воден разтвор тя е малко по-алкална.

Чистият нахколит се съдържа в изобилие в речния басейн на реката Грийн, която преминава през няколко щата в централната част на страната (САЩ).

Натриевият бикарбонат помага за регулирането на pH-то (водородният показател, определящ киселинността) и го поддържа постоянен – процес, известен като буфериране (предпазване). Веществото предпазва субстанциите от това да стават твърде киселинни или твърде алкални. Способността му да неутрализира pH-то на която и да било субстанция, с която влезе в досег го прави много ефикасен в много аспекти.

Разбира се, може и да знаете за всички невероятни начини, по които можете да използвате содата за хляб в дома си като:

 • Почистване на кафе машината
 • Отпушване на каналите
 • Премахване на отлаганията по косата
 • Полиране на сребро
 • Септично средство
 • Правене на пасти за зъби
 • Правене на дезодоранти
 • Почистване на четки и гребени
 • Освежаване на хладилника
 • Облекчаване на сърбежи и отоци
 • Загасяване на запалила се мазнина
 • Разтопяване на леда на тротоарите и платната

Но… знаехте ли че пиенето на сода за хляб може да е много здравословно за вас? Да, вярно е, пиенето на нещо толкова обикновено като содата за хляб може драстично да подобри здравето ви. И още по-невероятно е че като смесите содата за хляб с други мощни съставки, вие неимоверно усилвате нейните лечебни свойства.

Единственото предупреждение от наша страна е ако ви е възможно да си набавяте само сода, която не съдържа алуминий.

Ето три от любимите ни здравословни тоници със сода бикарбонат:

За максимална енергия и като заместител на електролити

Познато ли ви е това дразнещото, сковаващо ви усещане, което ви обхваща посредата на дълъг маратон или на час по танци? Усещането, че тялото ви отказва да се движи и не можете и малкия си пръст да помръднете?

Е, имаме чудесна новина за вас: следният върховен, подсилващ енергията тоник не само ще ви помогне да се мотивирате да се задвижите, той също така ще ви помогне да се движите по-усилено по-дълго време независимо каква физическа дейност извършвате.

Запецването се дължи на факта, че силовите упражнения водят до натрупването на млечна киселина – която може да причини мускулни болки и умора. Содата за хляб е доказала, че подсилва представянето на атлетите поради способността си да неутрализира натрупването на млечна киселина.

Съставки:

 • ½ чаена лъжичка необработена морска сол
 • ¼ чаена лъжичка сода за хляб
 • 7 чаени чаши кокосова вода
 • ½ чаена чаша лимонов сок
 • ¼ чаена чаша натурален мед

Указания:

 1. Загрейте кокосовата вода на слаб огън и смесете със содата за хляб, докато содата се разтвори.
 2. Добавете останалите съставки и налейте в стъклен буркан.
 3. Разбърквайте добре преди употреба.
 4. Можете да запазите тоника една седмица в хладилника. 

Кокосова вода: Макар леката си консистенция, кокосовата вода има по-високи нива на минерали като желязо, магнезий, манган, калций и цинк от много други плодове, включително от известните със здравословните си свойства портокали. Освен това, кокосовата вода съдържа големи количества В витамини като ниацин, тиамин, рибофлавин и пиридоксин.

Една от най-значимите ползи на кокосовата вода е че тя е изключително богата на калий. При потенето на тялото по време на физическо натоварване или на енергични упражнения, нивото на калий пада. Кокосовата вода съдържа приблизително 250 милиграма калий и 105 милиграма натрий на всеки 100 милилитра.

Натурален мед: Една от значимите ползи от приемането на натурален мед от района, в който живеете е че той съдържа стимулиращи имунитета свойства от района, в който пчелите са събрали цветния прашец. Това означава, че той може наистина да спомогне за това вие да станете по-малко чувствителни към местните алергени, и така да снижи алергичните ви симптоми.

Свръхмощно средство против киселини

Понеже киселинният рефлукс обикновено е причинен от твърде малко киселина в стомаха, можете да го облекчите като смесите 2 супени лъжици натурален, нефилтриран ябълков оцет в 180 до 240 мл вода.

Ако добавите ¼ чаена лъжичка сода за хляб, това допълнително ще спомогне за неутрализрането на киселините. Обаче знайте, че течността ще образува пяна – така че изчакайте докато реакцията премине преди да я изпиете.

Зелен чай и сода за хляб за стимулиране на метаболизма

Скорошно изследване на Колежа по селскостопански науки на Пенсилвания откри, че редовното пиене на зелен чай подсилва действието на физическата активност, способствайки усилията за отслабване. Изследването бе проведено с мишки, хранени с големи количества мазнини, редовно извършващи физическа активност и пиещи екстракт от зелен чай. Мишките полазаха снижаване на телесната маса средно с 27.1 процента и снижаване на коремната маса средно с 36.6 процента.

В зеления чай има три съединения, които се приема, че помагат за отслабването: катехини, тианин и кофеин. Тези субстанции действат заедно като блокират ензимите, отговорни за складирането на тлъстини в тялото.

Като комбинирате супер метаболизиращите свойства на зеления чай със сода за хляб, вие ще засилите способността си да горите тлъстините като в същото време поддържате оптимално pH в тялото си. Това е необходимо за баланс.

Изберете органичен зелен чай и добавете ¼ чаена лъжичка сода за хляб в 240 мл чаена чаша. Наслаждавайте се на напитката ежедневно.

The Alternative Daily

Бележка на Здрави всеки ден: Колкото и да е полезна содата за хляб, не прекалявайте с нея. Прочетете какви са противопоказанията, свързани с прекаления или неподходящ прием на натриев бикарбонат тук

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/3-ways-drink-baking-soda-better-health/

Снимка: indulgy.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Настоящата статия е информативна и не е насочена за самолечение.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *