Натриев бикарбонат, странични ефекти и противопоказания

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Содата за хляб предоставя много и невероятни ползи за здравето. Но както всяко вещество, и натриевият бикарбонат трябва да се приема с известна доза предпазливост. Най-добре е преди да започнете да употребявате сода за хляб да се консултирате с личния си лекар. Тази статия предоставя информация за възможни странични ефекти и противопоказания от прекаляването с натриев бикарбонат:

soda-za-hliab

Всичко трябва да се взима балансирано.

Натриевия бикарбонат (содата за хляб) обикновено се понася добре. Обаче, високите дози могат да причинят главоболие, гадене или раздразнителност. Ако която и да било от тези последици упорстват или започнат да ви притесняват, информирайте личния си лекар. Съобщете на лекаря си, ако развиете: мускулна слабост, забавени рефлекси и объркване, отичане на стъпалата или глезените, черни катраноподобни изпражнения, повръщано подобно на смляно кафе. Ако забележите други последици, които не са изброени по-горе, свържете се с лекаря или аптекаря си.

Не използвайте сода ако сте на режим на хранене, в който ви е забранено да приемате натрий, освен ако това не ви е предписано от лекар. Попитайте лекар или аптекар преди да използвате сода ако взимате лекарство по рецепта. Средствата против киселини в стомаха могат да взаимодействат с някои изписвани по рецепта лекарства. Не давайте на деца на възраст под 5 години без внимателно обмисляне. За да избегнете увреждане, не пийте натриев бикарбонат преди да се е разтворил напълно и е много важно да не вземате сода за хляб след прекомерно приемане на храна или течности. Консултирайте се с лекаря си ако получите силни стомашни болки след приемането на този продукт.

„Едва не умрях след като пих това нещо”, казва Уилям Грейвз, който получил спукване на стената на стомаха през 1979 година, след като взел сода за хляб с вода поради лошо храносмилане след обилно ядене. 64-годишният жител на Бетезда, Мериленд, който е редактор на списанието National Geographic Magazine казва, че само спешната операция е спасила живота му и че са били необходими още шест операции, за да оправят щетите. Макар че има само няколко документирани случая, използващите сода за хляб трябва да са наясно с опасностите.

Страничните ефекти от натриевия бикарбонат може да включват метаболитна алкалоза, едема от претоварване с натрий, конгестивна сърдечна недостатъчност, хиперосмоларен синдром, хиперволемична хипернатремия и хипертония поради повишеното количество натрий. При пациенти, чиито хранителен режим е богат на калций или на млечни продукти, или които взимат хранителни добавки с калций или съдържащи калций средства против киселини в стомаха като калциев карбонат (например, Tums), употребата на натриев бикарбонат може да причини млечно-алкален синдром, който води до метастазна калцификация, камъни в бъбреците и бъбречна недостатъчност.

В редки случаи, метаболитната алкалоза се появява при хора, които са погълнали твърде много основа от субстанции като сода за хляб (сода бикарбонат). Тежката метаболитна алкалоза (например, pH на кръвта >7.55) е сериозен медицински проблем. Смъртността, установена при пациенти с pH на артериалната кръв от 7.55 е 45%, и 80% когато pH е по-високо от 7.65.

Даването на натриев бикарбонат в количества, надвишаващи капацитета на бъбреците да изхвърлят този прекомерен натрий може да причини метаболитна алкалоза. Този капацитет се снижава в случаите на редукция на филтрирания бикарбонат, както се наблюдава при бъбречна недостатъчност или в случаите на подсилена тубуларна реабсорбация, каквато се наблюдава при изчерпване на обема.

Метаболитната алкалоза е най-често наблюдаваното киселинно-алкално смущение при хоспитализирани пациенти и е отговорна за приблизително 50% от всички киселинно-алкални заболявания.

• Тежката алкалоза причинява дифузно артериоларна констрикция. Чрез намаляване на притока на кръв в мозъка, алкалозата може да доведе до тетания, припадъци и влошено психическо състояние. Метаболитната алкалоза също така снижава коронарния кръвоток и предразполага хората към рефракторни аритмии (нарушения на равномерния сърдечен пулс).

• Метаболитната алкалоза причинява хиповентилация, която може да причини хипоксемия, особено при пациенти с лош дихателен запас и може да попречи на отвикването от механична вентилация.

• Алкалозата намалява серумната концентрация на йонизирания калций като повишава свързването на калциевите йони с албумина. Освен това, метаболитната алкалоза почти винаги се свързва с хипокалемия (ниски нива на калий), която може да причини невромускулна слабост и аритмии, и, като увеличи производството на амоняк, може да ускори появата на чернодробна енцефалопатия при податливи индивиди.

Физическите признаци на метаболитна алкалоза не са специфични и зависят от сериозността на алкалозата. Понеже метаболитната алкалоза снижава концентрацията на йонизирания калций, признаците на хипокалемия (например, тетания, симптом на Хвостек, синдром на Трусо), могат да се появят под формата на промяна в психическото състояние или като припадъци.

Симптоми на алкалоза

• Объркване (може да премине в ступор или кома)

• Тремор на ръцете

• Прималяване

• Потрепване на мускулите

• Гадене, повръщане

• Изтръпване или мравучкане на лицето или крайниците

• Продължителни мускулни спазми (тетания)

Кажете на лекаря си ако имате: предшестващо сърдечно заболяване, бъбречно заболяване, чернодробно заболяване, високо кръвно налягане или каквито и да било алергии. Понеже това лекарство съдържа голямо количество натрий, напомнете на своя лекар, ако сте на режим на хранене, изискващ нисък прием на натрий. По време на бременност това лекарство трябва да се използва само ако е несъмнено необходимо. Малки количества натриев бикарбонат са откривани в кърма. Обсъдете рисковете и ползите със своя лекар, макар той или тя вероятно няма да са напълно запознати с ползите, след като никога не са опитвали да използват натриев бикарбонат като системно лекарство при хронични заболявания като рак и диабет.

Кажете на своя лекар за всички лекарства без и с рецепта, които взимате и го попитайте за опасностите и страничните ефекти, които са обичайни за тези лекарства. Това лекарство (содата за хляб) има потенциала да взаимодейства с много лекарства. Не приемайте други лекарства в рамките на 1 до 2 часа след вземането на средство против киселини в стомаха (антиацид). Ако имате подозрение за предозиране, незабавно се свържете с местния център за контрол на отравянията или със спешно отделение.* Симптомите при предозиране могат да включват раздразнителност, мускулна ригидност (втвърдяване) и припадъци.

Преди да пиете натриев бикарбонат, кажете на своя лекар ако взимате

• Mecamylamine (Inversine)

• Methenamine (Mandelamine)

• Ketoconazole (Nizoral)

• Средства против киселини в стомаха

• Тетрациклинов антибиотик като tetracycline (Sumycin, Achromycin V, и други), demeclocycline (Declomycin), doxycycline (Vibramycin, Monodox, Doxy, и други), minocycline (Minocin, Dynacin, и други), или oxytetracycline (Terramycin, и други).

Възможно е да не можете да взимате натриев бикарбонат или може да се нуждаете от уточняване на дозата или от специално наблюдение по време на лечението, ако взимате което и да било от изброените по-горе лекарства.

Ако пропуснете доза, вземете я веднага щом се сетите; не я пийте, ако наближава времето за следващата доза, вместо това пропуснете забравената доза и продължете по обичайния график. Не „удвоявайте” дозата, за да наваксате. Дръжте содата бикарбонат на стайна температура между 15 и 30 градуса C (между 59 и 86 градуса F), далеч от топлина, светлина и влага.

Непременно взимайте малко количество разтвор със сода за хляб на път, понеже алкалните субстанции могат да неутрализират най-много, ако не и всички, киселини в стомаха, карайки стомаха да произвежда повече киселина. Това от своя страна може да доведе до повече киселини, което ще ви накара да пиете още сода за хляб и да задействате опасен кръг.

Фолиевата киселина е необходима на тялото, за да може то да използва витамин B12. Средствата против стомашни киселини, включително натриевия бикарбонат, спират усвояването на фолиевата киселина. Хората, пиещи средства против киселини в стомаха е необходимо да вземат хранителна добавка с фолиева киселина.

Д-р Съркъс

* Гражданите на САЩ могат да се обаждат на горещата линия 1-800-222-1222 Канадските граждани трябва да звънят направо на местния център за контрол на отравянията. В България, гражданите трябва да звънят на телефон 112.

Източник:

http://drsircus.com/medicine/sodium-bicarbonate-baking-soda/side-effects-contraindications

Снимка: tuttopercasa.pianetadonna.it

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *