Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

mancala1

Ето още една идея за по-лесно преодоляване на края на лятото: есенен турнир по манкала!

Корените на тази класическа игра на стратегия са в Африка. Можете да я намерите в магазините за играчки с твърда дървена дъска, но децата могат да си направят сами вариант, който върши същата работа като използват опаковка за яйца и шепа маниста! Преди да се усетите и те ще подобрят стратегическите си умения и ще усвоят до съвършенство традиционните правила. А междувременно те могат да се настроят творчески и да внесат и свои идеи!

Какво е необходимо

  • Опаковка за 12 яйца
  • Две малки купи или кутии
  • 48 маниста, монети, семена или други малки предмети

Как се играе What You Do:

  1. Дайте манистата, монетите или други предмети на децата (нека те изберат) и ги оставете да сложат по четири от тях във всяко гнездо на опаковката за яйца.
  2. Нека поставят по една малка купа или кутийка във всеки от двата тесни края на картуша. В началото те са празни.
  3. Играят двама играчи и целта на играта е човек да вземе колкото се може повече маниста (или други предмети).
  4. За да играете, изберете кой ще започне пръв с ала-бала-ни-ца или с жестовете камък-ножица-хартия. Първият играч взима манистата от което си пожелае гнездо от неговата страна и по посока на часовниковата стрелка пуска по едно от тях във всяко от следващите четири гнезда. В купата или кутията от дясно на този играч – наречена неговия склад – също се пуска едно манисто. Всеки играч пропуска склада на противника си.
  5. Редът на играча свършва освен когато последното манисто, което той пусне не е в неговия склад. Ако е така, играчът продължава да играе, като започва откъдето иска. След като приключи редът на играча, идва ред на другия играч да играе.
  6. Винаги когато даден играч постави манисто в празно гнездо, той събира мънистата на противника си от гнездото срещуположно на това гнездо – гнездото, в което той е пуснал последното си манисто. Манистата на противника и последното си манисто той слага в своя склад.
  7. Играта продължава по този начин, докато единият от играчите не свърши манистата от своята страна на картуша. Той тогава взима манистата, останали в гнездата на противника си. Печели играчът, събрал най-много маниста в купичката или кутийката си в края на играта.

Тъй като играчът който играе пръв понякога има преимущество в Манкала, непременно се редувайте кой ще играе пръв. Дръжте ‘дъската’ и манистата на едно място като плътно затваряте картонената опаковка за яйца и я прибирате на сигурно място до следващата игра.

Крли Шуна

Източник: Play Mancala, http://www.education.com/activity/article/mancala/

Снимка: www.gameparadisestore.com 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *