Соята, полезна или вредна? Вземете информирано решение

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

soy-products-500x500

Не мисля, че минава и седмица без някой от пациентите ми да ме попита дали да яде соеви продукти или не. Въпросът за яденето на соята стана доста дискутирана тема и наистина има някои ползи за здравето, произтичащи от консумацията на определени видове соя, но също така може да има и лоши последици за здравето от яденето на соя. Позволете ми да споделя с вас онова, което казвам на пациентите си за соята, преимуществата и недостатъците, така че да можете да вземете информирано решение за това дали да я включвате в хранителния си режим.

Какво й е лошото на добрата стара соя?

Преди малко повече от 10 години соята излезе с гръм и трясък на сцената на здравословните храни като поддръжниците й я възхваляваха, че поддържа здравето на сърцето, костите, снижава холестерола, предпазва от някои видове рак, премахва симптомите при менопауза, както и осигурява напълно растителен източник на протеини за веганите, които не искат да ядат животински протеини.

Обаче, колкото и примамливо да звучат всички тези преимущества за здравето, някои отрицателни новини, свързани с яденето на соя и на протеинов изолат от соя също започнаха да изплуват на повърхността, като например следните:

  • Счита се, че соята подтиска функцията на щитовидната жлеза и причинява гуша.
  • Има феминизарищи ефекти при мъжете (снижава нивата на тестостерона).
  • Снижава възрастта за започване на пубертета при момичетата (фитоестрогените повишават нивата на естрогена).
  • Повишава риска от рак на гърдата и на щитовидната жлеза (повишава естрогена и хормоните на щитовидната жлеза).
  • Може да допринесе за недостиг на минерали (магнезий, калций, желязо, цинк).
  • Може да допринесе за смущения в развитието на бебетата.
  • Може да допринесе за храносмилателни проблеми (блокира храносмилателния ензим трипсин).
  • Може да допринесе за формирането на съсиреци (хемоглутининът в нея слепва червените кръвни клетки).

След като пациентите ми чуят списъка с лошите новини, той е достатъчен моментално да спре всеки от яденето на соя завинаги.  Освен това, изолатът от соев протеин е химически вторичен продукт на соевото олио и той няма почти никакви сходства с ферментиралата соя. Соевият протеинов изолат се съдържа в повечето протеинови блокчета и в някои други обработени храни (четете етикетите).

Обработката на соевия протеинов изолат подлага соята на измиване с киселина, от която в продукта може да се просмуче алуминий. Също така, високата температура на обработването може да измени естествените протеини и нитритите (познати канцерогени), които се формират по време на процеса на струйното сушене. Освен това, друг токсин, наречен лизиноаланин се формира по време на процеса на алкализиране на сместта.  Звучи ли ви като нещо, което искате да ядете? Малко вероятно.

Но нека погледнем на въпроса безпристрастно. Повечето от рисковете за здравето изглежда идват от яденето на ‘не’-ферментирала соя или на неправилно ферментирала соя, което в основни линии означава ‘сурова’ соя, в която фитиевата киселина не е била денатурирана чрез ферментация. Формите на традиционно ферментиралата соя като темпе, натто, мисо, ферментирала паста от соя и соев сос са соеви продукти, които се считат за безопасни и че не предизвикват гореспоменатите негативни ефекти за здравето. Всъщност, японците твърдят, че консумацията на мисо след бомбардировката в Хирошима е онова, което е спасило група оцелели в една болница да не бъдат засегнати от радиацията.

За да стане темата още по-объркана, производителите на продукти, съдържащи соя (най-вече продукти, съдържащи изолат на соев протеин и неферментирало соево мляко) направо отричат каквито и да било неблагоприятни ефекти на соята, заявявайки че всички опасности са по-скоро ‘митове’. Аз, обаче, по-скоро бих избягвал опасността в името на здравето на пациентите ми.

Моите препоръки относно консумацията на соя

Казвам на пациентите, че консумирането на традиционните ферментирали видове соя (темпе, мисо, тофу, соев сос) в умерени количества може да предостави някои от добрите ползи за здравето за някои хора при много нисък или никакъв риск от вредни последици. Що се отнася до изолата на соевия протеин, аз бих препоръчал просто да кажете не на този химически изменен соев продукт. Четете етикетите внимателно. Търсете суроватъчен протеин или млечен/яйчен протеин, вместо изолата от соев протеин.

Едамаме: Вероятно сте виждали опаковки с тези малки зелени соеви зърна в супермаркетите . Ресторантите за бързи храни също ги използват в салати и хората ги купуват под формата на зеленчукови закуски. Това са бланширани, неферментирали, неузрели соеви зърна които отделят големи количества фитиева киселина, изофлавони и фитоестрогени. Яжте ги в умерени количества. Не бих ги давал на деца.

Мъже:  Мъже над 40 годишна възраст, минимална консумация, 1-2 порции по 2-3 пъти на седмица естествено ферментирала соя. Ако се лекувате за хипогонадизъм – увеличено натрупване на тъкан по гърдите или от рак на гърдата, ниски нива на тестостерона, заболяване на щитовидната жлеза, изобщо не консумирайте соеви продукти, тъй като техните изофлавони или фитоестрогени могат да влошат тези заболявания.

Жени: Ако сте след менопауза, 1-2 порции на ден, 3-4 пъти на седмица естествено ферментирали соеви продукти могат да бъдат включени в хранителния ви режим. Ако сте на хормоно заместителна терапия, обаче, снижете порциите си и/или попитайте лекаря си как соевият естрогена ще повлияе върху хормоно-заместителната ви терапия.  Също така, ако сте боледували от рак на гърдата, фиброаденоми,  рак на ендометриума, тумори в яйчниците, заболяване на щитовидната жлеза, и може би дори от полипи в матката, препоръчвам ви да не консумирате никаква соя, тъй като тя може да влоши тези състояния. Ако сте бременни, не консумирайте соеви продукти, за да предпазите бебето си.

Насърчавам ви да проведете свое проучване и да си извадите собствени заключения за това, кое е факт и кое мит относно консумацията на соя. Също така, попитайте своя лекар за мнението му. Междувременно, ако се придържате към указанията, които предлагам по-горе, мисля, че можете да се наслаждавате на ферментиралите форми на соята безопасно и без страх от неблагоприятни за здравето последици.

Бъдете здрави,

д-р Марк Розенберг

Източник: Healthy Answers, Confused About Soy? Know Its Pros And Cons, 5 September 2011

Снимка:www.indiamart.com

Прочетете още за соята: Не посягайте към соевото мляко

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

1 thought on “Соята, полезна или вредна? Вземете информирано решение

  1. Soiata na zarna e izkliu4itelno poleznai jiznenovajina za veganiteTia e savsem estestvena ot instituta po soia v Pavlikeni.Niama GMo, Nakisvate si ia za prez no6tta Sutrinta smilate dve sredni burkan4etasasnakisnati i izcedeni ot vodata zarna i gi slagate v dalboka tendjera zalivate sas 6(6est )litra voda i triabva da vri na slab lata 4ast sled kato se precediogan 5-6 minuti i soevoto mliako e gotovo, a ostana lata 4ast sled kato se precedise nari4a i rastitelna kaima i se gotvi na sa6tite gozbi kakto i drugata , a na soevoto mliako se slaga malko vanilia koito obi4a ili drug polezen aromat,Mogat da se praviat 6eikove, kremove razbira se sled kato poizstine se podslajdat sas med,, za6toto znaete, no drugi moje da NEznaiat-zaharta grabi vit B1ot organizma, koito e mnogo vajen za nervnata sistema, a sa6to i razru6ava kostite)Soevoto mliako moje da se izpolzva i za zastroikata na supi, za napravata na be6amel-pasta na pe4ivat …Be6e mi priiatno da spodelia tazi jiznenovajna informacia,A tezi granuliraniliuspi, hapki i 6niceli ot mnogo otdavna-o6te 6tom se poiaviha ve4e, 4e tehnologiata za napravata e mnogo opasna Upotrebiavaite soia na zarna.Badete naistina zdravi.Gospod da vi blagoslovi-amin!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *