Защо НИКОГА да не поръчваме лед в ресторантите (нито да го използваме у дома)

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ако сте като мене, тогава наистина сте претенциозни относно това къде се храните извън дома си. Има много малко заведения където бих се хранила със семейството си. Трябва да си призная, изборът ми в голяма степен зависи от вида храна, която се сервира, като обстановката и цената също са важни. До сега никога не съм взимала предвид чистотата на леда като определящ фактор за това къде да се храня. Обаче след като направих малко проучвания, стана ясно, че мръсният лед е широко разпространен проблем, който е добре да имаме предвид. Ако в дадено заведение сервират мръсен лед, то и други части от ресторанта също може да са „мръсни”!

Какво е ледена мърсотия?

Ледената мърсотия е във всякакви форми, цветове и размери. Познати също като мухъл, гъбички, органичен растеж, биологично замърсяване и биофилм, предшествениците на мърсотията се появяват естествено във въздуха около нас. Мърсотията се разпростира бързо и ако не бъде премахната, тя може да причини заразяване.

Този растеж може да включва патогени като листерия, Е.коли, шигела, холера, коремен тиф, легионела, хепатит A, салмонела и вируса Норуок.

Осемте удивителни неща, които ще се случат когато спрете да пиете студени напитки

Мърсотията нараства много, много бързо

След като замърсяването започне, то продължава със скорост, подобна на скоростта на светлината. Няколко вида бактерии се разпространяват с геометрична скорост, удвоявайки броя си на всеки 10 минути. Това означава, че само за 24 часа дадена, оставена на мира бактерия в машина за лед може да се нарасне до 22 300 745 198 530  600 000 000 000,000 000 000 000 000 000 бактерии.

Във видеото в статията в дадения по-долу линк е показана сериозността на мръсния лед в Солт лейк сити, Юта. Всъщност 80 процента от ресторантите в района са имали бактерии и гъбички в леда си, който разболявал потребителите.

Естествени начини да поддържате дома си хладен в жегите без климатик

Ледени кубчета по-мръсни от водата в тоалетната чиния

В друго изследване, вестник Daily Mail събра лед от 10 заведения за бързо хранене, включително от Burger King, Starbucks и McDonalds. Резултатите показаха, че в шест от 10-те локации ледът съдържа по-високи нива бактерии от откритите в тоалетните чинии на същите заведения. Четири от взетите проби съдържаха достатъчно бактерии, за да ги превърнат в сериозен риск за здравето и хигиената.

Мръсен лед открит дори в болница

Това изследване провери заразена машина за лед в болница, която излагаше пациентите на легионела пневмофила (Legionella pneumophila), основната човешка патогенна бактерия, която причинява легионерската болест. Според изследването, машината не била почиствана или поддържана с години, а филтрите на вливащата се в нея вода никога не били сменяни. Това създало идеалната среда за процъфтяването на бактериите.

Леден билков чай за жегите поддържа тонуса и доброто ви настроение, 2 рецепти

Ледът е готино нещо… но така ли е наистина?

Да, ледът е нещо приятно. Няма нищо по-хубаво от чаша студена вода или от здравословна ледена напитка в топъл летен ден. Самата аз се наслаждавах докато чаках леда да се топи в чашата ми и дори докато го хрусках. Днес вече си пия напитките без лед дори и у дома.

Ледът е полезен, ако е чист. Но бактериите и гъбичките обичат да се прилепват към леда и процесът на замръзване изглежда не пречи на разпространението им. Според д-р Притиш Тош, лекар по инфекциозни болести и изследовател в Клиниката Мейо и Мартин Бъкнавидж, сътрудник по безопасността на храната за възрастни хора в Катедрата по науки за храненето в Държавния университет на Пенсилвания, има редица гадни неща, които може да са се присламчили към ледените ви кубчета.

Здравословна и освежаваща напитка с ройбос за лятото

По-близък поглед върху бактериите

През 1974 година Агенцията за защита на околната среда (EPA) въведе Закона за безопасността на питейната вода. Този закон свърши добра работа, премахвайки вредните нива на бактериалните патогени във водоснабдителната система на САЩ. Макар че това е истина, повечето лед е чист в началото, но наистина се замърсява по време на процесите на замразяване и сипване.

В изследване, проведено през 2011 година учените провериха дозатори за лед в различни заведения за хранене в Лас Вегас. Експертите откриха, че 33.3 процента от ледените проби съдържат прекомерно количество хетеротропни бактерии за питейна  вода съобразно ограниченията, наложени от EPA. В допълнение, 72.2 процента били положителни за предполагаемо наличие на колиформни бактерии. Най-вероятно бактериите са се появили първо в ледогенератора.

Наличието на бактерии в леда означава наличие на бактерии на други места

Излагането на токсичен мухъл ли е причината за симптомите ви?

Ледът може да съдържа мухъл и други бактерии.

Интересно е да знаем, че ако в леда има бактерии, много вероятно е да има бактерии и на други места. Има голяма вероятност заразеният лед да е в досег с други сервирани храни , които също да се заразят. Лошите практики на боравене с храна превръщат това в още по-голям проблем. Бъкнавидж отбелязва, „Лед се използва като готова за ядене храна и подобно на всеки кухненски уред или съд, който директно се допира до храна, ние трябва да почистваме машината за лед по същия начин”.

12 естествени начина за справяне с причиняваните от мухъла симптоми

Важно е машините за лед да се почистват и дезинфекцират

Да, неприятно е да се консумират бактериите по леда, и те могат дори да ви разболеят. Според наръчник за поддържане на машини за лед „Растежът на микроби може да причини биофилм или натрупване на нечистотии във вътрешната част на машините за лед в търговските обекти”. Освен това, представител на фирмата по почистване на машини за лед (The Ice Man Cleaning Machine Services) казва, „След като веднъж микробите образуват добре развити биофилми, почистването и дезинфекцирането става много по-трудно. Биофилмите действат като предпазен щит за бактериалните клетки вътре в тях и обичайните методи на почистване и дезинфекция може да не успеят да ги унищожат”.

Правилното почистване и дезинфектиране на машините за лед е необходимо, за да бъдат държани бактериите под контрол. Особено важно е да се полагат навременни грижи за поддържането на машините за лед в търговските обекти, за да се препятства появата на бактерии. Това се отнася и за машините за лед в домакинствата. Наложително е у дома да се следват инструкциите, дадени от производителя за почистване и дезинфекция.

Аспартамът е отрова, не се оставяйте да ви баламосват

Да погледнем мухъла по-отблизо

Възможно е мухълът да е най-голямата заплаха за чистия лед. Ако фризерите биват изключвани за даден период от време, в тях може да се появи мухъл. Поглъщането на заразен с мухъл лед може да ви разболее. Както в ресторантите, така и у дома трябва да се полагат особени грижи в случай на неползване и изключване на машините за лед. Доброто почистване и хигиенизиране ще препятства появата на мухъл.

Какво да правим

Когато се храните в ресторант, непременно се осведомявайте кога последно е почиствана машината за лед.

И ако у дома си имате машина за лед, редовно я чистете и добре я поддържайте. Контролирането на мърсотията дори и у дома си е нещо към което трябва да се отнасяте много сериозно. А що се отнася до храненето навън, можете да правите следните неща. Избягвайте лед на всяка цена или непременно питайте сервитьора кога последно е била дезинфекцирана машината им за лед. Вероятно той няма да може да отговори на въпроса ви. Ако това е така, просто кажете, „Без лед, моля”!

— Сюзън Патерсън

Още по темата:

Скрити летни капани за здравето

Четири необичайни разхладителни напитки за жегите

Бъбреците и опасността от дехидратация през лятото

Ужасните неща, които се случват в тялото ви минути след като изпиете газирана напитка

Излагането на токсичен мухъл ли е причината за симптомите ви?

Програма за контролиране на Кандида в пет стъпки

Ето какво изхвърляме с урината когато пием газирани напитки

Източник:

https://www.thealternativedaily.com/why-you-should-never-order-ice-at-restaurants/

Снимка: tripadvisor.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *