Естествени начини да поддържате дома си хладен в жегите без климатик

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

cooler-inside

Има лесни начини да ви е хладно без климатици, като в същото време не товарите сметката си за ток и се борите с промените в климата

Жегите вече са значителни и за повечето хора това означава, че е време да надуят климатиците. Но климатиците са скъпи и често товарят сметката за ток всеки месец. Те са също така много вредни за околната среда, защото изискват енергийните компании да горят повече въглища, за да осигуряват електричество. (А горенето на въглищата прави летата дори още по-горещи като допринася за глобалното затопляне!). В Климатичната инсталация е лесен начин за разнасяне на всякакви вируси и микроби, следователно и за разпрстраняването на заболявания, да не говорим че изсушава въздуха и може да ви навлече настинка. Освен ветрилата, вентилаторите, изстудената диня и таратора, ето още 16 разхлаждащи идеи за летни жеги:

16 начина да не пускате климатика като поддържате дома си по-хладен естествено

1. Блокирайте слънчевата светлина.

Инвестирайте в щори или дървени капаци, особено в помещенията с южно и западно изложение на дома си. Като не допускате лятната слънчева светлина в дома си, вие осигурявате най-добрия начин за снижаване  на температурите вътре. Вътрешните и външни щори не само регулират влизането и излизането на топлината, но и добавят сигурност и предпазват от лошото време. Можете да регулирате вътрешните щори така че те да позволяват проникването на колкото слънце искате.

2. Дърпайте завесите.

Добре е завесите да са в светъл цвят, за да не привличат слънчевите лъчи. Дърпайте ги плътно през най-горещата част от деня. Добре е също така завесите да лягат върху пода и да са тежки, за да блокират движението на въздуха.

3 Използвайте сенници.

Ако ги инсталирате на южните и западни прозорци те могат да намалят слънчевата топлина с до 77%, казват от Енергийното министерство на САЩ. Направете си сенници сами като закрепите чаршафи отвън на прозорците и закрепите краищата им към парапет или шезлонг.

4. Уверете се, че вентилаторите на таваните се движат в посока обратна на часовниковата стрелка.

Повечето днешни вентилатори са снабдени с малко копче отстрани за смяна на посоката на въртене. През зимата е добре вентилаторът на тавана да се върти по посока на часовниковата стрелка, за да избутва топлия въздух надолу, и обръщането на посоката на въртене през лятото спомага за въртенето на хладен въздух.

5. Заменете крушките с нажежаеми жички с компактни флуоресцентни или LED крушки.

Старите крушки с нажежаеми жички отделят много топлина. (Те също така поглъщат много електричество.) Модерните компактни флуоресцентни и LED крушки може да са по-скъпи първоначално, но те консумират много по-малко електричество и са много по-хладни докато светят.

6. Използвайте техниката на отразяването.

Можете допълнително да повишите албедото (количеството отразена слънчева енергия) на дома си като покриете стъклата на южните и западните прозорци с отразяващ филм.

7. Избягвайте да включвате котлоните на печката и фурната.

И двата уреда добавят ненужна топлина в дома. Вместо това, запалете грила навън или си пригответе салата или сандвич. Ако все пак ви се наложи да използвате котлон, след приключване на готвенето налейте студена вода в тенджера със същия диаметър и я сложете върху горещия котлон. Ако се наложи, сменете водата. Тенджерата ви за готвене на ориз, тенджерата ви за бавно готвене и тенджерата ви за готвене под налягане са други алтернативи вместо да затопляте дома си допълнително с употребата на котлона или фурната.

Прочетете още по темата: Разхлаждащи здравословни храни за лятото

8. Набавете си екологична възглавница.

Ако горещината ви пречи да спите, набавянето на възглавници пълни с люспи от елда може да ви се отрази добре, понеже пълнежа не задържа топлината на човешкото тяло като обикновените възглавници. Те обаче са доста твърди, шумящи и тежки, а понякога имат и лек мирис.

9.  Осигурете си сянка.

Ако е възможно, посадете дървета в южното и западно изложение на дома си. Естествената сянка е отлична дългосрочна инвестиция за спестяване на енергия.

Широколистните дървета, които се разлистват през пролетта и губят листата си през есента са най-удачни, защото ви предоставят сянка през лятото, а през зимата позволяват на слънцето да грее в дома ви. Избирайте дървета обичайни за района в който живеете, така шансът им да се хванат и оцелеят е по-голям. Непременно вземете предвид каква височина достига то и колко голяма ще е короната му когато порасне, за да можете правилно да определите на какво разстояние от прозорците да го засадите.

10. Пускайте хладния вечерен въздух в дома си.

След спадането на температурите вечерта, отворете няколко прозореца и оставете течението да охлади дома ви. Просто не забравяйте да ги затворите преди температурите да започнат да се покачват отново!

11. Ледена хавлиена кърпа.

Напоената със студена вода хавлиена кърпа е чудесен начин за охлаждане. Слагайте я на врата, китките и челото си за да облекчите жегата през най-горещите часове от деня. Слагайте намокрени чорапи в камерата и ги обувайте преди да си легнете за допълнително разхлаждане.

12. Портативно охлаждащо устройство.

Сигурно сте виждали хора, които се разхождат в жегата с мъничък вентилатор с батерия, прикрепен към бутилка с пулверизатор, пълна с вода. Можете да използвате това устройство и в дома си без да пръскате вода непрестанно в лицето си, като

13. Използвате вентилатори

Напълнете две бутилки с вода и ги сложете във фризера да замръзнат. Сложете едната бутилка между себе си и малък вентилатор и оставете студеният въздух да премахне лятната жега. Когато първата бутилка се размрази, заменете я с втората. Искате да охладите въздуха в целия си дом по същия начин? Няма проблем! Необходими са ви само по един вентилатор и две бутилки на стая. За да направите помещенията още по-хладни, сложете купи с ледена вода пред вентилаторите и това ще охлади приятно движещия се въздух.

14. Чаша горещ чай?

Как действа това? Горещата напитка повишава потенето. Макар че потенето не е най-приятното нещо, тялото си има причина да се поти. При изпаряването на потта от кожата, това води до охлаждане на тялото. Повечето пот означава повече охлаждане, компенсиращо малкото количество топлина в горещата напитка съпоставена с цялото тяло. Уловката, обаче, е в това че потта причинена от горещата напитка трябва да се изпари, за да има охлаждащ ефект. В много горещ и влажен ден, ако сте много облечени или се потите така обилно, че потта започва да капе на земята и не се изпарява от кожата, то пиенето на гореща напитка няма да ви помогне. Горещата напитка само ще ви накара да се потите повече и ако потта е толкова много, че не може да се изпари, то

15. Пийте ледени напитки.

Този съвет изглежда очевиден, но все пак си заслужава да го споменем. Какъв по-добър начин да победим жегата от това да охладим тялото си отвърте?

16. Изолирайте!

Ако искате да държите въздуха вътре хладен, то тогава направете изолация на дома си или поне грабнете силиконов пистолет и запушете всички пролуки, откъдето може да прониква топлина или… студ. Все пак така ще сте готови и за зимата…

Здрави всеки ден

Източници:

http://www.smithsonianmag.com/science-nature/a-hot-drink-on-a-hot-day-can-cool-you-down-1338875/?no-ist

http://blogs.naturalnews.com/12-natural-ways-keep-cool-home-without-air-conditioning/

Снимка: www.pinterest.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *