Лесни начини да се предпазим от топлинен удар това лято

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

heat-stroke

Топлинните удари могат да са страховити. Всъщност, топлинен удар може да е фатален за децата, по-възрастните и домашните любимци.

Лятото е време за забавления на открито – ходене на плаж, спортове на открито, прекрасни часове в градината с любимите растения. Но не забравяйте, че макар че лятото ни мами навън по-често, възможността за получаване на топлинен удар е много отчетлива при високите температури, на места съчетани с висока влажност на въздуха.

Топлинният удар е резултат от това, че тялото не успява да стабилизира вътрешната си температура и започвате да чувствате кожата си гореща и суха, наред с усещането на объркване, главоболие, повръщане, мускулна слабост и затруднено дишане. Топлинният удар е сериозен проблем и изисква незабавно лекарско внимание.

Жегата може и да сгрява костите, но тя е потенциална опасност. Така че най-добрата политика е превенцията. Ето най-важните съвети как да се предпазите от топлинен удар през лятото и съответно да ще се наслаждавате на дългите дни и на топлите вечери без притеснения.

Познавайте собственото си тяло

Има някои индивидуални фактори, които могат да направят хората по податливи на причинено от жегите заболяване. По-възрастните хора, малките деца и хората с хронични или психични заболявания са в най-голям риск по време на жегите. Хората със затлъстяване, сърдечни заболявания, лошо кръвообръщение, както и хората, които пият определени лекарства по рецепта, вземат наркотици или пият алкохол също са с повишен риск.

Пуснете климатика

Климатиците са най-добрият предпазващ фактор от причинени от жегата заболяване и смърт, според Центъра за контрол на заболяванията на САЩ. Ако имате климатична инсталация, използвайте я у дома си при нужда. Ако нямате, но искате да се спасите от жегата, намерете място наблизо до вас, където има климатици. Много обществени библиотеки, например, имат климатични инсталации, а повечето големи градове предлагат центрове за разхлаждане, където хората могат да отидат когато е особено горещо или влажно навън.

Прочетете също: Естествени начини да поддържате дома си хладен в жегите без климатик

Поддържайте тялото си хидратирано и го мокрете

Дори и да не мислите, че сте жадни, важно е да пиете много течности когато времето е горещо. ЦКЗ препоръчва да се пие повече вода от обикновено, на редовни интервали – не чакайте да се почувствате жадни, за да изпиете чаша вода. Дори още по-добре, пийте вода и други течности като сокове, леден чай и мляко на всеки няколко часа без значение дали сте жадни или не.

Защо е толкова важно да не се обезводнявате през лятото? Тялото стабилизира вътрешната си температура чрез потенето а това означава че губите много от водата в тялото си наред с основни хранителни вещества.

Ако работите или правите упражнения навън, пийте по две до четири чаши вода на всеки час, в който сте навън. И избягвайте алкохолните и сладки напитки и съдържащите кофеин напитки, понеже те могат да ви дехидратират.

Също така, избягвайте да пиете изключително студени течности; те могат да причинят спазми в стомаха.

Можете също така да си взимате хладни душове или вани, които също ви спасяват от жегата.

Прочетете още по темата: Разхлаждащи здравословни храни за лятото 

Използвайте слънцезащитни средства

Нанасяйте предпазващи от слънцето кремове често и правилно: слагайте повече отколкото мислите, че ви е нужно, не оставяйте ненамазани места, и слагайте отново след плуване или прекомерно потене или на всеки два часа. Така освен че ще си спестите топлинен удар, определено ще се предпазите и от рак на кожата!

Изберете най-добрата защита: 12 нетоксични етерични масла за естествена защита от слънцето

Избирайте дрехите си внимателно

Не можете винаги да сте в стая с климатик, особено ако държите да прекарвате време на открито през лятото. Най-добрият начин тялото ви да диша по-естествено е да носите подходящи за лятото тъкани. Памук, лен и други леки тъкани са най-добрите за лятото. Носете леки дрехи, които покриват ръцете и краката за допълнителна UV защита, както и шапка с широка периферия, която да скрива лицето и задната част на врата ви (виж по-долу).

Движете се и стойте на сянка когато сте навън – особено в следобедните часове, когато слънцето е най-високо в небето.

Осигурете време на тялото си да се аклиматизира към времето навън преди да се впуснете в усилни занимания на открито. Започнете бавно и постепенно засилвайте интензивността, за да може тялото ви да свикне с топлината.

Покривайте главата си

Когато излизате на слънце, особено ако ще тичате или искате да поработите в градината, носете шапка.

През зимата не излизате с гола глава, а пазите ушите си защото знаете че тялото губи много от топлината си през главата. Това важи и за лятото – трябва да държите главата си хладна, за да избегнете прегряване.

Шаловете, каубойските и бейзболни шапки са най-практичните. Те крият очите ви от слънцето и предпазват главата ви от жарките лъчи на слънцето.

Вечерите са хладни и приятни, така че са идеалното време за плаж, свършване на задачи, спортуване или плуване.

Планирайте дейностите си навън по-добре

Лятото може и да е най-доброто време за по-интензивни тренировки или по-чести занимания в градината. Но внимавайте да не прекарвате твърде много време на открито в пиковите следобедни часове. Оползотворявайте по-добре сутрините и вечерите си. През лятото винаги е по-лесно човек да се събужда по-рано сутрин заради приятните температури които буквално ви предразполагат да скочите от леглото. Свежият утринен въздух ви ободрява, така че тичайте, карайте колело, правете йога упражнения … сутрин.

Ако ТРЯБВА да прекарате време навън през деня, непременно правете чести почивки за да ограничите излагането си на слънце.

Дългото пряко излагане на слънце може неимоверно да повиши вероятността от топлинен удар и дехидратация, така че бъдете предпазливи.

Позволете на тялото си да се приспособи към промените

Промените в температурата носят външен стрес за тялото. И ако не сте свикнали с големи натоварвания, не стресирайте тялото си още повече като сериозно надвишавате възможностите му без подготовка. Ако не ви достига въздух или сърцето ви започне да бие лудо, незабавно спрете.

Макар че е добре да извлечете най-много от лятото, добре е да си осигурите всички предпазни мерки да сте здрави и щастливи. Както вече споменахме, най-добрата ви защита от зверските жеги е превенцията. Прекарвайте най-топлата част от деня на закрито с пуснат климатик на приятни температури. Бъдете разумни и се наслаждавайте на лятото!

Знайте предупредителните знаци

Макар че превенцията е най-добрата стратегия, също така е важно да познавате симптомите, сочещи към заболяване, свързано с жегата, за да можете да получите медицинска помощ незабавно в случай че ви стане лошо.

Ако усетите симптоми като силно потене; слабост; припадък; гадене или повръщане; ускорен или слаб пулс; или кожата ви е студена, бледна и лепкава, ЦКЗ препоръчва отиване на по-хладно място, лягане, разхлабване на дрехите, слагане на хладни и мокри компреси върху тялото и пиене на вода на малки глътки.

Ако повръщането продължи, потърсете медицинска помощ. А ако имате по-сериозни симптоми като телесна температура над 39.5 градуса по Целзий (103F), ускорен и силен пулс, изпаднете в безсъзнание или кожата ви е гореща, зачервена, суха или влажна, обадете се на бърза помощ. Ако сте при човек с тези симптоми, след като се обадите на бърза помощ го преместете на по-хладно място и използвайте хладни кърпи или хладна баня за сваляне на телесната му температура, но не му давайте течности – изчакайте идването на парамедиците.

Здрави всеки ден

Източници:

http://www.belmarrahealth.com/5-easy-ways-to-protect-yourself-from-heatstroke-this-summer/

http://putthatcheeseburgerdown.com/2014/04/28/5-ways-to-protect-yourself-from-heat-stroke-this-summer/

Снимка: www.everdrobe.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *