Витамин Е доказано унищожава раковите клетки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Какво представлява витамин Е 

Витамин Е всъщност е изграден от осем различни съединения – четири токофероли и четири токотриеноли. Всяко от тях се съдържа в известно количество в ежедневната храна на повечето хора.

vitamin-e-2

Най-известното съединение в тази група е алфа-токоферол (както и понякога се нарича витамин Е). Това е формата, която най-често се среща в хранителни добавки, вероятно защото тя в голяма степен се знае, че предпазва от увреждането на свободните радикали. Наскоро започнаха да изследват другите токофероли и токотриеноли; предварителните резултати показват, че скоро може би ще чуем за още ползи за здравето от витамин Е.

Фармацевтът Ърл Миндел, Ph.D., автор на 54 книги за естествени субстанции, включително на Алтернатива на рецептите, Билковата библия и на широко разпространената Библия на витамините, казва, че витамин Е:

 • Поддържа младежкия ви вид забавяйки клетъчното стареене, причинено от окисляване
 • Доставя кислород на тялото, за да му даде повече издръжливост
 • Предпазва белите дробове от замърсяването на въздуха действайки заедно с витамин А
 • Предотвратява и разтваря кръвни съсиреци
 • Облекчава умората
 • Помага за предотвратяването на различни форми на рак
 • Помага за предпазване от външното и вътрешно формиране на белези
 • Ускорява заздравяването на изгаряния
 • Действа като диуретик и снижава кръвното налягане
 • Помага за предпазване от помятания
 • Помага за облекчаване на крампи в краката и болезнени схващания
 • Снижава риска от исхемична болест на сърцето и инсулт
 • Снижава риска от болестта на Алцхаймер

Витамин Е и рака на гърдата

Нарастват доказателствата за това, че непретенциозният витамин Е играе голяма роля в предпазването на жените от рак на гърдата. Няколко скорошни изследвания показват, че той може да спира метаболизма на раковите клетки, което води до тяхната смърт.

Това е отлична новина за жените, които искат да се предпазят от диагнозата рак на гърдата, за онези, които са лекувани от заболяването и за онези, които са боледували от рак на гърдата и искат да избегнат рецидив.

Как витамин Е упражнява такава способност?

Учените в целия свят стигат до заключението, че ракът на гърдата включва специфични, предизвикващи тумори клетки, които не само дават начало на заболяването, но също така и ускоряват развитието на метастазите, терапевтичната резистентност и повтарянето на болестта. Витамин Е идва на помощ като дестабилизира митохондриите в тези специфични клетки и спират метаболизма им, което води до тяхната смърт.

С други думи, всяка клетка в човешкото тяло има мъничка пещ в себе си, позната като митохондрия, в която горивото (храната) изгаря, за да дава енергия на тази клетка. Онова което витамин Е прави е да блокира този процес в раковите клетки. Без гориво (храна), раковата клетка скоро умира от глад, независимо в кой етап на развитие е тя.

Според един от научните екипи, изследващи този процес, витамин Е може „не само да задейства апоптоза в по-високи концентрации, но и да блокира пролиферацията и да потиска нормалната митохондриална функция и транскрипция в ниски не-апоптогенни дози”.

Важно е да знаете кой вид да изберете

Но преди да си купите опаковка витамин Е, трябва да знаете, че не всеки витамин Е е насочен да извършва това действие в митохондриите. Изследователските екипи, изследващи тези действия, използват витамин Е сукцинат, естествен токоферол.

„… Накрая, алфа-токоферол сукцинатът съдейства на свързания с апоптозата тумор некрозен фактор, задействайки лиганди за потискането на растежа на тумора ин виво. Витамин Е сукцинат следователно е мощно и силно специфично противораково вещество и/или адювант със значителен терапевтичен потенциал”.

Прочетете още по темата: Витаминът злодей

Още ползи от този витамин суперзвезда

Витамин Е е способен да предпазва холестерола от окисляване, понеже е мощен антиоксидант, който е мастно разтворим. Когато холестерола бива окислен твърде много пъти, той може да се насложи по стените на кръвоносните съдове и да доведе до ранна фаза на атеросклероза, позната също като втвърдяване на артериите.

Витамин Е основно се съдържа в:

Зеленчуци (особено в зелените листни зеленчуци)

Риба

Ядки

Яйца

Пълнозърнести храни

Растителни масла

Тези храни са основна част от средиземноморската диета, единствената диета, която документирано снижава процента на смъртност, причинена от всички причини.

Изследване, публикувано през 2014 година от Gill Heart Institute в Университета на Кънектикът документира, че средиземноморската диета може да доведе до снижаване на болестта на периферните артерии в размер на впечатляващите 56 процента. Полезни резултати при инсулинова резистентност и възпаление също са забелязани. Но да се върнем конкретно на витамин Е.

Най-добрият начин да повишите приема си на витамин Е е редовно да включвате в храната си храни, които съдържат здравословни количества от него (виж по-горе). Така можете да приемате всичките осем негови форми и да сте сигурни, че той е усвоен и асимилиран от тялото.

Барбара Минтън

Източник:

http://naturalsociety.com/vitamin-e-succinate-destroy-breast-cancer-cells/

Снимка: webrecursos.es

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *