Витаминът злодей

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

vitaminE-480x360

Мъже, не се чудете, ако личният ви лекар ви каже да спрете да взимате витамин Е.

В края на краищата, той може да е прозрял следното… “Приемането на витамин Е като хранителна добавка значително повишава риска от рак на простатата сред здравите мъже.”

Това е шокиращото заключение на изследване, публикувано в научното Списание на Американската медицинска асоциация.

      При това става дума за плацебо-контролирано проучване по ‘златен стандарт’. И в него са участвали много мъже в продължение на много години. 

      Впечатляващо!

      Само че това е всичко друго, но не и очакваното заключение. 

Златна възможност… пропиляна

      Това изследване можеше да предостави важно научно откритие в разбирането ни на витамин Е. 

      Вместо това, то не е нищо друго освен скъп гаф. Това е така, защото изследователите направиха всичко както трябва с изкючение на една особено важна подробност. 

      Те използваха синтетична форма на витамин Е. Ама че глупост. 

      Както д-р Сприйн много пъти е предупреждавал, тази форма на хранителна добавка с витамин Е трябва да се използва само ВЪНШНО. Както казва той, ‘това е форма на молекула, с която човешкото тяло не може да се справи.” 

      Ако изследователите искаха да подложат витамин Е на ИСТИНСКИ тест, те щяха да използват формата d-alpha. Или още по-добре – пълния спектър на токоферолите и токотриенолите. 

      Но като използваха синтетичната форма, те си изгубиха времето. И подложиха хиляди мъже на едно много дълго и безсмислено упражнение.

      Е, може би не съвсем безсмислено. 

      Изследователите от десетилетия знаят, че селенът подобрява ефективността на витамин Е. И това още веднъж беше доказано в изследването. 

      Участниците в изследването, които взимаха, както витамин Е, така и селен показаха много близки резултати за рак на простатата като тези на групата вземала плацебо. 

Така че, ако изследователите бяха давали на участниците подходящата форма витамин Е, мисля че изследването щеше да даде МНОГО по-различни резултати. С други думи: резултати полезни за ПРОФИЛАКТИКАТА на рака на простатата.

      Това беше златна възможност – пропиляна. Единственият въпрос без отговор е дали те я пропиляха нарочно. 

      Не е тайна, че витамин Е има различни форми. Д-р Сприйн през всичките тези години не пазеше тази информация за себе си. Така че всеки с достатъчно опит за провеждане на голямо изследване за витамин Е със сигурност щеше да е запознат със силните и слаби страни на различните му форми. 

      И… просто за забавление, нека видим оповестените конфликти на интереси в изследването…

  • Merck се появява три пъти
  • Pfizer два пъти
  • Novartis два пъти
  • AstraZeneca два пъти
  • Sanofi-aventis, Abbott, Janssen и Amgen всички се появяват по веднъж
  • Един от изследователите е помагал в разработването на образователни презентации за лекарство за рак на простатата
  • Друг изследовател е съучредител на Cancer Prevention Pharmaceuticals – фармацевтично дружество, занимаващо се с разработването на ‘превантивни терапии’ за хора в риск от развиване на раково заболяване

Всичко това нищо не струва. Но на мен ми е много трудно да избегна заключението, че нещата са нагласени.

Нагласени или не, остава изводът – не приемайте изкуствени форми на витамин Е. Така или иначе за пореден път се убеждаваме, че не трябва да поемаме ролята на природата. Тя доверчиво ни е дала всичко, от което се нуждаем.

Източник: Health Sciences Institute (HIS) eAlert, The Villain Vitamin, 26 June 2012

Снимка: www.maternity.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът “Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “Витаминът злодей

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *