9 етерични масла срещу автоимунни заболявания, възпаление, хронична болка, тревожност и депресия

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

one bottle of aromatic oil on the table

Хората, поразени от автоимунно заболяване знаят много добре колко отчайващи, болезнени и влошаващи живота са тези заболявания. Автоимунните болести, които са повече от 80 вида, варират от леки до тежки, а ограниченията и страничните ефекти от лекарствата, използвани за лечението им, карат много от пациентите да търсят естествени решения.

Според Националната медицинска библиотека на Съединените щати, „Когато човек страда от автоимунно заболяване, имунната система не различава здравите тъкани от антигените. В резултат на това тялото задейства реакция, която разрушава нормалните тъкани”.

Някои примери за автоимунни заболявания включват лупус,  ревматоиден артрит,   множествена склероза, болестта на Крон, васкулит и псориазис. Тези болести могат да са породени както от генетични, така и от фактори в околната среда и често се проявяват в „пристъпи” като понякога симптомите са ясни и осезаеми, а друг път са приглушени.

10 признака за автоимунно заболяване и как да го излекуваме

Общ фактор при автоимунните заболявания е наличието на възпаление. Възпалението е естествен отговор на имунната система към инвазия (или въображаема инвазия). Ако тази реакция стане хронична, работата на много от системите в организма се разстройва. Понеже възпалението е подмолно течение при толкова много автоимунни заболявания, лечението на основната причина за възпалението води до изключително положителни последици.

Националната медицинска библиотека на Съединените щати обяснява, „Лекарствата, използвани за потискане на имунната система могат да причинят тежки странични ефекти, като по-висок риск от инфекции”. Ако вие или някой ваш близък се борите с автоимунно заболяване, може би си струва да обсъдите с лекар на когото вярвате употребата на следните етерични масла.

Възпалението може да увреди здравето ви, 13 начина

Понеже автоимунните заболявания са толкова различни, не съществува „един, подходящ за всички” лек. Обаче, дадените по-долу девет етерични масла са добро начало, което да проучите:

9 етерични масла срещу автоимунни заболявания

Джинджифил

Етеричното масло от джинджифил може да е особено полезно за страдащите от хронична болка и може да помогне също така за облекчаване на болката и дискомфорта при храносмилателни заболявания. Действието на джинджифила за облекчаване на много видове болка се казва, че е свързано със спирането от негова страна на ейкозаноидите, които са вид химически съединения, сигнализиращи за болка.

През 1992 година изследване, публикувано в списанието Medical Hypotheses посочва, че на 56 души, страдащи от остеопороза, ревматоиден артрит или общ дискомфорт в мускулите давали джинджифил на прах, за да анализират колко добре тази древна билка ще облекчи болките им. Резултатите от изследването сочат:

„Сред пациентите с артрит повече от две трети изпитаха, в различна степен, облекчаване на болката и отока. Всички пациенти с мускулен дискомфорт изпитаха облекчаване на болката. Никой от пациентите не съобщи за неблагоприятни последици по време на периода на консумация на джинджифил, който продължи от 3 месеца до 2.5 години”.

Други изследвания откриха, че комбинирането на етерични масла от джинджифил и портокал снижава сковаността и болката при хора с хронична болка в коленете.

Канела

Това етерично масло със сладък аромат има някои мощни противовъзпалителни свойства, които го правят полезно при много видове болки. Изследване от 2008 година, публикувано в списанието Bioresource Technology анализира противовъзпалителните свойства на канелените кора и пръчици и потвърди полезността на някои от древните й употреби. Авторите на изследването пишат:

„В настоящото изследване, химическият състав на хидродестилираното етерично масло и противовъзпалителните действия на пръчиците Cinnamomum osmophloeum Kaneh. бяха изследвани за първи пътЗаключенията демонстрираха, че етеричното масло от пръчиците C.Osmophloeum имат отлично противовъзпалително”.

Някои от традиционните употреби на канелата включват облекчаване на болките при артрит, както и на други ставни и мускулни болки, облекчаване на болките и напрежението при главоболие, облекчаване на кожни инфекции, както и на дискомфорт в храносмилателния тракт.

Билкови лекове за автоимунни заболявания

Лавандула

Лавандуловото етерично масло е с меко действие и е известно с това, че спомага облекчаването на стрес и тревожност. Добре известно е че стресът, особено хроничният стрес, може да доведе до възпаление. Това се дължи на факта, че когато човек е стресиран, тялото секретира хормон познат като кортизол, който също повишава възпалението в тялото. Стресът е свързан също така, може би поради тази причина, с влошаване на симптомите при автоимунните заболявания.

Наред с това че помага за снижаването на стреса, лавандулата се свързва и с облекчаването на редица различни кожни болести като акне и екзема. Хората с автоимунни симптоми като кожни обриви могат да открият, че лавандулата е много полезна за тях.

Освен това, изследване от 2005 година, публикувано в списанието International Journal of Aromatherapy посочва лавандулата като етерично масло, което може да е полезно в лечението на мускулно-скелетни и ревматоидни автоимунни заболявания.

Лечебните ползи от ароматерапията или как ароматите лекуват

Уинтъргрийн (вечно зеленото растение Gaultheria)

Уинтъргрийн съвсем точно може да се нарече „природен аспирин”, понеже това е единственото растение (освен брезата), което съдържа естествен метил салицилат – основният компонент на аспирина. Множество изследвания доказват облекчаващите болката свойства на това растение.

Когато маслото от него се втрива в тялото или се нанася върху болезнените точки, етеричното масло от уинтъргрийн облекчава мускулни и ставни болки (като при ревматоиден артрит), както и при главоболие.

essential-oils-AD-2

Кедър

Кедровото етерично масло има мощни противовъзпалителни свойства и може също така да помогне за успокояване на нервната система. Заради тези си свойства то може да помогне за облекчаване на ставни и мускулни болки когато се нанася по време на масаж, както и да помогне за облекчаване на стрес и да стимулира отморяващ сън, когато се вдиша при ароматерапия. Опитайте го по време на следващата си медитация.

Това етерично масло се свързва със снижаването на кръвното налягане и също така има забележителни облекчаващи кожата свойства и може да помогне за премахването на обриви при псориазис и други автоимунни възпаления на кожата.

10 стратегии за излекуване на автоимунно заболяване

Мента

Когато се смеси с масло основа (като органично кокосово масло) и се нанесе върху корема, ментовото етерично масло може да помогне за облекчаване на храносмилателен дискомфорт, причинен при възпалителни заболявания на червата. То може също така да спомогне облекчаването на сковани стави и мускули, както и при други видове болка като се нанася върху болезнените места или се използва по време на масаж.

Ментовото етерично масло също така стимулира кръвообръщението и облекчава конгестия и може да стимулира съсредоточеност и яснота на ума.

5 чудесни причини да пием чай от мента

Бергамот

Това етерично масло със сладък цитрусов аромат е чудесен избор при ароматерапия понеже спомага облекчаването на стреса и депресията и предоставя усещания за цялостно добро физическо състояние или здраве. То е чудесно и при кожните обриви, характерни за псориазис и екзема. Етеричното масло от бергамот има антисептични свойства и спомага почистването на леки рани.

Това етерично масло също така стимулира естествената детоксикация на тялото.

Как да живеем с автоимунно заболяване, 6 правила

Тамян

Тамяновото етерично масло има мощни противовъзпалителни свойства и се счита, че спомага облекчаването на автоимунни реакции при лупус. То помага за лекуването на тялото на клетъчно ниво и се използва също така за облекчаване на кожни реакции. При ароматерапия то спомага за снижаването на стреса и стимулира по концентрирана и спокойна нагласа.

21 ефикасни употреби на маслото от тамян за здраве и красота

Салвия

Това е още едно етерично масло, което е чудесно при облекчаването на стреса, който може да причини или влоши автоимунните реакции. Етеричното масло от салвия традиционно се използва за стабилизиране на настроението и за облекчаване, както на депресия, така и на тревожност и то стимулира по-отморяващ сън. Това етерично масло балансира хормоните и може да внася влага в сухата кожа.

Тинктурата от салвия, безценна част от всяка домашна аптечка

Как да използваме етеричните масла

Всяко етерично масло е различно и всички те са доста силни, така че е важно да се допитате до лекар на когото вярвате преди да започнете употребата им. Това е особено важно когато използвате етерични масла за лечението на автоимунно заболяване, за да сте сигурни, че съответното масло ще е безопасно и подходящо за вашите именно нужди и състояние на здравето.

Чудесен начин за впрягане на облекчаващите свойства на етеричните масла е ароматерапията. Можете да ги слагате в дифузер и да се наслаждавате на лечебната им миризма във всяка стая (или стаи) които искате. Ароматът на тези масла, използван при медитация, е силно облекчаваща практика.

Истината за рака и етеричните масла от първа ръка, която НИКОЙ онколог няма да ви разкрие

Етеричните масла също така са чудесни при масаж и за нанасяне върху болезнените места, но непременно ги разреждайте с масло основа преди употреба. Чудесни за целта са органичните кокосово масло, зехтин и маслото от гроздови семки. Просто смесете няколко капки с шепа от маслото основа и ги разтъркайте между дланите си преди да масажирате.

Друга идея за облекчаване на болезнени стави е да добавяте по няколко капки от любимото си етерично масло в топла вана, наред с няколко чаши английска (Епсом) сол. Този метод може също да помогне за облекчаване на болки и напрежение в храносмилателния тракт. Ако болката е локализирана, можете да добавяте по няколко капки от маслото в горещи или студени компреси.

Забележка: Винаги използвайте висококачествени етерични масла с терапевтичен клас и от утвърден производител. Не приемайте етерични масла вътрешно, освен ако това не ви е препоръчано изрично от лекар – някои от етеричните масла са безопасни за вътрешна употреба, други не са. Ако решите да ги пиете, непременно си набавете хранителен клас масло, което да е също така и с терапевтичен клас.

Най-ефикасните 16 етерични масла при болка и как да ги използваме

Важно е също така да споменем, че само употребата на етеричните масла няма да ви предостави облекчение сама по себе си. Обаче, когато я съчетаете със здравословен начин на живот, включите промени в начина си на хранене – който да включва отказване от готови храни и придържане към пълноценни, противовъзпалителни храни – редовни физически упражнения, подходящи за вашето състояние и много сън, употребата на етеричните масла ще ви помогне много.

от Таня Рахмилевич

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/essential-oils-autimmune-diseases/

Снимки: Pinterest; IndiaMART

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *