Подаръци от градината: китки за кадене

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Какъв по-хубав подарък за предстоящите празници от нещо, което сте направили сами и което има такава древна и вълнуваща употреба.

smudge-sticks-1

Китките за пречистване на пространството представляват стегнато увързани снопчета от сушени дървесни, смолисти билки, които се запалват и оставят да горят бавно като начин за пречистване на въздуха. Корените на тази традиция на кадене с китка са древни и все пак всеки може да използва прекрасните аромати в дома си.

Ако имате градина, вероятно имате достатъчно материал да направите поне една китка за кадене. Традиционните и най-популярни билки, използвани в церемониите с кадене са бяла салвия (Salvia apiana), кедър (Thuja)сладка трева (Hierochloe odorata), пелин (Artemisia californica) и див пелин (Artemisia vulgaris). Обаче, като пътувам виждам, че в различните места китките за кадене са направени от различни билки и че възможностите за избор и комбиниране на дървесни, смолисти билки са безкрайни като например дадените по-долу, без да се ограничават до тях:

Мащерка (Thymus vulgaris)лавандулабял равнецхвойнабор, лопен (Verbascum thapsus), розмаринматочина (Melissa officinalis)джоджен (Mentha)бергамот (Monarda) and коча трева (Nepeta cataria), за да споменем само някои от билките.

smudge-sticks-2От ляво надясно: бяла салвия; кедър и бяла салвия; кедър, бяла салвия и лавандула; бяла салвия; лавандула и бяла салвия; бяла салвия, увързана с две различни нишки; кедър, бяла салвия и много дървесна смолиста мащерка с аромат на портокал (Thymus vulgaris „портокалов балсам”); бор и мащерка „портокалов балсам”. Най-горе: лавандула (Lavandula angustifolia), макар че използвах два сорта лавандула, но другия не си го спомням.

Идея за билка: Мащерката, мощна езотерична и лечебна билка

За отглеждането на бяла салвия в студен климат:

Време е вече да оберете големите туфи бяла салвия (Salvia apiana), растение което е доста издръжливо и може да презимува навън, но в по-южните климатични пояси, където освен в саксия в дома си, можете да го отглежате и в градината си. Оставете корените му в земята и напролет то ще изникне отново.

Когато избирате и берете билките:

Обърнете внимание, че някои билки – дори и кулинарните – не са подходящи за горене и може дори да са токсични или да предизвикват алергични или астматични реакции у някои хора. Често от обикновения градинския чай (Salvia officinalis) се правят китки за кадене. Преди години опитах да го горя и аромът не ми хареса. След това прочетох, че тази билка не е безопасна за кадене, макар и да е безопасна за множество други употреби. Когато не сте сигурни, изгорете много мъничко на открито, за да разберете дали съответната билка ви харесва или не. Винаги изпитвам опасно силна негативна реакция към белия равнец, така че бъдете предпазливи с тази билка.

Берете билките в слънчеви и сухи дни. Влажните билки ще мухлясат в китката като са плътно увързани и е оставен много малко въздух. Наберете билките в деня, в който ще правите китките; смолистите билки съхнат много бързо и е почти невъзможно да ги увържете плътно след като изсъхнат. И последна забележка, ако берете сред природата, непременно берете пестеливо, за да остават растенията жизнени и здрави. Използвайте остър нож или ножици за отрязване на стеблата и никога не ги изравяйте с корена.

Избиране на връвта:

Помнете, че каквото и да използвате за увръзването на китките, впоследствие материалите ще трябва да горят, така че е важно те да са естествени, за да не отделят токсичен дим или да не се конкурират с ароматите на китката. Аз се опитвам да използвам колкото се може по-малко връв, за да не се получи силен аромат на връв при горенето. Съветвам ви когато можете да използвате тънка органична памучна връв. Конците за бродиране от които са отделени 4 ката (от шесте) са достатъчно здрави. Използвайте връв (конец) в един цвят или експериментирайте, смесвайки цветовете. Аз обичам да използвам един цвят за връзване и по-ненатрапчив цвят, който подчертава цвета на листата за изработването на дръжката. Червеният цвят е традиционният цвят за китките, използвани в церемонии, както може би сте забелязали, че са направени повечето от продаваните по магазините връзки за кадене.

Как да правим билкови китки за кадене

Ключът към успешното правене на китка за кадене е в плътното й увързване. Процесът е сходен на правенето на цигари в това, че и плътно завитата цигара гори по-бавно. Имайте предвид, че растителният материал се свива с изсъхването на билките и ако поради това те са хлабаво увързани, от китката могат да изпаднат части или тя напълно да се разпадне. Имайки всичко това предвид, дръжте растенията плътно стегнати като добре пристягате връвта, всеки път когато обвивате китката или я връзвате.

  • Стъпка 1. Отрежете билки с еднаква дължина. Не правете икономии — дебелите китки кадят бавно и изглеждат по-добре. Махнете всички болни или грозни листа. Наредете стеблата на китка и увържете стегнат възел най-долу в края на стеблата, за да не мърдат. Увийте плътно стеблата с връвта (конеца) няколко пъти и след това вържете още един възел, за да е китката здраво вързана и да има „дръжка”.
  • Стъпка 2. Дръжте здраво китката с една ръка и започнете да обвивате връвта под ъгъл нагоре към върха й. Опитвайте се да изпозвате колкото се може по-малко връв и стягайте плътно в процеса на увързване. Според мен, билките с големи листа не се нуждаят от много увързване, докато билките с много тънки листенца, особено иглолистните, се нуждаят от повече увиване, за да не изпадат листата (игличките) като изсъхнат. Можете да оставите листата неувързани в края или да ги извиете надолу и увържете, за да е цялата китка здраво увързана.
  • Стъпка 3. Обърнете китката на другата страна и започнете да увивате връвта обратно надолу към началото, на кръст върху вече увитата върху й връв.
  • Стъпка 4. В този момент можете да изберете дали да минете още веднъж нагоре или надолу, повтаряйки пътя на конеца с още един пласт или можете вече да завържете китката и да приключите. За мен повторното минаване прави китката по-стегната и е добър начин да се увържат всички стръкчета, които са останали да стърчат при първото увиване. Намотайте много връв в основата на китката, за да се оформи добре дръжката. Там можете да използвате колкото искате връв, понеже тази част от китката няма да гори. Вържете добре и отрежете всички стърчащи конци, за да изглежда китката добре и завършена.
  • Стъпка 5. Наредете китките на сухо и тъмно място с добра вентилация. Можете да ги окачите с помощта на тънка тел. Или може да ги наредите легнали, за да се изсушат, но за целта препоръчвам да ги наредите върху скара или много рехава кошница, поставена на високо, а не върху плътна повърхност, така че въздухът да минава под и около китките.

Изчакайте докато китките са напълно сухи )това обикновено отнема поне няколко седмици) преди да ги палите.

Още по темата: Енергийно пречистване на пространството – лесно вдъхнете свежа енергия в дома си

Как да използваме китка за кадене

Като хванете китката за дръжката запалете върха й (най-добре със свещ), внимавайки да не падат клончета или въгленчета от нея, особено ако използвате лесно горящи билки. Дръжте запаления връх над глинена купа, стъклен пепелник или друг незапалим съд през цялото време. Оставете китката да гори няколко секунди и когато тя се разгори леко я загасете или я размахайте, за да изагасне пламъка. Позволете на китката да кади няколко минути и не я оставяйте без надзор. Накрая угасете или отчупете кадящия й край, докато китката напълно изгасне. Не използвайте вода, понеже това ще повреди китката за по-нататъшна употреба.

Ако планирате да приготвите няколко китки за подаръци, непременно включете указания за употребата им като част от подаръка.

Източник:

http://yougrowgirl.com/homegrown-smudge-sticks/

Снимка: jess Im fine; Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *