Най-ефикасните 16 етерични масла при болка и как да ги използваме

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

essential-oils-260043af7a163b4f754ce1ddbdbb8f64

Физическата болка може да е причинена от няколко причини, като травми при спортуване, причиняващи мускулни болки, спазми и възпаление, или от артрит и ревматизъм, които причиняват ставни болки, или дори от лошата стойка, която може да доведе до болки в гърба. Болката може да е главоболие или мигрена, а предменструалният синдром може да причини болки в корема. Също така, хората с фибромиалгия изпитват такава болка, каквато никой друг не може да разбере. Както виждате, острата или хронична болка може да направи ежедневието много трудно, неудобно и дори инвалидизиращо.

Има много етерични масла за облекчаване на болката, както и хора, които, като ги използват изглежда оздравяват по-бързо от други хора. Някои етерични масла имат болкоуспокояващи свойства, което означава, че водят до облекчаване или снижаване на болката, както и спазмолитични, противовъзпалителни и анти-ревматични свойства.

Настоящата статия ще обхване най-често използваните етерични масла за облекчаване на болка. Този списък не е пълен, понеже има много други етерични масла, които също помагат за облекчаване на болката, но днес акцентът пада върху по-познатите. В края на статията ще обясним как да използвате етеричните масла за облекчаване на болка.

Важна забележканякои етерични масла не са подходящи за бременни или за хора с определени заболявания. Говорете с лекаря си преди да използвате етерични масла.

1. Лайката – е добре позната заради ефикасните си противовъзпалителни свойства.

Етеричното масло от лайка помага за облекчаване на мускулните болки и спазми, болките в кръста, главоболията и болките, причинени от предменструален синдром.

2. Риганът – има успокоителни свойства. Маслото от ригън помага за облекчаване на мускулните болки и спазми, скованост, ревматизъм, остеоартрит и мигрена.

3. Лавандулата – е може би най-известното етерично масло за облекчаване и успокояване на болка. То има противовъзпалителни, анти-микробни и успокояващи свойства и помага за облекчаване на напрежението и спазмите в мускулите, при ставни болки и главоболие. Лавандулата е също така едно от най-ефикасните 5 етерични масла за облекчаване на алергии.

4. Евкалиптът – има облекчаващи болката и противовъзпалителни свойства. Справя се с мускулни болки и болка на нервна почва. Използвайте го в малки количества.

5. Мента – етеричното масло от мента е ефикасно при мускулни и ставни болки, главоболие и болки на нервна почва.

6. Розмаринът – има болкоуспокояващи и спазмолитични свойства. Ефикасно е за облекчаване на болките в гърба, мускулите, ставите и при главоболие.

7. Мащерка – етеричното масло от мащерка е спазмолитично, ефикасно при ставни и мускулни болки, както и при болки в гърба.

8. Мечата пета (Salvia Sclarea L.) – има успокояващи и облекчаващи, както и спазмолитични и противовъзпалителни свойства. Помага за облекчаване на мускулното напрежение, спазмите и болката при предменструален синдром. Използвайте в малки количества.

9. Сандаловото дърво – облекчава мускулни спазми. Една от най-важните употреби на сандаловото дърво е за успокояване на нервната система, с което спомага за снижаването на болките на нервна почва.

10. Хвойна – има спазмолитични свойства. Облекчава болките на нервна почва, ставните и мускулни болки и спазми.

(Очаквайте статия с рецепта за мазило от хвойна за облекчаване на ставни, мускулни и артритни болки.)

11. Джинджифилът – облекчава болките в гърба и подобрява подвижността. Може да се използва за лечение на артритни и ревматични болки, мускулни болки и изкълчвания.

12. Ливан – има противовъзпалителни свойства и действа като леко успокоително средство. Използва се също така за сваляне на стреса и облекчаване на болката.

13. Бял равнец – мощно възстановително и болкоуспокояващо средство с много силни противовъзпалителни свойства. Ефикасно за мускулни и ставни болки.

14. Вечно зеленото растение Gaultheria – това не е сред известните етерични масла, но то е много ефикасно за лечението на болезнени заболявания като главоболие, болки на нервна почва, артрит и менструални спазми. Това етерично масло се прави чрез дестилиране на пара на листата и съдържа много висок процент метил салицилат. То има болкоуспокояващи свойства, подобни на аспирина (салицилатът е основния компонент в аспирина).

15. Ветивер – не много познато на запад, ветиверът се използва от древността в Аюрведическата медицина. Етеричното масло от ветивер се извлича от корена на трева с латинското име Vetiveria zizanoides от същото ботаническо семейство като лимонената трева и цитронелата. Носи облекчение за болки в цялото тяло, и особено при ревматизъм, артрит и мускулни болки и при главоболие.

16. Хеликризум – етеричното масло от хеликризум е доста скъпо и ценено заради болкоуспокояващите си свойства. То има противовъзпалителни и аналгетични свойства. То помага за облекчаване на артритни болки и стимулира нервната система. Облекчаването на болката, забелязано от повечето хора, които го използват става почти незабавно – определено в рамките на минути след нанасянето.

Как да използваме етерични масла за облекчаване на болка?

Макар че можете да използвате което и да било от тези масла самостоятелно, също така е полезно да смесвате по три от тях. Не нанасяйте етерични масла директно върху кожата, а първо ги разреждайте с масло-основа като зехтин, жожоба, бадемово и т.н.

При главоболие смесете 4-6 капки етерично масло в една супена лъжица масло основа и нанесете малко количество от сместа върху слепоочията и масажирайте леко. Нанасяйте внимателно далече от очите. Главоболието можете да облекчите също като миришете маслото: капнете няколко капки върху кърпа или салфетка или използвайте дифузьор за ароматерапия или пулверизатор.

Вана ефикасен метод за облекчаване на уморени, болезнени мускули, артрит и ревматизъм. Капнете няколко капки етерично масло в гореща вана (можете също да добавите 2-3 чаши Епсом соли за усилване на ефекта). Добра идея е първо да смесите капките от етерично масло в мъничко масло-основа и след това да го сипете във ваната.

Масажно масло използвайте около 10 капки етерично масло на всеки 30 мл основа и масажирайте сместа в мускулите при мускулна треска.

Горещи или студени компреси – има доказателства, според сайта webmd, че топлината помага за снижаване на болките в кръста. Макар че има малко доказателства, че студеното ще помогне, някои хора наистина откриват, че топлината и студа им помагат: използвайте топлина, като например грейка, в продължение на 15-20 минути на път. Компресите с лед и студена вода облекчават болка, оток и възпаление при травми и при заболявания като артрит. Може да опитате също да редувате топлите процедури със студени. Използвайте топлина за 15-20 минути, след това няколко часа по-късно използвайте лед за 10 до 15 минути.

За да направите горещ компрес ви е нужен около един литър гореща вода колкото можете да търпите, в който да добавите около 4 капки от избраното от вас етерично масло. Сложете малка хавлиена кърпа върху водата и я оставете да се напои. Изстискайте я добре и я поставете върху болезненото място. Студен компрес се прави по същия начин като горещия, като използвате лед или изстудена в хладилника вода вместо горещата вода и компресът се заменя когато се е стоплил от температурата на тялото.

Източник:

http://www.healthyandnaturalworld.com/essential-oils-to-relieve-pain/

Снимка: www.pinterest.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *