Фън шуй растения за благоденствие и късмет

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Растенията символизират благоденствие и се приемат за благоприятни елементи във фън шуй. Китайците приемали растенията като източник на чувства и надежди. Обаче, всеки усеща растенията по различен начин и вие можете да използвате личната си преценка при избирането на растения. Всъщност, колкото повече ви харесват растенията, толкова по-положително ще е въздействието им върху вас. В същото време трябва да внимавате за местоположението на растенията.

spatiphilumТе трябва да са на местата, подходящи за съответните им изисквания, понеже фън шуй не може да действа като заместител на хубава почва или слънчева светлина. Във фън шуй растенията се класифицират и в зависимост от енергийното им съдържание и действието им. Те са свързани с петте елемента на фън шуй. Дървесните растения се считат добри за приспособяване и движение. Огнените растения, като слънчоглед или маргаритка, символизират красота и чувство за хумор.

Земните растения като клематис носят постоянство и спокойствие. Металните растения като пампаска тревата символизират сила и устойчивост. Водните растения като летни астри (богородички), олицетворяват силна воля и сериозност. Ето защо, вземайки предвид различните свойства на растенията, те се използват за различни фън шуй способи и лекове. Има много причини за използването на растения извън и в къщата. Някои от основните причини са както следва:

  • Добавят жизненост (жизнената енергия чи)
  • Привличат късмет
  • Противодействат на негативната страна на енергията чи
  • Поемат излишната водна чи

Макар че нищо не може да се сравни с жизнената сила на живите растения, можете да поставите картина или снимка на дадено растение на местата, където е трудно да се сложи живо растение. Дървесните растения са много полезни в ъгъла на благосъстоянието. Освен това, различните растения имат различни свойства и се използват по съответстващ начин. Изброяваме някои растения, наред със значенията им – според които те се използват във фън шуй.

Акация дърво:Неизменност, дълготрайност
Кайсия:Плодотворност
Аспидистра:Сила
Бамбук:Младост, постоянство и късмет
Бегония:Идеално ин/ян равновесие
Череша:Плодотворност
Камелия:Вечна младост (вечна зеленина)
Хризантема:Издръжливост и дълъг живот
Кипарис:Благородство
Делфиниум:Обединение
Цветя:Богатство (благосъстояние)
Гардения:Сила
Хибискус:Изобилие
Хортензия:Постижение
Жасмин:Приятелство
Хвойна:Толерантност
Лилии:Изобилие, щедрост
Лотос:Решимост
Магнолия:Благоухание
Цефалоцереус:Дълголетие
Портокал:Богатство
Орхидея:Търпение и издръжливост
Праскова:Приятелство
Круша:Дълъг живот
Божур:Богатство
Бор:Дълъг живот
Слива:Красота и младост
Нар:Плодовитост
Спатифилум:Благополучие
Рододендрон:Нежност
Роза:Красота
Водна лилия:Твърдост
Върба:Изящество (благосклонност)
Глициния:Красота

Във фън шуй растенията играят и друга важна роля, защото те помагат за поддържането на свеж въздух и внасят жизнена сила в дома. Здравите растения в дома са много полезни, особено бамбука и дървесните домашни растения. Растенията са единственият жив от петте елемента във фън шуй, ето защо те не трябва да се оставят да растат безконтролно.

Болните растения и онези, на които им падат цветовете и листата създават силен застой на енергията чи. Редовно подрязвайте растенията, прекомерно израсналите растения могат да създадат смазваща енергия. Отрязаните цветя, сухите цветя, като и умиращите растения също не се препоръчват, но можете да използвате картини на цветя или ярки репродукции на дървета или копринени цветя като алтернатива, за да символизирате растеж и да стимулирате енергията в дома си.

money-tree Дървото на живота, Crassula ovata, се използва като фън шуй растение заради кръглите си, наподобяващи монети листа и метална енергия.

Във фън шуй дървото представлява раждане, духовно възраждане, творчество, посоката изток и пролетта. Една от основните цели да използваме растения в дома е за скриване на остри ъгли или други елементи, така че негативната енергия чи или мудното протичане на енергията да се намали или предотврати. Скосените тавани, ъглите и другите остри линии могат да създадат негативна – лоша (ша) енергия чи в дома и един от най-често използваните начини за решаване на тези проблеми е да се използват растения в тези места, за да се скрият архитектурните детайли, така че енергията да протича свободно между стаите и през „мъртвите” места (зони).

Други цели за използването на растение във фън шуй е да се внесе живот в къщата, да се хармонизира енергията на водата и огъня в кухнята, да се забави чи енергията в коридорите, да се пренесе енергия в далечните ъгли, да се отцеди прекомерната водна енергия в банята, както и да се подобри югоизтока и изтока и да се подсили южната част на дома.

Растенията също така създават различни видове фън шуй енергия в зависимост от своята форма. Изправените растения със заострени листа са янг и често се поставят на юг, докато растенията със закръглени или висящи листа са по-скоро ин и следователно се поставят на север. Цветовете също са важни понеже представляват елементите във фън шуй.

Например: елемента огън се представлява от червените на цвят растения като коледна звезда, бегония, кордилине, мушкато и аспидистра. Металния елемент може да се представлява от жасмин, дървото на живота, калатея, олеандър (зокум) и фитония. Елемента земя се представлява от невените, слънчогледа, пантофката или от прозрачни стъклени топчета. Всички растения олицетворяват елемента дърво.

Бодливи растения не трябва да се поставят близо до входната врата. Уверете се също така, че те не насочват вредната си енергия към стола на който седите. Женените хора, които искат да имат деца трябва да избягват да поставят цветя в спалнята, вместо това сложете кошница с плодове (особено нар) за олицетворяване на плодовитостта. Бонзаите представляват спрян растеж и следователно е по-добре да се избягват.

Препоръчваните места за поставяне на растения са на изток и югоизток на багуа зоната. Когато са сложени на север, цветята могат да отслабят елемента вода там, така че трябва да избягвате да поставяте твърде много растения на север.Това се отнася и за североизток, запад и югозапад.

Популярни растения във фън шуй са бамбук, палми, драцена, дървото на живота, спатифилум (семейно щастие), фикусите и висящите растения

Източници:

http://www.iloveindia.com/feng-shui/feng-shui-plants.html

http://chinesehoroscop-e.com/lucky-plants/feng-shui-lucky-plants.php

Снимки: yak-prosto.com; articulo.mercadolibre.com.ar

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *