10 интересни факта за светулките

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

fireflies-flash

Светулките са… бръмбари

Светещите буболечки, наричани светулки всъщност не са буболечки, а бръмбари. Съществуват повече от 2000 вида светулки като не всички светят. Например, светулките в западните Американски щати не светят и много хора погрешно смятат, че на запад от Скалистите планини няма светулки!

Някои видове ларви на светулките имат хриле и са водни животни, докато други живеят в дървета.

Светулките се чувстват най-добре в топъл и влажен климат, затова ги има почти на всички континенти на Земята. Те живеят в тропиците, както и в умерените климатични пояси, и се появяват през лятото. Светулките населяват горите, полята и блатата в близост до водни басейни, защото се нуждаят от влажна среда, за да оцелеят.

Светулките общуват помежду си чрез светлина

Светулките светят основно за да привличат срещуположния пол. Мъжките често летят като присвятват по определена схема, за да могат женските да разберат, че те са свободни. Заинтересованите женски светят в отговор и техните присвятвания помагат на мъжките да ги намерят. Светулките също така излъчват светлина, за да защищават територията си и да плашат хищниците.

При някои видове светулки само единият пол свети. При повечето видове обаче и двата пола излъчват светлина.

Светулките светят през всичките си етапи на развитие

Независимо от жизнения цикъл, светулките светят във всичките етапи от развитието си. Биолуминесценцията се съдържа в яйцата, ларвите, какавидите и възрастните светулки, а дори и някои ларви, които живеят под земята или във водата светят. Някои яйца на светулки излъчват слаба светлина, ако бъдат обезпокоени.

Експертите имате теория, че способността да излъчват светлина помага на ларвите да сигнализират на хищниците, че не са вкусни понеже част от защитния механизъм на светулките се състои в това да произвежда стероиди с неприятен вкус.

Някои светулки координират присвятванията си

Можете ли да си представите хиляди светулки, святващи и загасващи едновременно в пълен синхрон отново и отново при смрачаването на небето вечер? Този феномен се нарича едновременна биолуминесценция и се случва само на две места на Земята – в Югоизточна Азия и в Националния парк Големи димни планини в САЩ.

Северна Америка е дом само на един синхронен вид светулки, Photinus carolinus, а грандиозното им светлинно шоу може да се види в края на пролетта всяка година.

firefly-leaf

Светулките произвеждат невероятно ефективна „студена” светлина

Светулките са най-ефективните производители на светлина в света понеже 100 процента от блясъка им е светлина, не топлина, ето защо учените наричат светлинките на светулките „студени” светлини. Сравнете това с обичайната си крушка, която произвежда 90 процента от енергията си под формата на топлина и само 10 процента под формата на светлина. Ако светулките произвеждаха толкова много топлина при светенето си те щяха да се самокремират!

Блясъкът на светулката е резултат от реакцията на два химикала, съдържащи се в опашките им, луцифераза и луциферин. Луциферинът е устойчив на топлина и предоставя блясъка. Луциферазата задейства присвятването. Светлината на светулките може да е жълта, зелена или оранжева.

Ларвите на светулките са месоядни, а някои възрастни са канибали

Ларвите на светулките са хищници и месоядни, и любимият им деликатес са охльовите. Понеже повечето видове светулки живеят във влажна почва, там има охльови и червеи. Няколко азиатски вида светулки – тези които могат да дишат във водата – се хранят с водни охльови. А други видове живеят в дървета, като ларвите им ловуват и се хранят с дървесни охльови.

Като възрастни, повечето светулки се хранят с нектар и цветен прашец, а някои сякаш изобщо не се хранят. Тези малко на брой видове, които водят месояден начин на живот, в зряла възраст преминават от яденето на охльови към… ядене на други светулки.

Някои женски светулки са умели мимици

Женските светулки от вида Photuris използват техника, наречена „агресивна мимикрия” да примамват и след това да изяждат други светулки. Когато мъжка светукла от различен род присвятва, за да сигнализира, че е свободна, женската Photuris отговаря като имитира неговия модел на присвятване. На езика на светулките, нейният отговор показва на мъжкия, че е открил женска от своя вид.

Фаталната женска продължава да присвятва, за да го накара да се приближи и когато той е достатъчно близо… тя го изяжда.

Светулките не живеят дълго

Възрастните светулки живеят само около два месеца – достатъчно дълго, за да се чифтосат и да снесат яйца (ето защо някои възрастни сякаш не ядат). Ларвите обикновено живеят около една година преди да достигнат зрялост.

В някои райони на САЩ традиционно в летните вечери децата хващат светулки и ги слагат в стъклени буркани, за да ги наблюдават как светят. Имайки предвид краткия им живот, това е доста жестока постъпка.

Най-малкото, стъкления буркан следва да има дупки в капака, за да влиза въздух, както и влажна салфетка на дъното. Заловените светулки трябва да бъдат освобождавани бързо, за предпочитане веднага, но определено в рамките на един ден.

Светулките биват ловени за луциферазата им

Луциферазата (химикалът в опашката на светулките, който влиза в реакция с луциферина, за да се задейства присвятването) се използва в научни изследвания, за изпорбване сигурността на храните, и в съдебно медицински тестове. Когато химикала беше открит, единственият източник бяха светулките. В наши дни има синтетична луцифераза, но някои компании продължават да ловят светулки.

Популациите на светулките намаляват

Ловенето на светулките за луциферазата им може би допринася за тяхното намаляване. Други фактори включват унищожаването на хабитатите им и светлинното замърсяване. Например, ако място, в което живеят светулки бъде павирано, светулките просто изчезват.

Човешкото светлинно замърсяване може би пречи на моделите на присвятване на светулките. Учените са открили, че присвятванията на синхронните светулки губят синхрона си за няколко минути след като мине кола със запалени фарове. Светлините от сградите и уличните светлини затрудняват сигнализирането на светулките една на друга по време на чифтосване – което означава по-малко ларви на светулки.

 

Източник:

http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2015/06/13/firefly-facts.aspx?e_cid=20150613Z2_PetsNL_art_1&utm_source=petsnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20150613Z2&et_cid=DM76696&et_rid=989505245

Снимки: timeoutvietnam.com; epicpedia.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *