6 начина за предпазване от проблеми с бъбреците

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

kidney-foods

Ако сте като повечето от моите пациенти, вие активно се стремите да предприемате стъпки за укрепване на доброто си здраве. Предотвратяването на хроничните заболявания като диабет и Алцхаймер и едновременното укрепване на здравето на сърцето са сред най-важните ви приоритети. Но кога последно помислихте за бъбреците си? Ако не можете да си спомните, може би сега е времето да помислите за тях.

Бъбреците са един от най-важните органи. На тях дължим филтрирането на около 230 л кръв всеки ден. Те също така отцеждат 2.3 л излишна вода и отпадъчни материали, които се отделят под формата на урина. Освен това, бъбреците произвеждат и хормони и помагат в регулирането на важни химикали в кръвта. Предприемането на стъпки за поддържането на бъбреците здрави е съвсем разумно.

Ето 6 съвета, които да ви помогнат да поддържате бъбреците си здрави:

Пийте много чиста вода всеки ден. 

Непрекъснатата добра хидратация на тялото поддържа обема и концентрацията на кръвта. Тя също така стимулира доброто храносмилане, регулира температурата на тялото и изхвърля токсините от него. За повечето хора това означава пиенето на приблизително 1.8 л вода всеки ден.

Но ако страдате от проблеми с бъбреците или водите активен живот и много се потите, повишете количеството филтрирана или пречистена вода, което пиете през деня.

Не се „стискайте”.

Една от важните функции на бъбреците е пречистването на кръвта в тялото. Когато приключи филтрирането, излишната вода и отпадни материали се изпращат в пикочния мехур в очакване да бъдат изхвърлени от тялото. Но в пикочния мехур могат да се поберат само около 400 мл вода—което не е много.

Когато пренебрегвате позивите за отиване до тоалетната, пикочният ви мехур се разпъва повече, отколкото е предназначен да го прави. Така че когато накрая уринирате, пикочният ви мехур не се изпразва напълно. А това може да доведе до инфекция на пикочните пътища.

Пийте пресни сокове.

Макар че пиенето на сокове не е „панацея”, ако редовно пиете пресни плодови и зеленчукови сокове, това може да спомогне за поддържането на здравето на бъбреците  ви. Ежедневното пиене на сокове позволява на храносмилателната система да усвоява допълнителна вода и помага за изхвърлянето на токсини и отпадни материали от тялото. Но ако страдате от камъни в бъбреците, важно е да избягвате соковете от спанак, червено цвекло, листа от швейцарско зеле колард и някои други зеленчуци. Тези зеленчуци съдържат много оксалова киселина, която стимулира формирането на камъни в бъбреците.

Хранете се правилно.

Почти всичко, което става в тялото се влияе от вида храни, които ядете. Ако храните са токсични и нездравословни, това с времето ще засегне органите на тялото – включително и бъбреците. Това е една от причините, поради които препоръчвам да се избягват силно обработените фабрично и рафинирани храни (полуфабрикати) и бързите храни.

Какво да ядете? Храни, които усилват функцията на бъбреците като зелен чай, диня, аспержи, чесън, магданоз, целина и риба. За ваше улеснение, вижте показаните на снимката по-горе полезни за бъбреците храни.

Взимайте правилните хранителни добавки. 

Екстрактите от червени боровинки, които предпазват пикочния мехур, могат също така да поддържат и здравето на бъбреците. Тайната на ефикасността на тези дребни плодове е в това, че те не позволяват на бактериите да се прилепват към лигавицата на бъбреците. Червените боровинки освен това снижават възпалението и имат мощно антиоксидантно действие. За поддържане здравето на бъбреците, пийте по 400 мг стандартизиран екстракт от червени боровинки всеки ден. Удвоете дозата, ако страдате от инфекция на уринарния тракт.

Важно е също така да пиете хранителни добавки с витамин D. Нови изследвания показват, че недостигът на витамин D и проблемите с бъбреците вървят ръка за ръка. Осигурете си достатъчно витамин D като пиете по 50 мг (2000 IU – международни единици) всеки ден.

Контролирайте теглото си.

Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, вие сте в по-висок риск от камъни в бъбреците и рак на бъбреците. Според учени от Университета Джонс Хопкинс, затлъстяването удвоява вероятността за развиване на камъни в бъбреците. Разумният начин на хранене с пълноценни храни, умерените порции, съчетани с редовна физическа активност могат да ви помогна т да свалите наднормените килограми и да подобрите здравето на бъбреците си.

Бъбреците ви са предназначени да ви служат цял живот. Правилните грижи за тях с помощта на горните шест съвета ще ви помогнат да сте здрави и щастливи, като поддържате доброто си здраве от главата до петите

Дейвид Блайуайз

Източник:

http://www.advancednaturalmedicine.com/general-health/6-ways-to-prevent-kidney-problems.html

Снимка: www.pinterest.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *