Не дърпайте дявола за опашката като смесвате слънцето с портокалов сок, коктейлът води до меланома

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

orange-juice

Природата със сигурност понякога ни хвърля криви топки. Вземете слънцето, например. Слънцето е капризен източник на по-добро здраве. Когато се излагате достатъчно, за да може кожата ви да прави витамин D, извличате огромни ползи. Оставете се да изгорите и това повишава риска ви от рак на кожата.

Сега си спомнете как цял живот ви казват да направите плодовете част от добре балансирания си и здравословен начин на хранене. И към вас полита крива топка номер две: Просто непременно избягвайте яденето на конкретни видове плодове в дните, в които планирате да се излагате на слънце.

Това е така, защото цитрусовите плодове като портокалите и грейпфрута съдържат химикали, наречени фурокумарини, които са способни да повишат риска ви от меланома, най-опасният вид рак на кожата.

В изследвания, проведени в Warren Alpert Medical School на Университета Браун бяха анализирани навиците на ядене на плодове на 100000 американци и разкриха, че при хората, които консумират най-много портокали и грейпфрут – и сок от тях – рискът от меланома е 36 процента по-висок в сравнение с хората, които никога не прекаляват с тези цитрусови плодове.

Тези плодове и соковете от тях не бяха свързани с други видове рак. Очевидно — както показват и други изследвания — фурокумарините в цитрусите правят кожата по-чувствителна на съдържащата се в слънчевата светлина UV радиация. А от цитрусовите плодове, грейпфрутът показва най-силна връзка с риска от меланома.

Grapefruit_Juice_Sliced_Grapefruit

Освен това, ако често сте седели на слънце като дете и сте изгаряли, рискът ви от цитрусовите плодове изглежда е по-висок, отколкото при хората, прекарвали по-голямата част от времето в детството си на закрито.

Цитрусовите плодове предоставят ценния витамин С и други важни хранителни вещества, така че в никакъв случай не трябва да обмисляте изключването им от храната си. Може да е разумно, обаче, на база на информацията от това изследване, да ги избягвате само когато планирате да прекарате много време на слънце — може би по време на ваканция на морския бряг, в дните на открито в парка или планината или когато работите в градината.

Има други храни и напитки, които можете да консумирате за снижаване на риска от рак на кожата. Заменете сутрешния си портокалов сок или чашата сок от грейпфрут в дните, които ще прекарате на слънце с чаша доматен сок или с:

  • Кафе: Според изследване на Националния раков институт, кафето съдържа натурални химикали, които снижават риска от рак на кожата с около 20%, ако пиете по четири чаши на ден.
  • Зелен чай: Лабораторни тестове в Шотландия откриха, че съединение в зеления чай, наречено епигалокатехин галат кара туморите по кожата да изчезват.
  • Сини боровинки, ябълки, круши и други плодове, освен цитрусовите: Изследване, проведено в Кънектикът показва, че яденето на плодове може да помогне на тялото да се бори с рака на кожата.

Помнете, умереността е добро правило за спазване и то изглежда е особено важно що се отнася до слънчевата светлина и цитрусовите плодове.

Карл Лоу

Източник:

http://easyhealthoptions.com/sunshine-citrus-make-melanoma-cocktail/

Снимки: alobacsi.com; fireflytales.net

Прочетете още по темата:

12 нетоксични етерични масла за естествена защита от слънцето

32 невероятни ползи от доматите за кожата, косата и здравето

Химическо съединение, скрито в зеления чай се бори с рака

Дълъг полет със самолет? Пийте този сок, за да сте здрави

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *