Развенчаване на мита за оригиналната идея

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

a-good-idea1

„Идеите, които отстоявам не са мои. Заех ги от Сократ, отмъкнах ги от Честърфийлд, откраднах ги от Исус и ги описах в книга. Ако не харесвате техните правила, чии правила бихте използвали?“ – Дейл Карнеги

Зная че искате да започнете бизнес онлайн, но нямате идея за продукт. Или имате нужда да добавите продукти към номенклатурата си в момента. Или имате идея, но тя все още не е напълно оформена.

Е, не сте единствени. Много предприемачи попадат в капана на чувството, че трябва да създадат нещо ново, за да успеят. 

Но много често да бъдеш пръв с нов продукт не е най-добрият начин да започнеш бизнес. Всъщност, най-успелите предприемачи правят състоянието си продавайки продукти, подобни на такива вече предлагани от някой друг. 

Има техники за измисляне на чудесни идеи за продукти. И това действа във всеки аспект на бизнеса ви, от идеи за нови продукти, до обсъждане на маркетинговите ви кампании. 

Десетте стъпки към измислянето на идеи за печеливши продукти

 Стъпка 1: Набележете идея: Не можете да решите даден проблем преди да знаете какъв точно е той. Но много предприемачи дават напред с пълна газ без всъщност да знаят какво се опитват да постигнат.

Не се опитвайте да прилагате решение преди да сте имали време точно да набележите идеята. Направете списък на проблемите, пред които е изправен целевия ви пазар. Помислете от какво конкурентите ви не ги хваща сън нощно време. След това изберете ЕДНА идея, която мислите, че можете да реализирате. Това е идеята, която трябва да осъществите. 

Стъпка 2: Сглобете всички свързани с идеята факти: Професионалистите във всяка област знаят колко е важно да обобщават конкретни данни/факти. Учен, който планира провеждането на експерименти, проверява наличните резюмета, за да види какви подобни експерименти са били провеждани. Автор, пишещ книга, събира всичко, което може по темата от вестници, снимки, официални данни, интервюта, статии в списания. Един бизнес консултант може да прекара месеци в проучване на дадено дружество, преди да измисли решение за проблемите на дружеството.

Създайте файл с ‘отмъкнати’ идеи. Това е систематизирана колекция от успешни реклами, включваща материали във вестници и списания, рекламни материали, изпратени по пощата, и рекламни кампании по електронната поща.

Непрекъснато изучавайте файла си. Направете прости екселски таблици или използвайте диаграми за визуализиране на информацията, за да извличате решения на конкрертния проблем, който се опитвате да решите за вашите клиенти. 

Тази стъпка повишава запознатостта ви с поддържащата информация и ви дава свежа перспектива за темата. 

Стъпка 3: Съберете общоизвестни познания: Това е свързано с опита, който сте натрупали във всички аспекти на живота си; от събития, хора, маркетинг, технологии, мениджмънт, комуникации, продажби, предприемачество, родителство, човешка психология.

Вие ще подобрите полученото си образование като станете ученик в многото области, свързани с вашия бизнес. Абонирайте се за списания за съответната професия, свързани с вашата област на действие. Четете книги във вашата област и започнете да събирате референтна библиотека. Участвайте в семинари, конференции и събития по специалността. Свържете се с хора от вашата сфера и обменяйте информация, истории, идеи и ресурси. 

Множество УСПЕЛИ предприемачи са събирачи на всевъзможна информация. Като станете като тях, вие можете да научите в рамките на няколко кратки седмици нещата, за чието натрупване други са отделили 20 или повече години. 

Стъпка 4: Търсете комбинации: Съществува ли въобще такова нещо като напълно нова идея?  Много идеи са просто нова комбинация на съществуващи елементи. Търсейки комбинации за нови взаимовръзки между стари идеи, вие можете да измислите оригинален подход. 

Търсете синергични комбинации когато изследвате фактите. Кои две неща могат да действат заедно, за да формират нещо трето, което е нова идея? Вземете радио-часовника, например. Този продукт е измислен от човек, който просто е взел две съществуващи технологии, за да създаде нещо чисто ново. Ако имате два уреда и всеки от тях изпълнява функция, от която някой се нуждае, можете ли да ги свържете и да създадете нов продукт? 

Стъпка 5: Преспете с мисълта за новата идея: Оставяйки концепцията да отлежи за известно време може да ви помогне да подновите способността си да измисляте идеи точно когато смятате, че творческото ви вдъхновение се е изчерпало. Но това става единствено след като сте събрали цялата информация, която можете и след като сте я преглеждали изчерпателно отново и отново. 

Когато достигнете до мига, в който ви писне да обмисляте идеята отново и отново, идва моментът да си починете. Оставете проблема настрана и позволете на подсъзнанието си да поеме нещата.

Решението може да се появи под душа, на футболния мач на децата или докато си правите фитнес упражненията. Дори и да не се появи, когато отново се заемете с проблема, ще откриете, че можете да го атакувате от свежа перспектива.

Стъпка 6: Използвайте списък за отмятане на свършеното: Тези списъци могат да се използват за стимулиране на творческото мислене и като начална точка за нови идеи. Много производители, консултанти и търговски асоциации публикуват пълни списъци със задачи за свършване, които можете да използвате в своята работа. Но най-добрият списък със задачи е онзи, който вие сами направите, защото той ще е изготвен за проблемите, които възникват във вашето ежедневие. 

Стъпка 7: Изисквайте обратна връзка – събирайте отзиви за дейността си: Някои предприемачи предпочитат да работят сами, но обратната връзка е много важна. Получаването на нечие друго мнение за вашата работа може да ви помогне да фокусирате мисленето си и да измислите идеи, за които още не сте се сещали. 

Приемайте обратната връзка такава каквато е. Ако чувствате, че сте прави и че обратната връзка е далеч от идеята ви – игнорирайте я. Обаче, ако 9 от 10 души, които сте запитали имат едни и същи забележки за работата ви до момента, това ще ви накара да проверите защо това е така. 

Стъпка 8: Намерете си съдружници: Много хора мислят по-творчески когато работят в групи, но имат склонността да включват твърде много хора. 

Препоръчва се, че 3 – 10 души са идеалният брой за формирането на предприемачески екип. При повече хора сте застрашени да се окажете в група, която прелива от пусто в празно и нищо не постига. Хората, с които формирате екип трябва да имат умения И начин на мислене, които балансират и допълват вашите. 

Стъпка 9, Дайте шанс на новите идеи: Творческият процес е ДВУ-степенен процес. Първият етап е измисляне на идеята, по време на който идеите се появяват свободно. Вторият етап е важният етап на осмислянето, когато внимателно оглеждате всяка идея, за да прецените дали си заслужава. 

Много от нас правят грешката да смесват двата етапа в един. Не критикувайте през първия етап. Вместо това помислете как идеята може да стане по-добра и по-лесна за изпълнение. 

Стъпка 10: Определете успеха: Винаги определяйте параметри. Определете най-малкия брой продажби, при който бихте приели, че този продукт е успешен. Също така, определете оптималния брой на продажбите, които биха надхвърлили и най-смелите ви мечти.

Това ви казва дали продуктът е жизнеспособен. Можете ли да постигнете минималния брой продажби? Ако не, може би идеята не е рентабилна в този си вид и трябва да преминете отново през всички стъпки, за да сте сигурни, че сте решили проблема, който сте си поставили. 

Накрая, пазарът ще определи дали продуктът ви е търсен от потребителите. И ако сте изпълнили десетте стъпки по-горе, вие ще сте в по-добра позиция от 99% от конкуренцията си. 

МериЕлън Триби

Източник: Working Moms Only, The ideas I stand for are not mine, MaryEllen Tribby

Снимка: jasminemjblogs.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *