Истината за детоксикацията

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Терминът „детоксикация” се е превърнал в често повтаряна модна дума. В някои аспекти, това е нещо добро. Хората все повече осъзнават опасностите от огромните количества токсини, на които се излагаме всеки ден — чрез източници като храна, вода, продукти за домакинството и околната среда. Рака, сърдечносъдовите заболявания, диабета и другите заболявания се свързват с непрестанното излагане на токсини. Проблемите с кожата и ставите, алергиите, главоболията, храносмилателните проблеми и честите настинки също са част от пакета. И при всичките, непрестанно изникващи модни и възхвалявани диети за детоксикация и за правене на сокове, тази отколешна традиция на прочистване на цялото тяло се сдоби и с репутацията на магически куршум за отслабване, за противодействие на стареенето и за простото усещане че човек е в най-добрата си форма. Но детоксикацията наистина ли е това, за което е толкова хвалена?

detox_14

Отговорът е: Да, здравословната програма за прочистване и детоксикация може да е вратата към оптимална жизненост. Но всичко зависи от това как отваряте тази вратал; защото има правилни и неправилни начини. Ако не внимавате, една зле планирана програма може да изцеди енергията ви и да пренасочи токсините от тежките метали и пестицидите в жизненоважни органи.

Един от проблемите е, че много от днешните режими на детоксикация обещават бързо оправяне на нещата и пренебрегват важността от изпълняването на постепенна програма за премахване на токсините. Виждате ли, години са необходими за натрупването в ставите, органите и тъканите на замърсителите, които ни разболяват; така че не можем да очакваме, че ще бъдем „пречистени” като следваме програма за детоксикация в рамките на три дни. Целта е да включим пречистващ начин на хранене, целеви, естествени хранителни добавки, упражнения и правилното отношение, за да помогнем за лекото премахване на токсините с времето като в същото време изграждаме общото добро здраве и състояние на тялото. При този вид постепенна движеща сила тялото може да тръгне оттам и да ви изведе до по-високо ниво на здраве и жизненост.

Рискове от детоксикацията

Има общо неправилно разбиране за детоксикацията. Митът е, че когато започваме да се прочистваме, трябва да се почувстваме зле преди да се почувстваме добре, особено когато тялото започне да освобождава токсините в кръвообръщението. Изпитваме главоболия, запек, замъгляване на мозъка и по-лоши неща. Това често се нарича „криза на детоксикацията” и много хора ще ви кажат, че то е добър признак, че програмата, която следвате действа. В някои случаи тази концепция е вярна. Обаче, тя може също да е проблем, защото токсините се освобождават твърде бързо и тялото не може да се справи с внезапния товар от замърсители в кръвотока. Процесът наподобява топенето на снеговете през пролетта: ако снегът се стопи твърде бързо, реките преливат и оставят разрушения по бреговете.

От друга страна, ако постепенно преминаваме към хранителен режим на прочистване и бавно включваме хранителни добавки, които помагат за прочистването на кръвообръщението и на храносмилателния тракт, първо, ние подготвяме тялото за по-дълбоките и по-цялостни процеси на детоксикацията. По този начин можем да избегнем неприятни реакции и да оптимизираме здравето си дългосрочно.

Друга потенциална спънка по време на детоксикацията е обезводняването. Неправилното хидратиране на тялото забавя процеса, водейки до запек, главоболия и преразпределение на токсините. За да поддържате доброто функциониране на отделителните си органи, препоръчвам да пиете по 3 литра филтрирана вода всеки ден, част от която може да е под формата на билкови чайове и на несъдържащи сол зеленчукови бульони.

Вероятно най-големият саботьор за всяка програма за детоксикация е силното желание за ядене на нездравословни храни. Простите захари и въглехидрати са силно пристрастяващи — причина за рязкото покачване и спадане на кръвната глюкоза. Добрата новина е, че някои билки и хранителни вещества, които стимулират здравословното прочистване могат също така да регулират нивата на кръвната глюкоза, така че да намаляват тези силни желания и да поддържат енергията на тялото балансирана. Така е много по-лесно да спазвате програмата.

Кога да прочистваме тялото си

Макар че изобилните индустриални токсини съществуват относително от скоро, практиката на прочистване и детоксикация съществува отдавна. Китайската, аюрведическата и другите лечебни системи отдавна са осъзнали, че периодичната детоксикация е изключителна важна за жизнеността в дългосрочен план. Тези древни лечебни системи са имали дълбоко разбиране за връзката ни със сезоните и са определяли протоколи за детоксикация, за да синхронизират здравето с ритъма на природата.

Според тези традиции, пролетта и есента са особено подходящи моменти за детоксикация. Стагнацията на зимата ни прави уязвими на патогени, натрупване на токсини и напълняване. В традиционната китайска медицина (ТКМ) пролетта се свързва със здравето на черния дроб и жлъчния мехур и символизира нов растеж и възраждане. Нежното пролетно прочистване е идеално време за впрягането на тази енергия, укрепването на тези органи и подмладяването на организма за оптимално здраве през цялата година.

От другата страна на календара, есента предлага още една възможност за детоксикация. В ТКМ есента се свързва с дебелото черво и белите дробове. Програма за детоксикация през това време на годината придава особено значения на по-пълното изхвърляне на токсините за укрепване на имунитета и енергията през зимата.  

Първата стъпка: Начин на хранене

Независимо от това в кой период решаваме да прочистим тялото си, намаляването на захарта и солта е особено важно. Освен въздействието на захарта върху глюкозния метаболизъм и допринасянето на солта за обезводняването, тези две храни причиняват възпаление. Други неща, които допринасят за възпалението и за натрупването на токсини са алкохола, обработените храни, топлинно обработените видове олио и напитките, съдържащи кофеин. Елиминирайте приема им по време на прочистване.

Аз също така препоръчвам намаляване на животинските протеини, особено на червеното месо. Преминете на растителни протеини, които са по-лесно смилаеми. Добавете фибри, като ленено семе, семена от чиа, псилиум и оризови трици. Когато е възможно, купувайте органични храни, за да избягвате по-голямо излагане на пестициди.

Основата на прочистващата диета включва много зеленчуци, които могат да се изстискват на сок, да се варят на пара, да се задушават във вода или в супи или да се ядат сурови. Една от целите на детоксикацията е да се намали киселинността, причинена от нездравословните храни, стреса и липсата на физическа активност. Избирайте алкализиращи организма зеленчуци като спанак, броколи и авокадо, защото те помагат на тялото да освобождава токсините. Аз също така препоръчвам кръстоцветни зеленчуци като зеле, брюкселско зеле и броколи, които са богати на подсилващи изхвърлянето на токсините съединения. Зеленчукова супа, направена от различни видове от любимите ви зеленчуци е отличен стълб на всяка програма за прочистване и детоксикация.

Друга ключова съставка са пробиотиците, които добавят здравословни бактерии за подсилване на храносмилателния тракт и на редица други области на здравето. Кимчи, темпе, кокосов кефир, кисело зеле и мисо всички са добри източници на съдържащи се в храната пробиотици.

Физическа активност и осъзнатост на ума

Детоксикацията е символ на движението— на изхвърлянето на токсини от тялото. Физическата активност и дълбокото дишане са особено важни в този процес. Физическата активност подсилва лимфната система, която е особено важна част от каналите за детоксикация в тялото. Тя също така повишава метаболизма на всички нива, подкрепяйки премахването на токсините от клетките, тъканите и органите, включително и от кожата.

Дълбокото дишане също е от основно значение. Токсините се освобождават от белите дробове по време на издишане, а повишеният кислород стимулира процеса на детоксикация. То е също така отличен начин за отпускане, още един особено важен компонент. Ако задържаме напрежение и стрес, ние задържаме и токсини и генерираме нови в процеса. Медитация, разходки сред природата и йога — тези практики доказано облекчават стреса, снижават възпалението и подсилват цялостното добро състояние на тялото.

Ключови хранителни добавки

Детоксикацията е процес в две части: Токсините се освобождават от органите и тъканите; след това биват метаболизирани от тялото и изхвърлени с урината, както и през червата, кожата и белите дробове. Първата стъпка е да се подготвят кръвообръщението и храносмилането с естествени съставки, които хващат токсините и помагат на тялото да ги изхвърля.

Във всяка програма за детоксикация една от най-важните хранителни добавки, които препоръчвам е PectaClear, комбинация от модифициран цитрусов пектин от корите на цитрусови плодове и натриеви алгинати от кафяви морски водорасли. Тази формула е клинично изпитана, че премахва вредните тежки метали от кръвообръщението и храносмилането без да посяга на важните за тялото минерали. Формулата също така елиминира пестициди, радиоактивни частици и други химикали, като в същото време укрепва имунитета. С  тази комбинация циркулиращите токсини биват хванати и изхвърлени през пикочните пътища и храносмилателния тракт.

Препоръчвам подготвяне на тялото с формулата пектин-натриеви алгинати (PectaClear) в продължение на поне две седмици в комбинация с прочистваща диета преди да се добавят хранителни добавки, които стимулират освобождаването на настанили се по-дълбоко в тялото токсини.

За по-пълна детоксикация препоръчвам добавянето на богата формула за детоксикация, наречена (Detox Complete), която съдържа съставки като N-ацетил цистеин,  метилсулфонилметан (MSM), алфа липоева киселина, глухарче, бял трън, чесън и кориандър. Тези съставки подсилват отделителните органи и повишават жизнената енергия по време на прочистването. Те действат заедно с модифицирания цитрусов пектин/алгинати, за да изхвърлят дълбоко вкоренилите се токсини.

В клиничната си практика също така използвам и други формули които спомагат за стабилизирането на кръвната глюкоза и инсулина, укрепват метаболизма и храносмилането и намаляват силните пристъпи на глад. Метаболитните съставки като босилек, тилчец, листа гимнема, натриеви алгинати и някои гъби също помагат за премахването на токсините и за стимулиране на имунитета.

Други важни хранителни добавки за детоксикация:

  • Протеолитични ензими: Снижават възпалението, подсилват детоксикацията, подсилват кръвообръщението.
  • Зелени напитки на прах: Предоставят допълнителни хранителни вещества и подсилват детоксикацията.
  • Хранителни добавки за храносмилането: Поддържат редовната функция на изхождане и стимулират ефикасна детоксикация.

Упорствайте

Дори и при бавно осъществяване, ненатрапчивата програма за детоксикация може да изглежда обезсърчаваща при толкова много промени, към които човек трябва да привикне. Но е важно да се помисли как всички тези елементи да действат синергично, за да доведат до дълбоко подобрение на здравето и доброто физическо и психическо състояние на тялото. А когато тялото се нагоди към новия режим и ползите станат по-очевидни, ние всъщност започваме да жадуваме за по-здравословния подход. Точно както вредните практики могат да са пристрастяващи, това се отнася и за онези, които са полезни за здравето. Повечето енергия, по-малкото болка, по-силният имунитет и по-чудесното емоционално и умствено здраве всичките са забележими ползи от програмата за безопасна и ненатрапчива детоксикация.

Айзък Илайъс

Източник:

http://easyhealthoptions.com/truth-detox/

Снимка: www.portiajoycewellness.com

Прочетете още по темата:

15 признака, че се нуждаем от детоксикация

Факт или мит: Ефикасна ли е детоксикацията с магданоз и кориандър?

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *