Еликсирът на младостта скрит в нара

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

pomegranate

Ползи от нара: еликсирът на младостта скрит в тази проти водействаща на стареенето  суперхрана

Знаете ли… че нарът като един от първите култивирани от човека плодове може дори да е еликсирът на младостта?

Нарът е хвален за хранителната си стойност от повече от 4000 години, особено в древния свят в Средния и Близък Изток.

Днес изследванията показват, че този от край време почитан плод се бори със заболяванията… поддържа холестерола в здравословни нива… сваля кръвното налягане… облекчава стреса… подобрява сексуалния живот… и, според съвсем ново изследване дори забавя процеса на стареене на ДНК.

Ползи от нара: Суперхрана, противодействаща на стареенето

През ноември 2011 г. учените от лабораторията ПробелтеБио в Мурсия, Испания проведоха едномесечно изследване за действието на екстракт от нар. Изследването се фокусираше конкретно върху богатите запаси на антиоксиданти в нара (важни съединения, които предотвратяват свързаното с възрастта увреждане на клетките).

Изследователският екип набира две групи доброволци. Първата група получава екстракти от целия плод под формата на капсули (екстрактите включват месото на плода, кората и семките). Втората група получава плацебо.

Изследователският екип е силно впечатлен от резултатите. Хората взимали екстракт от нар показват значителен спад в конкретен важен маркер, свързан с клетъчното увреждане.

Маркерът, известен като 8-Oxo-DG, може да причини следните вредни последици:

• Снижена функция на мозъка
• Отслабване на мускулите
• Влошена функция на бъбреците
• Спад в продуктивността на черния дроб
• Стареене на кожата

Серджо Стритънбергер, водещ изследовател в ПробелтеБио, смята, че изследването ‘демонстрира, че редовната консумация на този екстракт от нар забавя процеса на окисляване на ДНК”.

Способността на нарът да снижава 8-Oxo-DG показва, че той владее значителна сила като противодействаща на стареенето суперхрана.

Защо антиоксидантите са идеални в битката със стареенето

Антиоксидантите са много важни в предотвратяването и спирането на стареенето, защото те спират увреждането, нанесено от разрушителните свободни радикали.

„Един от начините на възприемане на стареенето е да мислим за него като за ръждясване” казва Стритънбергер, „или като за окисляване”. Свободните радикали окисляват молекулите на тялото. Ние всеки ден приемаме тези опасни съединения с хранта, която ядем, напитките, които пием и дори с въздуха, който дишаме. „Ние остаряваме, защото се разпадаме клетка по клетка”, казва Стритънбергер.

Сандийп Прабху, асистент по имунология и молекулярна токсикология в Пенсилвансия държавен университет казва че храните особено богатите на антиоксиданти храни като нара са приети за суперхрани противодействащи на стареенето заради ‘способността им да неутрализират вредните молекули в клетките ни’.

След като веднъж свободните радикали достигнат до ДНКто в нашите клетки, предупреждава Стритънбергер, ‘започва натрупване на значително увреждане’. Именно поради тази причина изследването на ПробелтеБио е така поразително. Всяка храна, която така ефикасно пази от процеса на стареене ‘представлява значително научно откритие’, казва Стритънбергер.

По нар на ден за невероярни ползи

Някои учени смятат, че забраненият плод, който е съблазнил Ева в райската градина всъщност е бил нар, а не ябълка. Може недоразумението да се дължи на погрешен превод, защото думата нар на английски ‘pomegranate’ идва от средновековния френски pomme garnete, с буквално значение ‘ябълка със семки’.

Ето защо, можем да приемем нара за луксозна версия на ябълката, способна на много повече от просто да държи лекаря настрани.

Но е важно да не забравяме, че експертите казват, че най-силни ползи от нара се извличат от яденето на целия плод, не само на вкусните семки. Повечето сокове на пазара са направени само от семките и съдържат само малки количества от мощните антиоксиданти, предпазващи от стареене. Истинската антиоксидантна сила на плода се крие в неядивните му части – кора, ципи и бялата мека част.

Тези части без семките се считат за ‘неядивни’ не защото са токсични, а заради горчивия им вкус и неприятна текстура. Имайки това предвид, лекарите препоръчват пиенето на хранителна добавка на хапчета или здравословна напитка направена от екстракти от целите плодове.

Даника Колинс

Източник: Underground Health Reporter, Pomegranate Benefits the Elixir of Youth Hidden in an Anti-Aging Super Food; http://undergroundhealthreporter.com/pomegranate-benefits-anti-aging-superfood#axzz2cN8GsTj5

Снимка: www.webanswers.com

Прочетете още по темата:

Живителният за мозъка и здравето плодов сок

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “Еликсирът на младостта скрит в нара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *