Болестта на Алцхаймер ИЗЛЕКУВАНА за първи път в 9 от 10 болни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

alzheimers-9-10 Болестта на Алцхаймер (БА) засяга повече от 5.4 милиона американци; тя засяга също така повече от 30 милиона души по света. Това е шестата водеща причина за смърт в Съединените щати след сърдечните заболявания, рака, хроничните респираторни заболявания, инсулта и катастрофите. Към 2050 година, без ефикасна превенция и лечение се очаква 160 милиона души в света да заболеят от Алцхаймер, включително 13 милиона американци, което е възможно да доведе системата на здравеопазването до фалит.

За разлика от някои други хронични заболявания, заболеваемостта от Алцхаймер се повишава. Откакто за първи път е описана преди повече от 100 години, за болестта на Алцхаймер няма ефикасно лечение. Но това явно предстои да се промени.

В наскоро публикуван научен доклад Дейл Бридизън от Университета на Калифорния, Лос Анжелис и Института Бак посочва, че 9 от 10-та пациенти, участвали в програмата на изследването показали възстановяване на когнитивното влошаване, свързвано с болестта на Алцхаймер.  Шест от 10-та участника в изследването е трябвало да напуснат работа или едва са се справяли с работата си поради болестта  на Алцхаймер; след преминаване през програмата, всички те са се върнали на работа и продължават да работят, представяйки се по-добре. Това е първият път когато някой е показал, че е възможно възстановяване на загуба на паметта, свързвана с Алцхаймер – като цели 6 от 10 пациенти, които преди това са били принудени да напуснат работа или едва са се справяли поради влошаване на паметта, са могли да се върнат на работа или да продължават да работят, представяйки се по-добре.

В абстракта на изследването се казва още:

„Първите 10 пациенти, които бяха подложени на тази програма включват хора със загуба на паметта, свързвана с болестта на Алцхаймер (БА), амнезия с леко влошаване на когнитивната функция или субективно когнитивни увреждане. Девет от 10-та са показали субективно или обективно подобрение в познавателната функция, започващо в рамките на 3-6 месеца, като единственият неуспял да се излекува пациент е имал много късен стадий на БА.

Шестима от пациентите е трябвало да спрат да работят или едва са се справяли с работата си по време на изследването, като всички те след това са били способни да се върнат на работа или да продължат да работят с подобрени умения. Подобренията са постоянни и към момента най-дългото проследяване на пациенти е от две и половина години от първоначалното лечение, като то е показало трайно и значително подобрение. Тези резултати показват, че е необходимо да се проведе по-сериозно и по-обширно изпитание с използването на тази терапевтична програма.

Резултатите също така показват, че поне в началото на процеса, когнитивното влошаване може би в голямата си част се причинява от метаболитни процеси”. Изследването на д-р Бридизън оборва съществуващата хипотеза за причините за БА. Сегашното мнение е че Алцхаймер е заболяване, причинено от натрупването на лепкави плаки в мозъка. Но работата на Бридизън предоставя доказателства, че БА възниква от дисбаланс в сигнализирането на нервните клетки. И показва, че поне ранните етапи на познавателно влошаване могат да се дължат на метаболитни процеси. С други думи, фразата, че „човек е каквото яде” е правилно обобщение на действителността.

Освен това, онова което и както ядете, днес ще повлияе както на когнитивното, така и на физическото ви здраве в бъдеще. Следното обобщение е онова, което лаик ще извлече от събитията в мозъка, които водят до БА, според Бридизън. Здравият мозък генерира електронни сигнали, които имат конкретни задачи за подобряване на нервните връзки и за запазване на спомените. Други сигнали разграждат спомените, губейки информация.  (Това може да е полезно, ако искате да изчистите пространството, заето от списъка с имената на мъртвите президенти, която информация вече не искате да помните.

Но, уви, механизмите за накъсване на спомените не са избирателни, и не разграничават между загубилите полезност спомени и спомените като стихотворението, което сте научили за празника за завършване на 6 клас). Има баланс между механизма на правене на спомени и на премахване на спомени, който действа в полза на правенето на спомени в здравия мозък. Но в мозък, засегнат от болестта на Алцхаймер, премахването на спомени започва да превишава броя на формираните спомени като в процеса се потискат свързващите нервни сигнали.

Резултатите от изследването на д-р Бридизън би следвало да се интерпретират доста предпазливо, първо заради малкото участници в изследването и защото участниците са били с различни диагнози, което предполага различни интервенции. Но основата на работата му е идеята, че има множество рискови фактори, водещи до БА и следователно, подход, включващ множество фактори, а не даването на едно или друго лекарство ще покаже полезни резултати . Всъщност, тази теория изглежда е правилна при положение, че 9 от 10-те пациенти са възстановили умствени функции, а 6 от 10-те са се върнали на работа с подобрени функции.

Множеството фактори на д-р Бридизън включват храна, упражнения, сън, намаляване на стреса и трениране на мозъка, които са обичайни в широкия смисъл. Но той идентифицира 36 отделни елементи на терапевтична система за пациентите, много от които са изненадващи за по-традиционната западна медицина.

Покрив с 36 дупки в него

„Всяко от тези неща предоставя мъничко парченце от мозайката”, казва д-р Бридизън пред CNN. „Все едно става дума за покрив с 36 дупки в него. Някои хора имат голяма дупка, например, липсата на физическа активност, и може би по-малка дупка в друга област… може би те трябва да запушат някои от тези дупки преди да опитат друго лекарство”.

Терапевтичният подход с множество фронтове определено не е нов, пише Джеймс Хендрикс, директор на отдел Глобални научни инициативи в Асоциацията за Алцхаймер в електронно съобщение до CNN. Хендрикс се позовава на двугодишно клинично изпитание на 1200 души във Финландия. Сред участниците в изследването направените промени в начина им на хранене, повишаването на физическата им активност, тренирането на мозъка и социалните дейности довели до подобряване на когнитивното им представяне. Бридизън подчертава, че идентифицирането на факторите за ранните симптоми на Алцхаймер трябва да се основава на конкретните дефицити и дисбаланси на пациента. Той добавя, че много елементи в неговата програма могат да се използват като стратегия за превенция, дори и при хора без симптоми на БА.

Д-р Лизенен Ла Фойет от Greenbrae, CA, въз основа на изследването на Бридизън и на своята практика, посочва, че ние всички можем да подобрим здравето си и да повишим шансовете си да живеем дълъг, здрав и продуктивен живот като включим колкото се може повече от тези 36 неща в ежедневието си.

Може и да е трудно, но ние можем да подобрим шансовете си да се преборим с Алцхаймер и със засечките в тялото си като добавим колкото се може повече от тях в дневните си режими.

Тук даваме част от списъка с уговорката, че определено трябва да се консултирате с личния си лекар относно дозите, противопоказанията и слабите места конкретно свързани с вашите мозък и тяло:

1. Елиминирайте или в голяма степен намалете консумацията на простите въглехидрати и фабричните храни, които включват захар, зърнените храни и другите нишестета, понеже те могат да причинят възпаление в мозъка.

2.  Добавете пробиотици в хранителния си режим

3. Пийте по 125 мг (5000 МЕ) витамин D3 всеки ден.

4. Пийте добър мултивитамин всеки ден.

5. Пийте витамин B6 всеки ден.

6. Пийте витамин B12 всеки ден.

7. Пийте CoQ10 всеки ден.

8. Добавете рибено масло в храната си.

9. Консумирайте кокосово масло всеки ден.

10. Правете интензивни упражнения, 30 до 45 минути, 5 дни в седмицата.

11.  Спете по 8 часа на нощ.

12.  Не яжте минимум 3 часа между вечерята и лягането си.

13.  Не яжте минимум 12 часа между вечерята и закуската си.

14.  Пийте куркума всеки ден. Помислете си за пиенето на ашваганда и Bacopa monniera всеки ден.

15.   Ако ядете месо, нека да е пилешко, риба, но не отглеждана в развъдници, а от време на време, говеждо от хранени на паша животни.

16.   Почиствайте зъбите си с конец поне два пъти на ден.

17.    Медитирайте всеки ден – достатъчните сън и упражнения подобрява притока на кръв в мозъка и задействат генериране на неврони.

18.    Хормоно-заместващата терапия се препоръчва за жени с хормонален дисбаланс, който може да засегне мозъчната им функция.

Знаем, че здравето е въпрос на усилена и целенасочена работа. Купувайте си качествени витамини, хранителни добавки и здравословни храни. Добре е да си набавяте говеждо от хранени на паша животни, органични зеленчуци и плодове, зърнени храни, които не съдържат глутен, риба не от развъдници, старайте се да правите половин часова медитация по два пъти на ден и по половин час интензивни упражнения 5 дни от седмицата, почиствайте зъбите си с конец и ще станете по-здрави.

За нас е удоволствие да ви информираме за най-добрите начини за постигането и поддържането на здравето, в случая със съвети за избягване на загубата на познавателните способности, причинени от болестта на Алцхаймер.

Още информация за описаното по-горе изследване очаквайте в статия скоро.

Здрави всеки ден

Източник:

http://www.dailykos.com/story/2014/12/26/1354144/-Alzheimer-s-Disease-Reversed-For-the-First-Time#

Снимка: www.foodworldnews.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби. zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *