Изненадваща храна контролира кръвното

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

white egg

Учените от Клемсонския университет откриха, че естествено химическо вещество, пептид, наречен RVPSL, помага в контролирането на кръвното налягане. И вие вероятно имате храна в хладилника си и в този момент, която е богата на това полезно вещество.

RVPSL се съдържа в белтъците на яйцата. Изследователите откриха, че този пептид снижава кръвното налягане по начин, сравним с действието на фармацевтичните лекарства.

„Изследването ни показва, че може да има и друга причина да наричаме яйцата ‘невероятна храна”, казва изследователят Жипенг Иу. „Имаме лабораторни доказателства, че вещество в белтъците – което е пептид, един от градивните елементи на протеините – снижава кръвното налягане почти толкова, колкото ниските дози на лекарството за високо кръвно налягане каптоприл (Captopril)”.

Иу смята, че пептидите в белтъците, било то в яйцата или като хранителна добавка, могат да станат полезни като допълнение към лекарствата за високо кръвно налягане. На първо време, казва той, хората с високо кръвно налягане трябва да се консултират с лекаря си преди да предприемат промени в начина си на хранене.

Той посочва, че изследванията на яйцата и високото кръвно налягане допринасят за нововъзникващия имидж за хранителните свойства на яйцата. Някога възприемани като храна, която трябва да се избягва в здравословния начин на хранене, яйцата днес са реабилитирани – изследванията през последните години стигат до заключенията, че много хора трябва да ядат яйца, защото те са богати на протеини, витамини и други хранителни вещества.

Карл Лоу

Източник: Easy Health Options, The Surprising Food That Controls Blood Pressure, 16 August 2013: http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/the-surprising-food-that-controls-blood-pressure/

Снимка: http://minimalistcook.com/2010/08/27/how-to-separate-egg-whites-and-yolks/

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *