BPA, да поиграем на криеница

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

BPA free

Скритите в консервите и в бутилираната вода химикали повишават ли коремните тлъстини?

Може би вече сте чували в новините за някои от скритите химикали, които се съдържат в консервите, бутилираната вода и другите напитки. Някои от тях са познати като ксеноестрогени и те имат способността да причиняват сериозни здравни проблеми с времето, както и да увеличават коремните тлъстини поради естрогения ефект, който причиняват.

Днес искам да споделя с вас някои важни подробности относно един от химикалите, който причинява НАЙ-много проблеми и на който сте пряко изложени от консервите, бутилираните напитки и други такива…

     Нарича се бисфенол А (BPA).

Бисфенолът се открива като компонент в някои видове пластмасови бутилки, както и във вътрешното покритие на консервите за храни.

Тъй като бисфенол А е познат като ‘ксеноестроген’, в изследванията с животни (в учудващо малки дози), той се свързва с най-различни видове здравни проблеми като рак, метаболитни разстройства, сърдечни заболявания, диабет, проблеми с плодовитостта и вродени дефекти или спонтанни аборти… и разбира се, всички ксеноестрогени, когато са в достатъчно големи количества, могат да накарат тялото ви да натрупва тлъстини в коремната област (така наречените упорити коремни тлъстини).

Най-големите виновници, от които трябва да се пазите, са бутилките за различните газирани напитки (някои от пластмасовите със знак #7 на дъното са поликарбонатни, но не всички), както и консервираните храни, тъй като покритието на повечето консервни кутии съдържа бисфенол А, който може да проникне в храната. Колкото по-дълго консерва с храна остане на рафтовете в магазина и колкото по-висока е темепературата, толкова повече бисфенол А прониква в храната ви. Същото може да се каже и за поликарбонатните бутилки, съдържащи храни или напитки.

Според Работната група за околната среда (EWG), бисфенол А е открит в телата на 95% от американците, участвали в едно изследване (но това всъщност е световен проблем, който не се ограничава само до САЩ). И не е нещо, което да отхвърлим с лека ръка… вижте следното плашещо разкритие…

Работната група за околната среда съобщава: „анализът на нашите тестове разкрива, че при една от всеки пет изследвани консервни кутии и при една трета от всички консерви със зеленчуци или паста (равиоли и нудли с доматен сос), една единствена порция би изложила бременната жена на нива на бисфенол А, попадащи в порядъка на дозите, свързвани с вродените дефекти като перманентно увреждане на развитието на мъжките репродуктивни органи”.

Ако това не привлече вниманието ви, какво ще кажете за следното…

Работната група за околната среда също съобщава за… „Проучване, показващо че ниските дози бисфенол А стимулират образуването и растежа на мастните клетки, двата фактора, които причиняват затлъстяване при хората (Масумо и други, 2002)”.

Това не е учудващо, тъй като, както казах в началото на статията, бисфенол А е познат ксеноестроген, а всеки ксеноесроген допринася за така наречените ‘упорити коремни тлъстини’, както и за рак и други здравни проблеми.

Също така е важно да отбележим, че всички консервирани доматени продукти (равиоли, доматени пюрета, доматени сосове и т.н.) са едни от най-големите виновници с най-високите концентрации на бисфенол А, поради киселинното естество на доматите, поради което те усвояват повече бисфенол А.

     И така, какви стъпки можете да предприемете, за да снижите до минимум излагането си на бисфенол А и на негативните му ефекти, причиняващи натрупването на телесни мазнини и други рискове за здравето?

1. Опитвайте се винаги да избягвате консервираните храни, колкото се може повече и избирайте замразени или пресни храни вместо това. Купувайте продуктите и гответе храната си сами по старомодния начин, вместо да използвате консервирани храни. Също така, добра алтернатива на консервите са продуктите в стъклени опаковки.

2.  Ако все пак използвате консерирани храни вместо пресни продукти, опитайте се да намерите марки, на чиито етикети пише, че консервните кутии не съдържат бисфенол А.

3.  Ако ви трябват доматени продукти, винаги избягвайте консервите и търсете доматени сосове, пюрета и други в стъклени опаковки (освен ако на консервната кутия не е изрично обозначено, че не съдържа бисфенол А). Или сами приготвяйте ястия с пресни домати.

4.  Ако използвате пластмасови фолио, пликове и контейнери за съхраняване на храни, опитайте се да проучите етикетите за това дали те съдържат или не бисфенол А.

5.  Ако по някаква причина изберете да готвите и топлите храната си използвайки микровълни (след като, между другото, готвената в микровълнова фурна храна се счита за вредна за здравето), тогава при никакви обстоятелства не поставяйте храната в микровълновата печка в пластмасови съдове, тъй като това може да повиши проникването в нея на химикали, включително и на бисфенол А.

6.  Ако пиете бутилирана вода или вода в пластмасови бутилки за многократна употреба, убедете се, че това не са поликарбонатни бутилки, както и че на етикета пише, че те не съдържат бисфенол А. Пластмаса, обозначена с #7 на дъното понякога съдържа бисфенол А, но не винаги. Ако на дъното на бутилката пише „PC“, тя е направена от поликарбон и следователно съдържа бисфенол А.  Освен това, понякога алуминиевите бутилки съдържат покритие, съдържащо бисфенол А, така че избягвайте и тях.

 7.  Избягвайте кеновете с газирани напитки, тъй като Работната група за околната среда показа чрез анализи, че 42% от тях съдържат бисфенол А. Разбира се, ако ви е грижа за здравето ви и за тялото ви, сигурен съм, че така или иначе не пиете газирани напитки – те са много вредни за тялото и, да, те включват и нездравословните диетични газирани напитки със съдържащите се в тях опасни изкуствени подсладители.

8.  Никога не използвайте пластмасови чаши за горещи напитки като чай или кафе, тъй като това може да ускори проникването на бисфенол А и на други химикали в зависимост от пластмасата.

9.  Колкото и да се опитвате да избягвате бисфенол А и другите ксеноестрогени, най-вероятно е все още да сте изложени на тях в различна степен от различните химикали в храната ви (пестициди/хербициди, опаковъчните химикали и други), от химикалите във водата, от химикалите в козметичните продукти, мазилата и т.н.

Обаче, можете да се предпазите и да неутрализирате вредните ксеноестрогенни химикали в тялото си посредством някои мощни фитонутриенти в храните, включващи всички видове лук, чесън, лайка и зелени чайове, както и кръстоцветните зеленчуци. Всъщност, този конкретен клас зеленчуци е много полезен в случая… тъй като представлява един от триковете при здравословното хранене, които помагат в борбата с коремните мазнини.

Кръстоцветните зеленчуци като броколи, цветно зеле, брюкселско зеле, и всички други видове зеле съдържат много специфични и уникални фитонутриенти като индол-3-карбинол (I3C), които успешно участват в битката с тези естрогенни съединения…

А като се борите срещу тези стимулиращи коремните тлъстини естрогенни химикали, това е още една стъпка, помагаща ви да освободите тялото си от тях!

И така … ето ви още едно извинение да правите онова, което майка ви все ви съветваше – яжте повече броколи!

Аз поне се научих да харесвам и брюкселското зеле през последната година… Разтопете малко истинско сирене върху него, добавете малко чесън и вкусът е чудесен!

Ако се придържате към повечето от тези съвети, вие ще успеете да предпазите себе си и семейството си от опасностите за здравето, причинявани от бисфенол А (BPA). И по този начин ще да се предпазите и от проблема с ‘упоритите коремни тлъстини’, предизвикани от ксеноестрогенния ефект от излагането на бисфенол А… който, сигурен съм вие по-скоро бихте избягвали!

Майк Гийри

Източник: Do Canned Food and Bottled Water Increase Your Abdominal Fat Through Hidden Chemicals? May 2011

Снинка: thebpafreebaby.com

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържате здравето си, как да не остарявате и как да се предпазвате от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *