Използвайте тайната на дипломатите на Нова година… и през цялата година

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

binge drinking 10685609_361997337283392_3404197554093209492_n

Сигурно планирате да посрещнете Новата година със звън на чаши и традиционни наздравици. Разбира се, в нощта на 31 декември срещу 1 януари дори и най-скромните могат да прекалят с шампанското.

За щастие, според Центъра за контрол на заболяванията повечето хора, които пият алкохол до точка интоксикация не са алкохолици.

Въпреки това, винаги е разумно да подхождаме предпазливо и умерено. Особено довечера.

Първо на първо, интоксикацията с алкохол уврежда зрението. За да виждаме с двете очи и в дълбочина, и двете ни очи трябва да се фокусират върху предмети, намиращи се на различни разстояния. Това изисква координацията на осем различни очни мускули, за да се получи фокусиране и виждане в дълбочина, наречено зрителна конвергенция.

Обикновено ограничението „по закон” посочва, че повечето хора не могат да се фокусират погледа си върху предмет на отстояние 100 стотни когато пътуват с 65 мили (100 км) в час. А с покачването на нивата на алкохол над двойното ограничение по закон, очите ни изобщо не могат да се съсредоточат в една точка. Този сценарий създава състоянието диплопия или „кривогледство”. В резултат на това човек все едно, че е сляп (изпаднал във всеизвестното състояние „мъртво пиян”), понеже не е способен да съсредоточи погледа си върху каквото и да било.

Второ, алкохолната интоксикация влошава координацията на мускулите. При по-високи нива, тя може да попречи на способността човек да ходи или дори да стои на краката си. В такъв случай, някои буквално залитат или „падат под масата”.

И така – преди да паднете под масата или да ви се кръстоса погледа – как да разберете кога трябва да забавите топката… или направо да спрете да пиете?

Отговорът е много по-лесен, отколкото може би мислят повечето хора.

Нека обясня…

Човешкото тяло метаболизира и изхвърля алкохол с голямо постоянство и предвидимо. Така че без значение колко алкохол пиете – или колко висока е концентрацията в кръвта ви (т.е. „нивото на алкохол в кръвта” ви) – тялото ви ще метаболизира само по около едно до две питиета на час.

Ето защо ако не ви се иска да се напиете, просто си пийте кротко не повече от едно или две питиета на час.

Тази проста тайна ще ви спаси неприятности в повечето случаи. Дипломатите използват тази техника на важни коктейли, на които се изисква умът им да е бистър. Те просто държат частично пълна чаша в ръка по всяко време. А ако тя е само частично пълна, това означава, че тя е и частично празна.

Обратното, пиенето е прекалено, когато мъжете консумират пет или повече питиета за кратко време. За жените това означава да изпият четири или повече (което се обуславя от средно по-малкия размер на тялото) питиета в рамките на кратък период от време. Ние наричаме този вид поведение „безразсъдно пиянство”.

И макар че този вид пиене не предполага пристрастяване към алкохола (както вече споменах по-горе), то наистина има дългосрочни последици за здравето. И макар че може да не изисква лечение за пристрастяване, то все пак може да се нуждае от малко – или много – помощ, за да се спре цикъла на злоупотребяване с алкохола. Така че внимавайте.

Както винаги, подхождайте умерено. И позволете на метаболизма си да си върши работата, по начина, по който е предназначен да го прави. Тогава вие никога няма да страдате от последиците от ненаситното, безконтролно пиене. Да не говорим, че няма да се излагате и на риск от алкохолизъм.

И използвайте тайната на дипломата в новогодишната нощ – и през цялата година – за да извлечете многото ползи за здравето от умереното пиене.

Честита Нова година и се пазете.

Винаги на страната на науката,

Марк С. Микоци, МД

 

Източник:

Daily Dispatch, Use the diplomatic secret on New Year’s Eve…and year-round

Снимка: drinkentrepreneurs.org

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *