Как съединение в морските водорасли се бори с рака и предпазва от метастази

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

(NaturalHealth365) В Япония средната продължителност на живота е една от най-високите в света и Япония се нарежда сред страните с най-ниска заболеваемост от хронични болести в западния свят. Един от най-важните фактори за доброто здраве на японците е редовната консумация на кафяви морски водорасли, които са с богато съдържание на съединението фукоидан.

fucoidan

Фукоидан е обект на повече от 1000 изследвания и се знае, че има редица ползи за здравето, от потискане на възпалението до стимулиране на имунитета. Едно от най-обнадеждаващите действия на съединението фукоидан обаче е способността му да забавя разпространението на рака в тялото.

Бележка на редактора: Ако искате да ядете морски водорасли (ежедневно), но се притеснявате от радиацията в храните, внесени от Япония… опитайте Maine Coast Sea Vegetables. Те са вкусни и първокласни!

Спиране на движението на раковите клетки

Фукоидан всъщност е общ термин, отнасящ се до група молекули, които могат да се извличат от няколко вида морски водорасли, като Undaria pinnatifida вероятно е най-добре познатият източник. Редица научни изследвания показват, че фукоиданът има способността да спира раковите клетки да не се разпространяват в тялото като препятства действието на молекули, познати като селектини.

Основната функция на селектините е да улесняват физическото взаимодействие и движението на различни видове клетки. Проблемът обаче е, че раковите клетки могат да се възползват от тези молекули за разпространението си в цялото тяло. Но съединението фукоидан доказано предотвратява прикрепването на раковите клетки към стените на кръвоносните съдове и разпространението им в тялото.

Избягване на опасностите от метастаза

Разпространението на раковите клетки, или раковата метастаза, често води до смъртоносни усложнения за онкоболните. Макар че първоначалният раков тумор е опасен и често самият той е животозасрашаващ, разпространението на този рак в отдалечени части в тялото чрез метастази често е причината за рецидивирането на рака и твърде често води до смърт.

Метастазата е опасна, защото раковите клетки имат способността да се носят в кръвотока и често причиняват появата на вторични тумори преди основния тумор дори да е открит. Това прави наложително предприемането на стъпки за предотвратяване на метастазите на ежедневна база, без да се чака поставянето на диагнозата рак.

Прочетете по-подробно за фукоидана: Чудото на природата фукоидан!

Кумулативни превантивни ефекти

Изследванията показват, че способностите на фукоидана да предпазва от рак надхвърлят въздействието им по отношение на селектините, което води до натрупващо се действие върху раковите клетки. Например, знае се, че фукоидан може да спира топящите протеини ензими, които раковите клетки обичайно използват, за да си проправят път в тъканите след като са се придвижили посредством кръвотока. Съединението може също така да спира разпространението на рака като предотвратява ангиогенезата (растежа на нови кръвоносни съдове) и като намалява жизнеността на раковите клетки.

Фукоидан също така действа за възпирането на рака като забавя пролиферацията на раковите клетки и като задейства апоптоза (програмирана клетъчна смърт) в раковите клетки. Тези натрупващи се действия на фукоидан са демонстрирани в редица животински изследвания.

Например, в изследване с мишки, на гризачите, инжектирани с човешки белодробни ракови клетки се дава хранителна добавка с фукоидан. Хранителната добавка предотвратява разпространението на раковите клетки в белите дробове, и в същото време предпазва от очакваната загуба на тегло, която често изтощава пациентите с рак.

В сходен модел, вземането на фукоидан предотвратява разпространението на силно инвазивна и метастазна форма на чернодробен рак. Изследване с плъхове води до подобни резултати. Животните са инжектирани с човешки ракови клетки на рак на дебелото черво, но пиенето на хранителна добавка с фукоидан предотвратява прилепването на злокачествените клетки към капилярите в черния дроб с повече от 50 процента.

Като цяло, фукоидан помага в битката с рака от самото начало като подсилва имунната система. Не само че това е особено важно за предотвратяването на рака, но то също така снижава и нормално отслабващото имунната система въздействие на стареенето.

Лори Алтън

 

Източник:

http://www.naturalhealth365.com/seaweed-cancer-metastasis-1597.html

Снимка: blog.midiadia.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *