Ноотропните средства: свеж полъх за запазване здравето на мозъка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Най-полезните хранителни добавки за мозъка:

nootropics

4 ноотропни средства, които ви правят по-умни без да изискват рецепта

Каква забавна дума: ноотропни средства. Тя се отнася за всякакъв вид съединения или храни, които имат способността да подобряват умствените способности, включително паметта, способността за съсредоточаване, мотивацията и дори настроението. Докато общата категория съвсем определено включва лекарства за поумняване, хранителните добавки, подсилващи функцията на нервите също стават за целта. Ежедневно, учените невролози придобиват все по-нюансирано разбиране за мозъка, и резултатът се изразява в производството на много нови фармацевтични лекарства, насочени към конкретни области в мозъка. Именно същите познания, обаче, разкриват как конкретните хранителни добавки могат да свършат същата добра работа в подобряването на функцията на мозъка в рамките на продължителен период от време.

Защо да се оставяме на лекарства, изписвани с рецепти, когато можем да си осигурим същото като пазаруваме в магазините за здравословни храни?

В този дух, ето списък от хранителни добавки, който можете да проучите за потенциалната им употреба като ноотропни лекарства. Помнете: Сами проучете нещата и попитайте лекар за съвет преди да взимате хапове, естествени или не. И по важното е, че не всички хранителни добавки са еднакви, като някои марки съдържат вещества, които не бихте искали да пиете или към които сте алергични, така че е важно да не купувате продукти на непознати ви производители.

Креатин

Креатинът е стар любимец сред фитнес маниаците, които го използват, за да подобряват представянето си, но през последното десетилетие изследвания доказаха и способността на добавката да стимулира мозъка. В плацебо контролирано изследване учените изпробват хипотезата, че 5 грама на ден за период от шест седмици подобрява резултатите в тест за интелигентност, като в същото време подобрява и паметта. Те разчитат на 45 млади хора вегетарианци и откриват, че хранителната добавка има значително положително въздействие, както върху действащата памет, така и върху интелигентността, особено по отношение на задачи, изискващи бърза обработка. Макар че изследват вегетарианци, изследователите очакват, че биха видели положително въздействие от пиенето на креатин върху работата на мозъка на повечето ядящи всичко хора, освен при онези, които консумират много големи количества месо”. 

Тианин

Тианинът или по често наричан L-тианин) се съдържа в зеления чай и гъбите и се продава и като хранителна добавка в Съединените щати. Всъщност, Агенцията за храните и лекарствата му е дала статута на одобрено за безопасно вещество. Според различни научни изследвания тианинът е доказал, че въздейства върху нивата на някои невротрансмитери, като по този начин предпазва от причинената от бета амилоидите дисфункция на мозъка и от инсулт. L-тианинът се казва даже, че подобрява качеството на съня при момчета, страдащи от разстройство с дефицит на внимание и хиперактивност. По отношение на потенциалните ноотропни употреби, няколко малки изследвания показват, че комбинацията L-тианин и кофеин може да подобри познавателното представяне, особено в областите съсредоточаване и внимание. Очевидно е обаче, че последиците могат да не са дългосрочни.

Пасифлора

Пасифлората се извлича от наземните части на растението. Основно хората я пият за ползите й да се бори с тревожността, които са доказани в по-малки научни изследвания, макар и още непотвърдени и от широкомащабни изследвания. Има хора, които използват пасифлора за лечението на безсъние, както и на невралгия и на симптоми при спиране на опиати или бензодиазепини. При пациентите, подлагани на операция, както и при онези, на които им предстои да се лекуват при зъболекар, пасифлората се използва ефикасно за намаляване на тревожността.

Докозахексаенова киселина

Докозахексаенотвата киселина (DHA) е омега-3 мастна киселина, съдържаща се в рибата и морските водорасли, която подобрява паметта като в същото време предпазва от някои психиатрични заболявания. Различни изследвания на хора със сериозна депресия показват, че нивата им на омега-3 мастни киселини са изчерпани, а голямо изследване откри, че симптомите на депресия са значително по-високи сред хората, които рядко консумират риба. Обаче, няма изследване, което до сега да е доказало, че вземането на хранителни добавки с омега-3 мастни киселини са ефикасни за облекчаването на силна, умерена или дори лека депресия. След всичко казано до тук, има данни, които показват, че тази киселина е безопасна превантивна мярка и че тя може да снижава риска от развиването на някои психиатрични заболявания. Докато преглед на научни изследвания откри, че хранителните добавки с DHA значително подобряват развитието на познавателната функция при бебетата — макар и да не подобрява познавателното представяне на децата, възрастните или старите хора — друг преглед показва, че тя предпазва от леки когнитивни увреждания, деменция и от риска от и развитието на болестта на Алцхаймер при възрастните хора.

Сюзън Скоти

Настоящата статия е информативна. Не се самолекувайте на база на информацията, дадена по-горе. Първо се консултирайте с личния си лекар или със специалист.

Източник:

http://www.medicaldaily.com/best-supplements-your-brain-4-nootropics-work-smart-drugs-dont-require-prescription-312340

Снимка: plus.google.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Настоящата статия е информативна. Не се самолекувайте на база на информацията, дадена по-горе. Първо се консултирайте с личния си лекар или със специалист.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “Ноотропните средства: свеж полъх за запазване здравето на мозъка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *