Голямата картина на здравето, палео диета

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Тема с продължение: Започваме така да се каже с ‘подгряваща’ статия към указанията, от които се нуждаете, за да сте наистина стройни и здрави.

paleo-diet-what-to-eat

Това е първата част на статия, която е от онези, към които ще искате да се връщате отново и отново за справка по всяко време. И ще искате да споделите тази страница с приятелите и семейството си, за да се разпространи информацията за това какво представлява истински здравословния начин на хранене. Наистина, в настоящата статия (цялата) има повече важна информация за здравословното хранене, отколкото в много книги.

Във втората част на статията (очаквайте я съвсем наскоро на сайта) ще споделя с вас куп важни факти (без някакъв конкретен ред) за храната и здравословното хранене, които трябва да знаете.

Но преди да започнем с подробностите, нека първо установим голямата картина и след това ще се гмурнем в различните по-малки теми като конкретните храни…

Идеята за голямата картина (повечето хора никога не са мислили за храната по този начин)

Нека ви дам тема за размисъл, а тя е една МНОГО голяма и МНОГО важна картина… ако бихме взели модерното общество и бихме го хвърлили на безлюден остров, кое ще е най-важното, #1 нещо в живота ви в този момент?   Правилно… ХРАНАТА! Какво бихме яли, за да оцелеем и да сме добре? В този момент можете да забравите за кариерите си, за технологиите, видео игрите, телевизията, нощния живот, клетъчните телефони, както и за почти всички други аспекти на модерния живот… единственото най-важно нещо, върху което ще трябва да се фокусирате в този момент ще е какво да ядете.

Обаче, днес на повечето от нас изобщо не ни се налага да мислим какво да ядем и всъщност повечето хора НИКОГА не мислят какво слагат в устата си… те просто ядат онова, което виждат пред себе си стига да знаят че е вкусно без изобщо да се замислят дали то е подходяща храна за хората.

Можете да го наречете ‘Ям каквото видя’… ‘виждате’ храната и я ядете.

Това не е ли пълно изключване? Храната съвсем буквално е едно от най-важните неща в ежедневието ни, но почти никой не мисли за последиците от онова, което яде и как то ще се отрази на здравето и на качеството му на живот (докато, разбира се, не изгуби здравето си).

След като храната е едно от най-важните неща в живота ни, не мислите ли, че тя трябва да бъде приоритет и един от основните предмети, които децата изучават в училище? Тя трябва да е приоритет, но не е. Децата получават обширно образование по предмети като математика, история, природни науки, езици и т.н., но така и не получават повече от няколко часа през всичките 12 години в училище за най-важното нещо в живота… а именно какво да ядат.

Ако се замисли човек, това е направо безумно…  Един от най-важните аспекти в живота ни така и не е включен в учебната програма. А родителите по принцип не поемат щафетата и не учат децата какво да ядат, защото и те самите не са били обучавани по въпроса. Това е феномен на съвремието, защото изобилието от храни около нас днес означава, че не ни се налага да мислим какво е подходящо да се яде.

Ако искате да сте елегантни и наистина здрави, очевидно ще се наложи да мислите различно от средностатистическия човек, който спазва начина на хранене ‘яж каквото видиш’, при който хората ядат без да мислят.

Необходимо е да има няколко прости правила, ако искате успешно да се носите на гребена на вълната на сегашното изобилие от храни около нас, след като толкова много храни ви разболяват и карат да пълнеете.

Именно ЗАТОВА написах статията за вас… за да опростя и да ви дам няколко лесни правила за храната, така че да сте елегантни и здрави, но въпреки това да СЕ НАСЛАЖДАВАТЕ на храната.

    Опростени правила за храната

Добре, нека опростим малко храненето… всички изглеждат объркани коя е най-добрата ‘диета’, която да следват. Хората изглежда обожават непрекъснато да скачат от една модерна диета на друга модерна диета като ниските на мазнини диети, диетите на Аткинс, диетите ‘южен плаж’, диетите с грейпфрут, диетите за детоксикация, вегетарианските диети и другите понякога смехотворни диети, които в повечето време се основават върху нечие мнение или върху скрит маркетингов план (или нечий личен план на действие), а не на истинската наука.

Единствената ‘диета’, която наистина се основава върху истинската наука е следването на начина на хранене през палеолита (или палео диетата). Но не ми е приятно да я наричам ‘палео диета’, защото тя се основава на реалната, археологическа наука за храненето и представлява онова, което са ядели нашите предци преди началото на селскостопанската революция. Идеята е, че през първите 99.5% от съществуването си (предците ни, хомо еректус, се появяват още преди 2 милиона години), ние сме яли само диви растения и животни, а през последните 0.5% от съществуването си (от възникването на селскостопанската революция през последните 5,000-10,000), хората вече почти напълно ядат отглежданите от тях растения и животни. Най-голямата промяна от това се изразява в масираното участие на зърнените храни в храната ни сега (както и в храната на животните, които отглеждаме), за разлика от храната на предците ни от палоелита.

Много хора мислят, че ние не знаем какво точно са ядели нашите предци … но това не е вярно.

Археолозите притежават съвсем убедителни доказателства за това какво са ядели древните хора, тъй като те изучават много находки като екскременти на древните хора, както и изотопни коефициенти в пробите от човешки кости от целия свят и от всеки исторически период от време, позволяващи им да определят съотношението животни срещу растения, които древните хора са ядели – чиято храна между другото винаги е представлявала всеядна смес от растения и животни, с доста висок прием на протеини… нямало е такова нещо като вегани по времето на палеолита… всеки археолог, изследващ хранителните навици назад в историята може да потвърди, че те просто не са съществували тогава. Ние всички сме били всеядни и сме ядели растения и животни в различни съотношения въз основа на това в коя част на света и на каква надморска височина сме живеели и съобразно годишните времена.

И така онова което са ядели нашите палеолитни предци през първите 99.5% от съществуването ни, показва кои са нещата, които сме все още програмирани да ядем.  Просто:

  • месо от диви животни, риба и морска храна (животни, които са ядели правилните храни, а не както нашите, отглеждани във ферми животни и риба)
  • плодове
  • зеленчуци
  • яйца (различни видове)
  • ядки
  • кореноплодни (картофи, ядливите гулии)
  • семена

Житните растения били само много НЕЗНАЧИТЕЛНА частица в храната през палеолита, и не е имало начин да се обработват големи количества жито по онова време в брашно, така че количествата диви зърнени храни трябва да са били малки, като по няколко зърна в случайно направена супа или яхния. Както виждате, това е много различно от съвремения начин на хранене, който включва житни растения при почти всяко ядене и в много големи количества в зърнените закуски, хлябовете, макаронените изделия, кифлите, гевреците и т.н.

Сега вече изяснява ли ви се причината за алергиите и болестите, сполетяващи днешните хора? Подробности за тях и детайлно описание на това как да се храним и какво да избягваме очаквайте във втората статия наскоро.

Както казах в началото, във втората част на статията (очаквайте в съвсем наскоро на сайта) ще споделя с вас и куп важни факти (без някакъв конкретен ред) за храната и здравословното хранене, които непременно трябва да знаете.

Майк Гири, диетолог

Източник: The Top 20 Food Rules You NEED to Know to be Truly Lean & Healthy http://www.truthaboutabs.com/food-facts.html

Снимка: janeshealthykitchen.com

Прочетете още статията: Диета доказано убива рака!

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *