10 стратегии за излекуване на автоимунно заболяване

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Gluten free food concepts word cloud illustration. Word collage concept.

Автоимунните заболявания, взети заедно, се превръщат в ОГРОМНА тежест за здравеопазването. Сред тях са ревматоиден артрит, лупус, множествена склероза, псориазис, цьолиакия и заболяванията на щитовидната жлеза. Всъщност повече от 80 заболявания са класифицирани като автоимунни и списъкът расте.

Автоимунните заболявания днес засягат 24 милиона американци и пет процента от населението на западните страни. Те често включват странни, трудни за описване синдроми като възпаление, болка, отичане и общо неразположение.

Какво са автоимунните заболявания? Имунната система е защитата на тялото от нападащите го външни патогени. Представете си имунната система като армия, която трябва ясно да различава приятелите от враговете си.

Автоимунитет има когато имунната система се обърква и излага собствените си тъкани на приятелски огън.

С други думи, тялото винаги се бори с нещо, било то инфекции, токсини, алергени или реакция към стреса. Понякога вашата имунна армия пренасочва вражеските си атаки срещу вас самите. И така ставите, мозъка, кожата, а понякога и цялото тяло, се превръщат в жертви.

Цялата тази концепция се нарича молекулярна мимикрия. Конвенционалната медицина приема проблема, но спира дотам и никой не ТЪРСИ какво би могло да създава този проблем.  Те не се стремят да открият коя молекула ИМИТИРАТ клетките ви.

Използването на противовъзпалителни средства като Advil или стероиди или имуносупресанти като меротрексат или TNF алфа блокери като Enbrel може да доведе до чревни кръвоизливи, бъбречна недостатъчност, депресия, психоза, остеопороза, загуба на мускулна маса, диабет, както и до тежка инфекция и рак.

Не ме разбирайте погрешно. Тези лекарства могат да са животоспасяващи и да помогнат на хората да си върнат живота, но те пропускат целта.  Има друг начин за справяне с това.

Проблемът при подхода на конвенционалната медицина

Макар и класифицирани като много различни заболявания, те имат едно общо нещо помежду си. Във всеки случай на автоимунно заболяване тялото атакува само себе си.

Има ли друг начин за лечение на тези проблеми, освен използването на мощни имуносупресивни лекарства, които поставят пациентите в повишен риск от инфекция и дори смърт?

Исторически, медицинските открития се резултат от внимателните наблюдения на заболяванията и реакциите към лечението на пациентите от страна на лекарите. Лекарите съобщават заключенията си на своите колеги или ги публикуват в медицински списания. Днес тези „казуси” често се отхвърлят като „ненаучни” и стават все по-неуместни. Вместо това, ние сега се фокусираме върху рандомизирани контролирани изпитания като единствения стандарт за „доказателства”.

За жалост, този подход отхвърля опита на хиляди пациенти и лекари, натрупан докато те прилагат нови научни данни в лечението на трудни заболявания.

Основните научни открития често отнемат десетилетия да бъдат въведени в медицинска практика. За жалост, това пречи на милиони да достигат до терапии, които могат да са им от полза сега.

Определящият фактор в решаването дали да се опита нов подход при даден пациент е уравнението риск/полза. Лечението по-вероятно ли е да помогне, отколкото да навреди? Колко рисковано е лечението? Какви са страничните ефекти? Колко опасен или рискован е сегашния подход към даден проблем? Колко инвалидизиращо или заплашващо живота е лекуваното заболяване?

Освен че лекува инфекции с антибиотици и с лечението на травмите, медицината днес подхожда към повечето заболявания с потискане, скриване, блокиране или по друг начин намесване в биологията на тялото. Ние в общи линии не се опитваме сериозно да решаваме скритите проблеми, довели до заболяването първо на първо.

Лекарствата за холестерол, да дадем един пример, блокират ензим, който произвежда холестерол (наред с други важни молекули като CoQ10), но те не са насочени към това защо холестеролът може да е висок първо на първо (фактори като диета, упражнения, стрес и генетика). Лекарите използват бета-блокери, блокери на калциевите канали, инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI’s), ACE-инхибитори, антибиотици и противовъзпалителни средства.

Ние спираме, блокираме или противодействаме на всичко. Но не задаваме два прости въпроса:

Защо тялото е извън баланс и как да му помогнем да си върне баланса?

Има нов подход към лекарствата, който започва да задава тези въпроси.

Функционален медицински подход към автоимунните заболявания

Както казах, конвенционалната медицина често лекува автоимунните заболявания като предписва силни имуносупресивни лекарства вместо да търси причината. Това е все едно да пиете много аспирин, докато сте стъпили на гвоздейче. Лечението не е в повечето аспирин; лечението е в махането на гвоздея!

Ако сте като милионите хора, страдащи от автоимунни заболявания, сигурен съм, че силно желаете а намерите отговори, които разчитат по-малко на фармацевтичните лекарства и повече на решения, свързани с начина на живот.

Конвенционалните подходи нямат метод за намиране на причинителя на проблема.  Може да са ви предписали мега дози венозни стероиди или преднизон, хормони, болкоуспокояващи, блокери на киселините, метотрексат или TNF алфа блокер (силно имуносупресивно лекарство) за автоимунното ви заболяване и въпреки това да не намирате облекчение.  Всъщност, може да се чувствате по-зле.

Всяко автоимунно заболяване се свързва с един централен биохимичен процес: Необуздана имунна реакция, произтичаща от това, че тялото атакува собствените си тъкани.

Функционалната медицина осигурява карта за откриване на това коя молекула имитират клетките. Тя разглежда причината за възпалението и пита защо съществува това възпаление.

Ако можем да открием скритите източници на възпалението, ние можем да излекуваме тялото.  Основните причини могат да включват стрес, скрити инфекции, хранителни алергии или чувствителност, токсично излагане, генетично предразположение, хранителни недостици, и пропускливи черва.

Ако искате да премахнете възпалението в тялото, трябва да намерите причинителя. Лекарите най-вече са научени да диагнозират заболяванията по симптомите, НЕ по основната причина за тях.

Функционалната медициа е скрито движение, бързо разпростиращо се в целия свят и тя се основава върху различен метод на диагнозиране и лечение на заболяванията—такъв, който се фокусира върху причините, а не върху симптомите, такъв, който се основава върху разбирането на динамичния начин, по който гените ни взаимодействат със заобикалящата ни среда, такъв, който надминава простото лечение на заболяванията на база на наименованието им.

Функционалната медицина учи лекарите да възприемат тялото като система; да търсят причините за болестта; да разбират основните функционални системи на тялото, къде те издишат и как да се възстанови баланса; да разбират взаимовръзките между симптомите и органите, а не да се разделят заболяванията по характеризиращите ги черти.

Този подход е фундаментално различен начин за решаване на медицинските проблеми, той ни позволява да дешифрираме произхода на болестта и да идентифицираме нарушенията в биологията, които водят до симптомите.

Ако страдате от автоимунно заболяване, аз силно ви насърчавам да се консултирате с лекар по функционална медицина, за да определите и елиминирате основната причина (и). Понякога това изисква детективска работа, изпитания и грешки, както и търпение, но резултатите си струват.

Когато пациенти идват при мен, за да определя причинителя на техния проблем, аз често използвам тези 10 стратегии и пациентът обикновено изпитва огромно подобрение:

1. Яжте пълноценна, противовъзпалителна храна. 

Фокусирайте се върху противовъзпалителни храни като морска/речна риба и други източници на омега-3 мазнини, червени и лилави (горски) плодове (те са много богати на полифеноли), тъмно зелени листни зеленчуци, оранжеви сладки картофи и ядки. Ежедневно добавяйте противовъзпалителни билки като куркума (източник на куркумин), джинджифил и розмарин в храната си. Елиминирайте възпалителните храни като рафинираните, съдържащи омега-6 и причиняващи възпаление олиа като царевично, соево и шафраново.

2. Проверете за скрити инфекции. 

Тези включват гъбички, вируси, бактерии и лаймска болест. Ще трябва да работите с лекар по функционална медицина, за да откриете и елиминирате тези инфекции.

3. Проверете за скрити хранителни алергии. 

Отново, вашият лекар по функционална медицина може да направи това с IgG изследване на храната. Алтернативен подход включва провеждането на десет дневна детоксикираща диета, насочена да елиминира повечето алергени в храната.

4. Направете си тест за цьолиакия. 

Това е кръвен тест, който всеки лекар може да направи.

5. Изследвайте се за токсичност от тежки метали. 

Живакът и други метали като оловото, кадмият… причинят автоимунитет.

6. Излекувайте стомаха си.

Около 60 процента от имунната система се намира точно под изградената от един слой клетки лигавица на стомаха. Ако тази повърхност е нарушена, имунната ви система ще се активира и ще започне да реагира на храните, токсините и микробите в стомаха ви. Най-лесният начин да започнете да лекувате стомаха си е като ядете пълноценни храни, минете на противовъзпалителен режим на хранене, и елиминирате глутена и другите храни към които сте чувствителни.

7. Въведете хранителни добавки. 

Хранителните вещества като рибеното масло, витамин С, витамин D, и пробиотиците могат да помогнат на имунната ви система да реагира естествено. Също така, помислете за вземането на противовъзпалителни хранителни вещества като кверцетин, екстракт от гроздови семки и рутин. Използването на UltraInflamX PLUS 360 като заместител на хранения също помага на много мои пациенти, страдащи от възпаление. Хранителните и противовъзпалителните вещества, които вземате трябава да са с качество от професионален клас.

8. Редовно правете физически упражнения. 

Редовната физическа активност е естествено противовъзпалително средство. Не е необходимо да ходите във фитнес зала, да бягате по пътечка, или да се тъпчете с желязо, за да поддържате формата си. Просто започнете повече да се движите. Излизайте на разходки с приятелите или семейството си. Излизайте навън и се занимавайте с градинарство. Играйте на фризби в парка с децата си. Хванете тенис ракета и се позабавлявайте на корта. Всичко което можете да направите, като излезете на открито е движите тялото ви прави физически активни. Така че не си мислете че е абсолютно задължително да ходите на фитнес за да влезете във форма. Просто движете тялото си повече.

9. Практикувайте дълбока релаксация. 

Стресът влошава реакцията на имунната ви система. Техниките за успокояване, включващи йога, дълбоко дишане, био-обратна връзка, масаж или вземането на ултравана (за която можете да прочетете тук: 17 идеи как да изглеждаме и да се чувстваме чудесно по празниците) снижават стреса и тревожността, така че да стимулират отпускането ви.

10. Спете по 8 часа всяка нощ.

Изследванията ясно показват, че липсата на сън или непълноценният сън увреждат метаболизма, причиняват силно желание за яденето на сладки неща и въглехидрати, карат ви да ядете повече и ви покачват риска ви от множество заболявания от затлъстяване с диабет до автоимунни заболявания. (Прочетете още по темата: 7 стъпки побеждават затлъстяването и диабета).  Особено важно за доброто здраве и за премахване на възпалението е да спите достатъчно и да имате пълноценен сън.

Ако страдате от автоимунно заболяване, отчаяли ли сте се от конвенционалния метод на лечение? Какво сте открили, че най-добре лекува заболяването ви? Споделете своя опит тук в коментар.

Д-р Марк Хаймън

 

Източник:

http://drhyman.com/blog/2015/07/24/10-strategies-to-reverse-autoimmune-disease/

Снимка: plus.google.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “10 стратегии за излекуване на автоимунно заболяване

  1. много изчерпателни статии благодаря но бих искала да напишете статия с най нови изследвания за локализираната склеродермия с какво се лекува сега с антибиотик ли например пеницилин и помага ли пробиотика за тази диагноза като изчиства лошите бактирии в стомашната лигавица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *