17 идеи как да изглеждаме и да се чувстваме чудесно по празниците

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

За пореден път ви представяме статия на д-р Марк Хаймън, която да внесе малко яснота и полезни тактики за справяне с храната като изкушение по време на зимните празници, които заемат не кратък период от време. Насладете се на изобретателността му и се надяваме че някои, ако не всички негови съвети ще ви бъдат от полза:

holiday-gift-450x299

Празниците настъпват!  Именно сега всички сме подмамени (дори и аз) да се наслаждаваме и да ядем твърде много неща, които са вкусни, но от тях се чувстваме зле.  И разбира се, ние си обещаваме да оправим тази работа с храната веднага след празниците. Но какво ще кажете, ако бихте могли да се наслаждавате на празниците, да ядете невероятни храни, а не да се изкушавате от купчините сладкиши и торти и тежки храни, които ви дават моментно удоволствие, за което незабавно съжалявате. Помните ли фразата от рекламата за средствата против киселини, „Не мога да повярвам, че изядох всичко това”! Празниците са весело и щастливо време, което да празнуваме със семейството и приятелите си. И можете да избягвате превръщането на тези социални функции в захарни оргии с обработени храни, които не правят нищо добро за здравето и талията ви и в крайна сметка могат да доведат до затлъстяване.

Особено по време на празниците най-вероятно ще се озовете някъде, където нямате контрол над нещата, които се сервират — парти, събитие или тържество в къщата на приятел. Но това не означава, че трябва да губите контрол и да излапате всяка захарна примамка, приготвена от домакините. Следните 15 стратегии могат да станат невероятно полезни за вас на следващото парти с трапеза или на което и да било празнично събиране:

1. Поставете специални изисквания.

Кажете на домакините към кои храни сте чувствителни, ако има такива. Повечето домакини с радост ще се съобразят с вашето изискване.

2. Не пропускайте хранения в деня на партито.

Вместо това, яжте от рано и често. Поддържайте огъня на метаболизма си в действие цял ден, а не го забавяйте с периоди на „мини-загиване от глад”. Винаги закусвайте, яжте на всеки 3 до 4 часа и се опитайте да планирате храненията си в едно и също време всеки ден. Метаболизмът ви ще работи по-бързо и по-ефикасно. Ще свалите от теглото си, ще имате енергия и ще се чувствате по-добре.

3. Яжте преди да тръгнете.

Аз често ям преди да отида на някое събитие. По-щастлив съм, повече се забавлявам и мога да се наслаждавам на разговори и общуване, когато не ми се налага да се концентрирам върху яденето.

4. Първо си подложете с истински храни.

Придържайте се към пресни плодове, зеленчуци, несъдържащи глутен зърнени храни, здравословни мазнини и животински протеини и протеини от риба, която не е отгледана в рибарници. Тези храни сигнализират на мозъка да спре да яде и така има по-малка вероятност да посегнете към съдържащите захар, обработени храни и десерти.

5. Пазете се от хората, които ви карат да ядете сладки неща.

Във всяко семейство има такъв човек. Те ви карат да се чувствате много виновни, че не сте опитали специалния им пай, като ви увещават с думите „Поживей малко”. Ако трябва да опитате творението им, ако хапнете няколко хапки, това обикновено ги успокоява. Само внимавайте няколкото хапки да не се превърнат в две парчета.

6. Съсредоточете се върху семейството и приятелите си, не върху храната.

Празниците са за това да даваме и да празнуваме с хората, които са ни най-близки. Храната обикновено става център на внимание по време на тези социални сбирки. Не забравяйте да насочвате вниманието си към нещата, които са наистина важни, вместо да не спирате да кръжите около бюфета.

7. Носете си раница за спешни случаи.

Ако не сте сигурни какви храни ще се сервират, то бъдете подготвени. Носенето на животоспасяваща раница за спешни случаи е голяма подкрепа. Така винаги можете да хапнете нещо преди да влезете и след като си тръгнете, ако все още сте гладни. С времето ще откриете любимия си вариант на асортимента в спасителната раница, но ето пример за нещата, които можете да сложите в нея:

 • Пликче сурови бадеми, орехи или американски орехи (пекан)
 • Пликче нарязани моркови или краставица
 • Кутийка хумус (нахут и сусам)
 • Консерва дива сьомга
 • Консерва сардини
 • Опаковка леблебия със зехтин, лимон, сол и черен пипер
 • Здравословно пълноценно протеиново блокче 

8. Направете си парти, на което всеки да донесе ястие.

Можете да го организирате в офиса си. Нека всички колеги поемат отговорността да приготвят обяд за групата веднъж на седмица или на всеки две седмици. Или направете празничен обяд и изискайте всеки да донесе по едно ястие. Координирайте ястията предварително, така че всеки да донесе нещо различно и всяко ястие да е здравословно.

9. Внимавайте колко алкохол пиете.

Един от проблемите при пиенето е че алкохолът изчерпва подобряващите настроението В витамини, той е отрова за мозъка и забавя метаболизма на мозъка. Той също ви прави неудържими около храна. Ако пиете на партитата, придържайте се към сухо вино или текила. Каквото и да правите, избягвайте яйчен пунш (егног) и други сладки алкохолни напитки. Също така, не забравяйте да пиете течности по време на тържеството.

10. Обръщайте внимание на чувствителността си към храните.

Млечните храни и глутенът са най-често срещаните причинители на хранителни алергии, а те се проявяват често по време на празниците. За пациенти, които се затрудняват със свалянето на килограми, често препоръчвам избягването на тези храниКакто млечните продукти, така и глутенът са свързани с резистентността към инсулина и следователно с напълняването. Тази едничка стъпка може да се окаже най-важното нещо, което можете да направите, за да отслабнете.

11. Просто се отпуснете и се хранете.

Яжте питателна храна като месо, риба или пилешко. Поискайте допълнително зеленчуци или още една салата. Или просто направете най-доброто, на което сте способни, за да се отпуснете и забавлявате – винаги можете да се върнете към обичайния си режим на сутринта.

12. Не икономисвайте от съня си.

Сънят обикновено отстъпва на заден план по празниците, но да спите достатъчно става дори още по-важно по време на тези понякога стресиращи луди дни. Направете си малък „празник” през двата часа преди лягане. Създаването на ритуал преди сън, специална поредица от неща, които извършвате преди лягане, които да ви помогнат да подготвите тялото си физически и психически за сън, може да насочи тялото ви към дълбок целебен сън.

13. Правете упражнения преди да тръгнете.

Упражненията са единственото нещо, освен закусването, което се свързва с дългосрочно отслабване. Не е необходимо да правите упражнения заради самите упражнения. Вместо да ходите във фитнес залата, опитайте да си направите бърза разходка, да карате зимни кънки, да поиграете с децата или да се разходите в планината.

14. Носете хранителните си добавки.

Само защото ще вечеряте обилно, това не е причина да пренебрегнете важните хранителни вещества, които може да не се съдържат в храната. За почти всички аз препоръчвам хранителна добавка с мултивитамини и минерали; калций и магнезий с витамин D; и омега-3 мастни киселини (рибено масло) като основни хранителни вещества.

15. Описвайте в дневник случващото се.

Изследване, публикувано в алманаха Kaiser Permanente Research откри, че хората, които си записвали какво са яли сваляли два пъти повече килограми от онези, които не си записвали. Записването на всичко – включително какво сте яли, упражненията и всички важни емоционални или психологически изживявания – може да ви помогне да определите какво ви вади извън релси.

Дори и въоръжени с горните умни тактики, избягването на неизчерпаемите празнични примамки под формата на храна може да се окаже предизвикателство, понеже периодът на зимните празници може да е и много стресиращо време. Често облекчаваме стреса си с безкрайни десерти и други обработени сладки храни, които са навсякъде около нас през този сезон. Затова психическото успокояване е много важно. За постигането му аз се фокусирам върху две стратегии – два от любимите ми начини за справяне със стреса са вземането на UltraBath и отделянето на време за дишане по определен начин, което наричам „Take 5“.

Ето споменатите стратегии:

UltraBath процедура

Вземането на вана (UltraBath) осигурява много мощни ползи в едно лесно, продължаващо 20 минути на ден решение. Ползите от UltraBath включват:

 • Отпускане на нервната система и снижаване на кортизола с помощта на лавандулово масло, което помага за сваляне на килограми и снижава възпалението.
 • Подобряване на процеса на детоксикация чрез действието на магнезия и сярата в Епсом солите.
 • Подобряване на съня посредством действието на горещата вана и магнезия.
 • Алкализиране на тялото посредством използването на сода за хляб (натриев бикарбонат), която стимулира достигането на идеално pH-а за оздравяване, детоксикация и оптимална клетъчна функция.
 • Ускоряване  кръвообръщението и на сърдечната честота, което действа като форма на пасивно упражнение.
 • Снижаване на кръвното налягане и на нивата на кръвната захар.
 • Повишаване на вариабилност на сърдечната честота, признак за здрава нервна система и за снижен стрес.
 • Повишаване на потенето и на изхвърлянето на токсините. 

Добавете 2 чаши Епсом соли, 1 чаша сода за хляб и 10 капки масло от лавандула във ваната, която сте напълнили с толкова гореща вода, колкото можете да търпите.

Отделяйте по 20 минути за тази UltraBath преди лягане всяка вечер.

За супер силна детоксикация се увийте в хавлия веднага след като излезете от ваната, легнете под завивките и останете да се потите повече от 20 минути, след това махнете хавлията и се отдайте на съня. Можете да си легнете направо без да се изплаквате след вземането на тази вана.

Можете да използвате и сауна или парна баня за до 30 минути на ден, стига да ги имате на разположение.

Метод за релаксиране „Take 5“

Също така ви насърчавам да релаксирате, използвайки моя метод „Take 5“. Той помага за пренастройването на нервната ви система, така че да можете бързо да се отпускате и по този начин да елиминирате стреса.

Той е много лесен: Седнете с изправен гръб, сложете длан върху корема си и поемете дълбоко въздух през носа докато броите до пет. На пет направете пауза и започнете бавно да издишате въздуха като отново броите до пет. Направете пауза отново и изпълнете вдишването и издишването общо пет пъти с почивки между вдишванията и издишванията.

Правете това упражнение за релаксация и настройване на тялото по пет пъти на ден – например, след събуждане, преди всяко хранене и преди лягане. А което е най-хубаво, можете незабелязано да го правите навсякъде

Здрави всеки ден

 

Източници:

http://drhyman.com/blog/2014/11/21/15-ideas-survive-holidays-feeling-looking-great/

http://www.danielplan.com/healthyhabits/ultrabath/

http://danielplan.com/blogs/dp/dp-dr-mark-hyman-shares-his-take-5-method/

Снимка: www.collegefashion.net

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *