Вредни плесени в съдомиялните? Ето лесно естествено решение на проблема

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

dishwasher-2006329-0CAA321100000578-289_468x342

Изследователи те откриха, че топлата и мокра среда в съдомиялните машини е идеална за растежа на видове плесени, които са вредни за дробовете и трудни за лекуване, ако човек се инфектира. Те откриха също така, че плесените е особено вероятно да растат в миялните машини, защото процъфтяват в солени условия като онези, създадени от препаратите за миялните машини.

Предишно съобщение, публикувано в списанието Fungal Biology показва как група изследователи от научни институции в Словения, Холандия и Китай взимат проби от гумените уплътнители на 189 съдомиялни от 18 страни и откриват, че 62 процента от тях дават положителен резултат за плесени.

Тези причинявани от плесени и устойчиви на съдомиялни машини заболявания

Съдомиялната машина сякаш е приятно за живот място за плесените: там е влажно и топло и има изобилие от органична материя под формата на остатъци от храна, от която да се хранят. Но, живеещите в миялните плесени трябва да са издръжливи, за да оцеляват при изключително високите температури, както и на алкалността и съдържанието на сол на препаратите за съдове.

В лабораторните тестове с живеещите в съдомиялните машини плесени от видовете Exophiala dermatitidis и Exophiala phaeomuriformis, резултатите от които учените съобщават в списанието Medical Mycology показват, че гъбичките са с добра поносимост на широка гама температури, нива на pH и концентрации на сол, а това е степен на така наречената полиекстремна толерантност, която по-рано не е откривана при плесени.

В този смисъл, плесените в съдомиялните са нещо като домашни ектремофили, формите на живот, които заемат изглеждащите негостоприемни ниши в целия свят, от врящите хидротермални извори дълбоко в океаните, до ледените високи пустини. Екстремофилите са популярен обект за изследване, защото те показват колко адаптивен е животът и предлагат надежда, че други планети дори и онези, които са доста по-различни от Земята, могат да бъдат населени.

Опасности за вдишване

Ако бъдат вдишани, тези плесени могат да образуват колонии в белите дробове и да причинят инфекции, които трудно да се лекуват. Вдишването на спори от тези плесени може да предизвика упорити инфекции на белите дробове, особено при хората с разклатено здраве.

„Ние се изненадахме да открием някои плесени, които са изключително редки в природата и които бяха в наистина голям брой в съдомиялните”, казва Нина Ганд-Цимерман, професор по микробиология в Университета на Любляна в Словения.

Плесените оцеляват почти навсякъде и при екстремни условия, показвайки забележителна поносимост на студ, висока концентрации на сол, силни химически препарати и високи температури.

Плесени от видовете Exophiala, например, откривахме най-вече на места с твърда или средно твърда вода – или във вода с високо съдържание на разтворени минерали като калций и магнезий. Освен това, изследователите не се впускат в твърде много подробности за това защо съдомиялните в някои страни изглежда са по-гостоприемни, отколкото тези в други страни. Поради незнайна причина Северна Америка е особено гостоприемна за плесените, като и шестте съдомиялни, тествани в САЩ дават положителен резултат за плесени, наред с шест от седемте изследвани канадски съдомиялни. Много европейски страни показват много по-добри резултати: само една от 10 италиански съдомиялни е била заразена, докато във всичките пет испански уреда не е имало от застрашаващите здравето плесени.

Бактериален растеж се появява след нареждането една върху друга на частично мокри чинии от съдомиялните

Изследователите открили бактерии върху чинии (преди измиването им), които били използвани за сервирането на ястия на пациенти в медицински център. След това те пуснали половината чинии на пълен цикъл на миялната, нареждайки чиниите една върху друга след капването на малки количества вода върху повърхността на всяка чиния. Останалите 50 чинии били измити в машината и след това били оставени да съхнат на въздуха в продължение на 24 часа.

Двадесет и четири часа след измиването, изследователите не открили явни разлики в бактериалния растеж между натрупаните на куп мокри чинии и онези, които били оставени да изсъхнат напълно на въздуха. Обаче, след 48 часа значително по-високо количество различни бактерии били открити по натрупаните една върху друга мокри чинии.

Макар че изследователите не определили точно какви видове бактерии се били появили върху чиниите, те заключили, че има риск от бактериален растеж и хранително заразяване, ако чиниите се нареждат една върху друга мокри след като са били пуснати в съдомиялна, която не работи както трябва или ако не са изсушени достатъчни след като са били измити на ръка.

Изследователите предупреждават, че „нападението на черните плесени в домовете ни представлява потенциален риск за здравето”. Присъствието им върху чинии или вилици например, може да разнася инфекции, макар че в изследваните домакинства за такива не е съобщено. Единствено още изследвания могат да определят дали тези плесени в миялните машини могат да са опасни за човешкото здраве.

Хората, които пият антибиотици, онези със слаба имунна система, хората с диабет и онези с кистозна фиброза са в най-голям риск от белодробни и кожни инфекции, причинени от плесените.

Има обаче неща, които можете да направите, за да намалите количеството плесени в съдомиялната си машина.

Естествен разтвор

Плесените са микроскопичен организъм, който е едноклетъчен и може да включва дрожди, мухъл и гъби. Те процъфтяват като попиват органична материя и резултатът е нейното разлагане. Ефикасен начин за борба със страничните ефекти от плесените е като се използват определени видове оцет, които убиват бактериалния и плесенен растеж.

Содата за хляб и оцетът ще помогнат за убиването на мухълът, милдюто и плесените, растящи по вътрешните повърхности на съдомиялната ви. Този режим на почистване трябва да се прилага веднъж на месец за предотвратяването на трайното настаняване на плесени там.

Започнете с изваждането на всички решетки и измиването им на ръка с гореща сапунена вода. Използвайте насапунисана гъба, за да изтриете вътрешните повърхности на съдомиялната машина и около гумения уплътнител на вратата. Оставете всичко да изсъхне на въздуха добре.

Смесете половин чаша бял оцет с 2 чаши гореща вода в бутилка с пулверизатор. Напръскайте всички повърхности много добре и изтъркайте със стара четка за зъби около цепнатините и гумения уплътнител. Използвайте четка за търкане за по-големите повърхности.

Върнете решетките обратно в съдомиялната. Напълнете малка стъклена купа с оцет и я сложете върху най-горната решетка. Пуснете машината на най-висока температура. Напръскайте 1 чаша сода за хляб върху пода на съдомиялната машина и я пуснете за втори път на висока температура.

Алтернатива на съдомиялната – зелено почистване

Можете да си спестите доста пари, стрес и да си осигурите физическа активност, ако просто отделяте време за измиването на чиниите след всяко хранене. Ползите са безброй:

1. По-малко безпорядък

Колко често оставяте мръсни чинии, купи и стъклени съдове върху кухненския плот след хранене, за да чакат да бъдат заредени в съдомиялната машина? Всеки път в кухнята, на плота, на масата и в умивалника има безпорядък.

2. Спестявате енергия

Понеже повечето съдомиялни машини използват същото количество енергия и вода без значение колко са пълни, винаги се изразходва енергия било то за измиването на 10 или на 20 чинии.

3. По-малко психически безпорядък

Недовършените проекти затормозяват мозъка… винаги. Дори и когато не сме в кухнята, тегнещото задължение, че чиниите трябва да се измият винаги тегне над вечерните ни занимания. И винаги когато влезем в (или дори само минем покрай) кухнята все ни се напомня.

4. Безпроблемно преминаване от занимание към занимание

След като психическото затормозяване от мръсните чинии бъде премахнато, вие сте свободни да се заемете с каквото си искате във всяко едно отношение и част на дома. Не е необходимо да се връщате в миналото и да свършвате задълженията си свързани с храненето.

5. Чиниите винаги са чисти

Някога случвало ли ви се е да ви потрябва някой съд, и да откриете, че той още не е измит и стои мръсен в миялната? Измиването на чиниите след всяко хранене ви осигурява чиста посуда винаги на мястото.

6. Чиниите стават по-чисти

Не мразите ли моментите когато вадите купа или чиния от съдомиялната, която не е съвсем измита? Когато ги миете на ръка, чиниите винаги са добре измити.

7. Отнема по-малко време

Миенето на чиниите след всяко хранене ще ви отнема по-малко време от поставянето в миялната, пускането й и изваждането им от нея. След повечето хранения отнема само 2-3 минути да измием всичко. Чашите се мият за секунди. А повечето чинии се измиват с лекота веднага след храненето.

8. Чудесен пример за децата

Децата ще видят как родителите свършват започнатото и няма да се страхуват мъничко да се потрудят и да оставят дадена стая по-чиста, отколкото са я намерили. И така ще се приучат на навици, които да използват всеки ден от живота си.

9. Носи лично удовлетворение

Става дума за удовлетворението в живота, което придружава работата с ръце и свършването на дадена задача без нуждата от използване на механична намеса. Това е простичкото удовлетворение от това, че си напомняме, че можем да живеем щастливо и без машини.

 

Източник:

http://eatlocalgrown.com/article/13746-dishwashers-test-positive-for-fungi.html

Снимка: www.dailymail.co.uk

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *