Симптомите на недостиг на витамин D обяснени: най-сериозните 9 предупредителни признака

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

vit-d-defficiencies

(NaturalNews) Важността на витамин D е добре позната. Още през 30те години на миналия век, лекарите за първи път осъзнават връзката между недостига на витамин D и заболяването на скелета, наречено рахит. Рахитът причинява омекване на костите и зъбите. Дори ако някой се храни с достатъчни нива на калций, без достатъчно витамин D, които правилно да контролитат калциевите и фосфатни нива в кръвта, може да се стигне до деминерализация на костите. Симптомите на рахит включват изкривяване на краката, болки в костите, проблеми със зъбите, удебеляване на китките, чести фрактури на костите и деформации на черепа.

Понеже рахитът днес рядко се среща в развитите страни, лесно е да мислим, че недостиците на витамин D са вече в миналото. Обаче, нови изследвания наскоро хвърлиха светлина върху други по-незабележими симптоми на недостиг на витамин D. Много болести, които на пръв поглед изглеждат напълно несвързани с нещо така физически видимо като рахита всъщност може да се коренят в липсата на витамин D.

Какво точно е витамин D?

Терминът витамин D, според сайта Mayo Clinic’s Drugs and Supplements, всъщност се отнася до няколко различни форми на витамина, включващи D2, който си набавяме от храната и D3, произвеждан от кожата при излагане на слънчева светлина. Основната задача на витамин D в тялото е да регулира нивата на калций и фосфор в кръвта.

Слънчевият витамин?

Всъщност е трудно да си набавяме достатъчно витамин D от нормален режим на хранене. Най-големи са концентрациите му в мазните риби като риба тон, скумрия и сьомга. Някои гъби също съдържат много витамин D, и тяхното ниво на витамина всъщност се повишава при излагане на ултравиолетова светлина.

Когато кожата не произвежда количеството витамин D, от което се нуждаем всеки ден, само излагането на слънце обикновено не е достатъчно. Фактори като сезона, ъгъла на слънцето, облачността, нивата на замърсяване на въздуха и дори употребата на слънцезащитен крем могат в голяма степен да ограничат количеството витамин D произвеждано от кожата.

Симптомите за недостиг на витамин D обяснени: най-важните 9 предупредителни признака

Някои хора с недостиг на витамин D не проявяват непосредствени симптоми. Онези, които наистина имат симптоми могат да имат неспокоен сън, мускулни крампи, обща умора, ставни болки, болки или слабост в мускулите, неспособност да се концентрират, главоболия, запек или диария, проблеми с пикочния мехур.

Ето девет други сериозни заболявания, свързвани с недостига на витамин D:

  1. Астма – Взимането по 1,200 IU (30 мг) витамин D на ден доказано намалява атаките от астма и снижава сериозността им.
  2. Депресия – Недостиците на витамин D се свързват с депресия и други психични заболявания. Дори бе доказано, че жените, пиещи достатъчно витамин D по време на бременносттс си, снижават вероятностите неродените им деца да развият психично заболяване по-късно през живота си.
  3. Сърдечни заболявания – Статия, публикувана в списанието Molecular Nutrition & Food Research посочва, че сърдечносъдовите заболявания са много по-чести при хора с недостиг на витамин D. Според статията, някои деца със сериозна сърдечна недостатъчност също се повлияват много добре от лечение с витамин D.
  4. Високо кръвно налягане – Високото кръвно налягане бе свързано с недостици на калций, магнезий, калий и витамин D.
  5. Ревматоиден артрит – Ревматоидният артрит е опустошително заболяване, което причинява възпаление в организма, силни болки и увреждане на ставите. Изследвания показват, че витамин D облекчава болката и сковаността, свързвани с ревматоиден артрит.
  6. Множествена склероза – Редица изследвания показват, че географията е важна когато става дума за вероятността за разболяване от МС. Колкото по-далеч живеете от екватора – и колкото по-малко се излагате на слънце – толкова по-вероятно е да развиете заболяването. Това показва силна връзка между МС и витамин D.
  7. Рак  – Няколко различни вида рак са свързани с недостици на витамин D, включително рак на гърдата, простатата и дебелото черво. Причинната връзка е толкова силна всъщност, че клиника Мейо изброява различни препоръчителни нива на дозиране на витамина както за превенцията на рака, така и при лечението на рак на простатата.
  8. Пародонтоза – Това възпаление на венците причинява болки, кървене и загуба на зъби. Витамин D помага за формирането на дефензини и кателицидини, които от своя страна снижават броя на вредните бактерии в устата.
  9. Диабет – Статия в World’s Healthiest Foods включва лошия контрол на кръвната захар като симптом за недостиг на витамин D. Това от своя страна може да повиши риска от развиване на диабет.

Аурора Гайб

 

Източник:

http://www.naturalnews.com/045528_vitamin_D_deficiency_symptoms_nutrition.html Снимка: www.nividar.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *