Как да избягваме двойния смъртоносен удар от диабета

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

diabetese-cancer

Многото страдащи от диабет хора знаят, че тази болест е придружена от някои доста плашещи последици.

Понеже тялото не може правилно да контролира кръвната захар, диабетът може да ви изправи пред по-голям риск от сърдечно заболяване, както и пред загубата на крайници, зрение и бъбречна функция.

Но ето нещо, което може би не знаете: Ако страдате от диабет, вие сте в по-голям риск от развиване на рак.

Изследвания разкриват, че диабетът повишава риска от рак

Така е според голямо изследване по време на което са проучени данни за повече от 125000 души в Швеция, които са били хоспитализирани заради усложнения при диабет тип 2. Сред участниците са засечени 24 различни вида рак.

Други изследвания показват, че рискът се повишава най-много за рак на панкреаса и на черния дроб. Освен това, диабетът удвоява риска от рак на хранопровода, бъбреците, нервната система, тънките черва и щитовидната жлеза.

Но наред с повишаването на този риск, диабетът също така изглежда прави рака по-труден за контролиране

Така че какво се крие зад връзката диабет – рак?

Инсулинът стимулира растежа на раковите клетки

Много учени мислят, че това може просто да е свързано с епидемията на затлъстяване.

В края на краищата, затлъстяването подсилва риска от инсулинова резистентност – прекурсор (предвестник) на диабета. Инсулиновата резистентност принуждава панкреаса да произвежда повече инсулин, за да държи кръвната захар под контрол. А повечето инсулин може да стимулира растежа на раковите клетки.

Затлъстяването и инсулиновата резистентност също така стимулират латентните нива на възпаление. Все повече и повече доказателства показват, че възпалението е ключов фактор при рака.

Свалянето на килограми е първа линия на защита срещу диабет

Самото сваляне на 5% до 10% от телесното тегло може да спомогне за предотвратяването на диабета. А ако вече имате диабет, свалянето на само 5% до 10% спомага за държането му под контрол.

Ето няколко лесни начина за задействане на отслабването:

Упражнявайте контрол над порциите, които ядете.

Избягвайте полуфабрикати и преработени храни винаги когато можете.

Добавете повече нетлъсти или растителни протеини в храната си. Изследванията показват, че хранителен режим, богат на протеини и с ниско съдържание на рафинирани протеини е полезен за страдащите от диабет.

Яжте много пресни плодове и зеленчуци. Изследванията показват, че зеленчуци като спанака могат да намалят риска от диабет с около 15%.

Може също да харесате: Регенерирането на 6 телесни тъкани чрез храна възможно

Включвайте в деня си физически упражнения винаги когато можете. Паркирайте в далечния край на паркинга, качвайте се по стълбите вместо с асансьор и инсталирайте ходеща пътека пред телевизора.

Конкретни хранителни вещества също се борят с диабета.

Четири особено важни хранителни вещества в битката с диабета

Ето „спасителния” ми списък от четири особено важни хранителни добавки, които са незаменими за мои пациенти в риск или страдащи от диабет:

1. Бета-глюкани:

Вид разтворими фибри, препятстващи твърде бързото усвояване на захарите в тънките черва. Пийте по 5 грама на ден.

2. Рибено масло:

Може да активира гените, които спомагат регулирането на нивата на кръвната захар. Пийте по 3000 IU (международни единици) на ден.

3. Гимнема:

Билка, която повишава нивата на инсулина и нормализира кръвната захар. Пийте по 800 мг билков екстракт, стандартизиран за 25% гинмнемни киселини всеки ден.

Прочетете още за гимнема силвестри: Билката, която е по-силна от любовта ви към сладкото

4. Магнезий:

Инсулинът зависи от магнезия, за да функционира правилно, а хранителните добавки могат да повишат инсулиновата чувствителност. Пийте по 400 мг дневно.

Все по-ясно осъзнавам, че риска от диабет означава, че човек е в допълнителен риск и от рак. Това прави избягването на диабета двойно по-важно.

Както и следните: Списък на снижаващи кръвната захар билки

Д-р Дейвид Блайуайз

Източник:

https://healthiertalk.com/avoiding-diabetes-double-whammy-4260/?utm_source=Healthier%20Talk&utm_medium=subemail&utm_campaign=avoiding-diabetes-double-whammy_11.07.09

Снимка: www.ingoedendoen.nl

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “Как да избягваме двойния смъртоносен удар от диабета

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *