Домашно приготвена реминерализираща и избелваща паста за зъби, рецепта +

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Искате рецепта за домашно направена паста за зъби, която наистина е ефикасна? Искате бели и здрави зъби без кариеси?

homemade-toothpaste-1_small

Колебаех се да опитам рецепта за домашно приготвяне на паста за зъби дълго време, понеже бях съвсем доволен да си купувам „натурална” паста от близкия магазин за здравословни храни. Понеже съм истински маниак що се отнася до храната, блогър, фермер и самоук, аз трябва да избирам какво да приготвям сам у дома си и какво да купувам от магазина. Понякога си позволявам малко лукс като купена от магазина паста за зъби. Проблемът е че дори естествените марки съдържат глицерин, който може да спре реминерализацията.

Какво е реминерализация и възможна ли е тя?

Преди няколко години се натъкнах на труд на Уестън А. Прайс. Накратко, д-р Прайс е обиколил света през трийсетте години на миналия век в търсене на общества с традиции, в които няма дегенеративни заболявания и кариеси. И знаете ли какво? Открил ги. Открил също изненадваща връзка между обществата, които се радвали на цветущо здраве и онези, които нямали това щастие. Каква била връзката?

Мастно разтворимите витамини.  Всяка от 14-те култури, които били разпръснати по целия свят и никога не се били срещали или дори не били чували една за друга, всички считали мазнините за свещени в храната си. Те се стараели да ядат животински мазнини от морски животни, карантия, месо, което включва тлъстините и кожата, сурово прясно мляко и сирене.

Д-р Прайс по-късно открива, че именно мастно разтворимите витамини като А, D, Е и особено витамин К2 са ключът към усвояването на минералите. Витамин К2 играе важна роля като казва на тялото къде правилно да отлага минералите (в зъбите и костите ни) и къде да НЕ ги отлага (в артериите и ставите ни).

Д-р Прайс стига до там, че основава изследователския отдел на Националната зъболекарска асоциация. Ако още не сте, непременно трябва да прочетете книгата на д-р Прайс, Nutrition & Physical Degeneration.

Защо днешните зъболекари не вярват, че реминерализацията е възможна?  

Има множество мнения за това защо днешните зъболекари не вярват, че реминерализацията е възможна, но моето мнение е, че това в така, защото те не са я виждали да се случва наистина. В нашето общество рядко се случва да се обръща внимание на традиционните мазнини, съдържащи се в  маста, лойта, карантията, пълноценното месо, бекона – сланината, морската храна и суровото прясно мляко. И макар че маслото наскоро бе обявено за здравословно от списание Time след като 50 години бе оплювано, американците едва ли ще посмеят да пият пълномаслено мляко без да се притесняват от напълняване.

Междувременно блогърите, пишещи за здравето… поддържаме здравословно тегло и имаме здрави, богати на минерали зъби.

Използване на домашно направена паста за реминерализиране, избелване и укрепване на зъбите:

Както вече казах, дори и да си купувате натурална паста за зъби, прочетете етикета, защото в нея вероятно има глицерин. Глицеринът прави пастата гладка и еднородна, но също така води до сериозно отлагане на зъбен камък по зъбите, което може да направи реминерализирането трудно. Всъщност, според д-р Рамиел Нагел, автор на книгата Cure Tooth Decay, може да са необходими до 30 дни на неизползване на глицерин, за да може той напълно да бъде отмит от емайла на зъбите ни.

Колко време е необходимо, за да подейства? Ами това зависи от храната ви (и от това колко традиционно използвани мазнини включвате щедро в нея), нивото на стрес, съня, метаболизма и общото ви здраве. Трябва ли да се храните перфектно, за да реминерализирате зъбите си? По мое мнение, не. Но мисля, че е важно да направите големи промени, ако се нуждаете от сериозно реминерализиране.

Прочетете книгата ми Have Your Cake & Lose Weight Too, в която споделям как отслабнах и оздравях ядейки пълноценна, истинска храна, която включваше традиционни мазнини!

Искате здрави зъби? Просто погледнете природата.

Знаете ли, че кучетата, които биват хранени със сурово месо имат идеални зъби без кариеси? Знаете ли, че когато на домашните си любимци, които са създадени да ядат месо даваме зърнени храни, те развиват кариеси? Същото се отнася и за хората. Ние се нуждаем от присъщата НИ храна. Ние сме всеядни, така че се нуждаем от разнообразна и питателна храна от растителен И животински произход.

Природата ни е дала картата, която ни трябва за идеален зъбен емайл, който не се поддава на кариеси. Можем да поддържаме силен имунитет спрямо кариесите, при положение, че спазваме законите на природата, ядем правилните, богати на калций, фосфор храни, мастно разтворими витамини и избягваме прекомерно обработените и лишени от хранителни вещества храни.

Рецепта за домашно приготвена паста за зъби – реминерализираща, избелваща и предпазваща от кариеси

Преди да стигнем до рецептата, нека опишем всяка от съставките и защо те са така важни:

Филтрирана водаПоследното нещо, което искате в пастата си за зъби е флуорид, хлор и други „бог знае какви” добавки. Използвайте филтрирана вода в тази рецепта.

Бентонит Бентонитът има способността да абсорбира токсините, тежките метали и нечистотиите.

Калций/магнезий на прах Калцият и магнезият помагат за осигуряване на добър източник на минерали, които освен това избелват зъбите.

Кокосово масло Кокосовото масло е антибактериално и противогъбично и също така помага за свързването на съставките в едно.

Сода за хляб Содата за хляб помага за избелването на зъбите като премахва петната и също съдържа минерали и е алкална.

Основни минерали Добавянето на лесно усвоими, есенциални минерали ще осигури наличието на цяла гама от допълнителни минерали в пастата ви.

Етерични масла Етеричните масла, които използвам в тази рецепта са масло от мента и смес от етерични масла TERRA’s OnGuard. Ментовото масло е освежаващо и охлаждащо на вкус. То също така подсилва кръвообръщението към венците и зъбите. Блендът OnGuard е от етеричните масла от див портокал, цветове на карамфил, кора на канела, евкалипт радиата и розмарин. Това е много силна смес, създадена да поддържа здравословната функция на имунната система и да елиминира и държи под контрол патогените.

Стевия Тя се добавя напълно по желание, но малко количество стевия може да внесе нотка сладост в пастата. Непременно си набавете стевия, в която НЯМА добавен глицерин.

Рецепта за домашно приготвена паста за зъби/реминерализираща

Рецепта за освежаваща паста за зъби, която цялото семейство ще обожава! Безопасна за употреба от деца!

Време за приготвяне 10 минути; Общо необходимо време 15 минути

СЪСТАВКИ

 1. 1/2 ч.ч. (120 мл) филтрирана вода
 2. 1/4 ч.ч. (60 мл) бентонитова глина
 3. 2 с.л. калций/магнезий на прах
 4. 3 с.л. кокосово масло
 5. 1/4 ч.л. истинска сол
 6. 1/4 ч.л. сода за хляб
 7. 10 капки есенциални минерали
 8. 20 капки етерични масла (OnGuard бленд)
 9. 10 капки етерично масло от мента
 10. Стевия (на вкус – не слагайте много, мъничкото количество може да е напълно достатъчно!)

УКАЗАНИЯ

 1. Смесете всички съставки с блендер докато получите гладка смес без бучки.
 2. Дръжте в стъклен буркан с винт до 3 месеца или в силиконова тубичка за изстискване до 3 месеца.

от ДаНел Уолфърд

homemade-honey-mint-mouthwash

И втората ни рецепта днес:

Вода за уста с мед и мента

 • 1 ч.ч. филтрирана, бутилирана, дестилирана или минерална вода (ако трябва да използвате вода от чешмата, първо я преварете!)
 • 1 ч.л. натурален мед
 • 1 ч.л. сода за хляб
 • 4 капки ментово етерично масло
 • 4 капки лимонено етерично масло
 • 4 капки етерично масло от мелалеука (чаено дърво)
 • 1 пакетче стевия за подслаждане (по желание)

Смесете всички съставки. Жабурете с получената смес устата си 30 до 60 секунди и изплакнете. Недейте да гълтате водата след жабурене! Водата е приятна на вкус, но много силна! Най-добре я дръжте в добре затваряща се стъклена бутилка или буркан.

Обожавам мед и лимон заедно, но исках моята вода за уста да съдържа и „менто-вост”. Содата за хляб действа като отмиваща и почистваща субстанция, неутрализира производството на киселина в устата и действа също като антисептик за да помогне за предпазване от инфекции. Мелалеука има антисептични, антибактериални, противогъбични и противовирусни свойства.

След като я използвах за първи път, соленината на содата за хляб и силният вкус на мелалеука се усещаха малко по-силно, така че добавих пакетче стевия и нещата се получиха точно както трябва!

Количеството в тази рецепта е достатъчно за около седмица, не е необходимо да се държи в хладилника. Още от първия път много харесах начина по който тази вода прави устата ми неимоверно чиста! И само след няколко употреби раничката в ъгълчето на устните ми вече почти е минала.

СЪВЕТ: Когато използвате домашно приготвена вода за уста, е важно да разтърсвате контейнера добре всеки път преди употреба, за да смесвате съставките понеже някои от тях се утаяват, а етеричните масла се събират на повърхността.

Джили

Източнци:

http://www.weedemandreap.com/diy-toothpaste-recipe/

http://www.onegoodthingbyjillee.com/2015/01/homemade-honey-mint-mouthwash.html?utm_source=getresponse&utm_medium=email&utm_campaign=onegoodthing&utm_content=%5B%5Brssitem_title%5D%5D

Снимки: www.americanathleticinstitute.org; diycozyhome.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *