Как да си отглеждаме антибактериални превръзки в градината

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Докато се трудя, за да превърна земята си в изхранваща семейството ми Райска градина,  имам две изисквания към всяко от растенията, които обмислям да посадя: те трябва да са или ядивни или лечебни. За предпочитане и двете.

Защо? Защото честно казано нямам нито пари нито пространство които да губя в безцелно озеленяване. Всяко от растенията и животните трябва да служи за нещо.

wooly-lambs-ear-leaves

Все повече хора започват да виждат ползата от това да имат градина и да отглеждат сами храната си, но отглеждането на собствени лекове може да е също толкова жизнено важно за доброто ви здраве и благосъстояние. Какво ще направите, ако много дълго време не можете да се сдобиете с лечебните материали или помощта, от които се нуждаете? Как бихте се справили?

Планирам лечебната си градина и избирам какво да отглеждам като изучавам различни сценарии за случаи на необходимост от спешна медицинска помощ и като научавам кои растения бих могла да използвам, ако някога възникне такава ситуация.

Един ден, докато превръзвах едно от дечицата си, следната мисъл ми мина през ума, „Какво ще стане, ако повече не мога да си набавям от тези превръзки за рани? Какво бих използвала?” Този въпрос ме накара да се потопя в книгите за билки и да се впусна в търсене в интернет, за да открия отговор.  И открих добър отговор.

Заешки уши.

Това растение е едно от любимите ми, защото е лечебно И ядивно.

Естествени антибактериални лепенки за рани

Заешки уши, ботаническо име Stachys byzantina, от векове се използва за превръзване на рани на бойните полета. Меките, мъхести листа не само попиват кръвта и я карат да се съсирва по-бързо, но също така съдържат антибактериални, антисептични и противовъзпалителни свойства. Всички тези фактори правят това растение наистина чудесна алтернатива на купешките лепенки (особено, след като много от тях са направени в Китай).

Други лечебни употреби

Билката заешки уши всъщност има много лечебни употреби. Можете да сварите няколко намачкани листа в съд с вряща на тих огън вода и да използвате охладената настойка за промиване на очите при остър инфекциозен конюнктивит или ечемик.

Пийте чай, направен от млади, изсушени листа за справяне с висока температура, диария, възпаление на устата и гърлото, вътрешен кръвоизлив и чернодробна и сърдечна слабост.

Можете да намачкате листата, за да пуснат сок и да наложите с тях ожулено коляно, за да спрете кървенето или мястото на ухапване от пчела или други насекоми за спадане на отока. Същият ефект може да се види, когато ги използвате за лечението на хемероиди или за въстановяване след раждане.

Lambs-Ear-border

И още употреби

Удивителните употреби на заешки уши не свършват дотук.

Понеже са меки и супер попиващи, листата на билката заешки уши могат да се използват като превръзки при менструация или вместо памучни тампончета. Те могат да се използват дори вместо тоалетна хартия!

А можете и да ги ядете. Наслаждавайте се на младите, нежни листа на прясно приготвена салата или ги варете леко на пара като другите зеленажи.

Отглеждате ли заешки уши вече?

Ако отговорът е „не” и около дома ви не расте това важно лечебно растение, намерете си. Ако не можете да намерите растения близо до вас, купете семена и сами си ги отгледайте. Супер лесно е и много по-евтино така или иначе. Заешки уши е чудесно растение за оформяне на краищата на озеленените площи и расте добре в контейнери. Насадете толкова растения за колкото имате място, защото билката заешки уши ще ви бъде много полезна, ако останете без тоалетна хартия!

Как да си отгледаме сами антибактериални лепенки (заешки уши) от семена

Отглеждането на растенията от семена е наистина лесно. Ето как…

1. Напълнете добре отцеждащ се контейнер с пръст за отглеждане на разсад. Кутийките от кисело мляко с дупки на дъното вършат чудесна работа.

2. Намокрете пръстта добре. Ако живеете в град, използвайте филтрирана вода за растенията си. Химикалите в третираната вода могат да забавят растежа на растенията.

3. Засаждайте по 1-2 семена в малките контейнеро (като прореждате най-слабите кълнове) или засадете семената на разстояние от 16 см (6 инча) едно от друго в по-голям контейнер на дълбочина .6 см (1 /4 инча).

4. Поддържайте пръстта влажна и дръжте контейнерите на непряка слънчева светлина докато семенцата покълнат. Веднага щом видите връхчетата на растенията да пробиват пръстта ги наредете на място, където да са огрени поне 6 часа от слънцето всеки ден или използвайте лампи. Добре е да поставите кофичките/саксиите в плитък поднос с вода, за да не се засушава почвата.

5. Когато растенията образуват поне три групи листа, те са готови да бъдат присадани на полу-сенчесто мясло в двора на разстояние от 30.5 см (12 инча) едно от друго. Те ще се хванат и разстелат лесно в хубава почва.

Ако не сте мислили за отглеждането на лечебни билки, заешки уши е чудесен избор за начало. И по мое мнение, никога няма да се наситите на това растение!

След като си го засадите, не спирайте дотам! Има толкова много лечебни билки независимо къде живеете.

Лиса Лин

Вижте още предложения в изброените по-долу статии

Как да отглеждаме пресни билки през цялата зима и чайвс в градината

Старото колело или как да засадим 11 билки в градината

или просто влезте в категория Градината в сайта http://zdravivsekiden.com/

 

Източник:

http://healthycures.org/how-to-grow-your-own-antibacterial-bandages

Снимки:  www.corleyco.net; www.thetutuguru.com.au

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *