Две лесни стъпки за празници без стрес

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Коледните и новогодишни празници наближават с пълна скорост.

Няма друго такова време през годината, в което се събираме със семейството и приятелите си. И нека си го кажем. В този период от годината поглъщаме доста големи количества храна.

Но празниците носят и още нещо. Нещо, което съвсем НЕ е приятно.

И то разбира се е стрес… стрес и още СТРЕС.

Така че преди да настъпи суматохата – преди да започнат планирането и партитата – поемете си дълбоко дъх. Ще ви трябва.

Защото ново изследване показва как целият този стрес не просто излага на опасност здравия ви разум. Той може също така да увреди и здравето ви.

Според изследователите, той може да увреди имунната ви система като ви остави изложени на опасни инфекции и на други сериозни болести.

17 идеи как да изглеждаме и да се чувстваме чудесно по празниците

Празниците силно повишават нивата на стреса

Ако сте като повечето хора, то тогава ще искате да забавите ход и да се наслаждавате на празниците. Но истината е, че всъщност имате да свършите ужасно много неща.

В крайна сметка цялото това предстоящо празнично веселие изисква МНОГО планиране. И освен това, трябва да вземем предвид и похарчените пари, свързани с него. И двата фактора могат да предизвикат разочарование, раздразнение и СТРЕС.

Особено когато тези планове не се получат или ударят здраво портфейла ви далеч над планираното.

А на някои хора това време от годината може да напомни болезнени неща – особено за онези, които вече не са с нас. И когато те гледат как другите се веселят, това влошава нещата още повече.

И сега новото изследване (статията е от 15 ноември 2019 г.) разкрива истинското натоварване от тези високи нива на стрес независимо от източника. Те могат направо да ви изведат на пътя на болестите.

Изследването проследи хора, борещи се с много висок стрес. И това включваше доброволци, изпитващи остри стресови реакции, каквито можете да имате след загубата на любим човек или пък ако живеете в условията на пост травматично стресово разстройство (ПТСР).

И изследването откри някои изненадващи екстремни рискове.

Победи ‘мрачното настроение след празниците’

Шумотевицата по празниците повишава риска от някои сериозни заболявания

Оказва се, че тези видове силни стресови условия биха могли да повишат вероятността да пипнете опасната мозъчна инфекция менингит с плашещите 63 процента. А рискът ви от ендокардит, инфекция в лигавицата на сърцето, може да скочи с 57 процента.

Но ето какво. НЕ ви трябва ектремен стрес, за да се изправите самите вие пред някои големи рискове. Откритието в това изследване може да има въздействие върху всеки. И това важи особено когато достигнете до предела на бъркотиите и недоразуменията по време на празниците.

Стресът разстройва така наречената ос хипоталамус-хипофиза-адренални жлези. А това задейства ефекта на доминото, който може…

  • да накара тялото ви да произвежда протеините, които причиняват възпаление, и
  • да ви направи уязвими към инфекции

Здравословни идеи за незабравимо празнично парти

Решение в 2 стъпки за драстично намаляване на разболяващия ни стрес

Решението? Непременно забавете ход… отделяйте си време да дишате… и да релаксирате. След това следвайте тези две стъпки, за да се насладите на лишени от стрес празници…

Стъпка 1: Помислете за разбиваща стреса хранителна добавка. Билките ашваганда, родиола и корен от валериан: Всички те са доказали, че облекчават стреса и че могат да внесат спокойствие дори в най-лудото време.

А за още малко помощ си вземете и хранителна добавка с пробиотици. Търсете такава съдържаща Bifidobacterium longum и/или Lactobacillus plantarum, два щама, които доказано помагат за облекчаването на стреса.

Стъпка 2: Можете да стимулирате имунната си система и с други хранителни добавки. Започнете с качествени мултивитамини, както и с допълнителни витамини С и Е. Цинк, селен и фолиева киселина също ще ви подействат чудесно. А билката ехинацея доказано отблъсква заплашващите здравето ви инфекции като грипа.

И помнете, че в денонощието има само 24 часа. Това никога няма да се промени. Така че не планирайте прекомерно и не си поставяйте невъзможни задачи.

Уверявайте се,  че имате време не само да свршите нещата, с които се заемате, но и време за себе си… и разбира се, време за сън, за да можете да си почивате и да се презареждате.

Коледните и новогодишни празници се очаква да са щастливо време през годината. Ако забележите, че се претоварвате със задачи, не се бойте да ги намалите и да си дадете време да дишате спокойно – заслужавате го. По този начин вие ще можете наистина да се насладите на празниците и на всичко, което те са.

от Алис Джейкъб

Прочетете още:

Подобрете паметта си бързо с тази „коледна” билка

Внесете необичайна красота и уют в Коледната нощ

7 алтернативи на живите коледни елхи

7 грешки при пиенето на шампанско поправени

5 естествени начина да се съвземем след празниците

8 здравословни идеи за новогодишни подаръци

25 идеи за игри на коледното парти

Няколко лесни коктейла за празничните дни

Източник:

https://healthiertalk.com/stress-free-holidays/

Снимка: https://health-wellbeing.com.au/

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *