7 грешки при пиенето на шампанско поправени

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Навярно ви се струва, че няма какво да объркате при пиенето на шампанско, особено след като наливането и пиенето на шумящата течност сякаш са единствените стъпки, които това включва. Оказва се обаче, че консумирането на тази чудесна напитка е малко по-сложно начинание, отколкото може би смятате.

champaigne-drinking

Разговаряхме с Елис Лусфелт от фирмата за шампанско Моет Шандон, и тя, като шесто поколение производител на вино, сподели с нас тънкостите на правилния начин на пиене на шампанско, които помагат човек да се наслади най-добре на ароматите и вкусовете в искрящата напитка. Вижте капаните, както и как можете да ги избягвате:

1. Използват се тесни и високи чаши

Най-добре е да използвате чаши за бяло вино, понеже формата им позволява на виното да се разкрие в чашата, така че да се насладите на всички аромати и наслагващи се вкусове в шампанското. „Традиционните чаши за шампанско имат празнична форма и идеално показват потока от мехурчета в пенливата напитка, докато тясната им и издължена форма наистина запазва ароматите и вкусовете”, казва Лусфелт. „Широките чаши, от друга страна, водят до обратното изживяване; прекомерната отвореност на чашите излага шампанското на твърде много въздуха и позволява на мехурчетата да излетят твърде бързо, лишавайки ви от насладата от всичките му аромати”.

2. Пиете шампанско само с изискани храни

Вие може да приемате шампанското и по-конкретно шампанското розе, като напитки, предназначени за пиене само с деликатеси, но всъщност те са най-вкусни със солени и мазни храни. Така че можете да приготвите бутилка и да я изпиете с удоволствие с по-обикновени храни като пържено пиле и картофки.

3. Пълните чашите твърде много

Напълването на чашата повече от една трета ще доведе до стоплянето на шампанското твърде бързо и ще ви лиши от възможността да се насладите на шумящата напитка докато е студено.

4. Отваряте бутилката неправилно

Този процес от три стъпки ще ви даде пълен контрол над пълната с мехурчета бутилка: Сложете палеца си върху обвитата с тел тапа, завъртете, но без да махате телта от тапата, и сега като държите тапата неподвижна, въртете бутилката и я отделете от тапата, вместо да махате тапата от бутилката. Готово!

Още за шампанското: Пенливото шампанско е пълноценна храна

5. Държите шампанското в хладилника твърде дълго

Освен ако не планирате да пиете шампанското в рамките на 3-4 дни, дръжте бутилката на хладно и тъмно място докато дойде момента да я отворите. „Ако държите шампанското седмици наред в хладилника, вие си навличате проблеми, защото в хладилника няма достатъчни влажност и тапата ще изсъхне”, казва Лусфелт. „С изсъхването на тапата, бутилката вече няма да е плътно запечатана и шампанското ще се окисли по-бързо, което сериозно ще промени ароматите му”.

6. Не държите чашата за дръжката

Температурата на шампанското е от огромно значение за усещането на букета от вкусове в напитката. Ако не държите чашата за дръжката, топлината на ръката ви твърде бързо ще стопли течността.

7. Чакате специални поводи

Пенливата напитка не е предназначена като акцент само на официални или празнични случаи. „Не поставяйте шампанското на пиедестал – просто му се наслаждавайте”, казва Лусфелт. „А ако в момента имате бутилка шампанско в хладилника, не чакайте специален повод… Ще видите, че като отворите бутилката, само по себе си това ще е специален повод за вас”.

Ребека Шапиро

 

Прочетете още:

Използвайте тайната на дипломатите на Нова година… и през цялата година

Вино и сирене, блеснете с удивително вкусни и полезни комбинации в изискано соаре

Най-добрите 5 храни за бързо отърваване от махмурлука

 

Източник:

http://www.huffingtonpost.com/2014/08/14/drinking-champange-wrong_n_5675424.html

Снимка: www.kfetele.ro

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *