Кокосовото масло е незаменимо за здравето на щитовидната жлеза

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

coconut-oil-thyroid

Хората непрестанно ми казват… „Не мога да отслабна без значение колко упражнения правя, чувствам се уморен/а и не знам какво ми има”. Звучи ли ви познато?

Добра идея за разкриване на проблемите е да се вземе предвид ефикасността на щитовидната жлеза. Често, дори и резултатите от изследванията ви да показват, че сте добре, щитовидната жлеза се затруднява да си върши работата. Без правилно функционираща щитовидна жлеза, е почти невъзможно да се чувствате и да изглеждате добре.

Но не се отчайвайте, има наистина лесен и напълно естествен начин да помогнете на щитовидната си жлеза да се върне в играта.

Прочетете също: Кокосовото масло убива >93% от рака на дебелото черво за два дни

Не кокосовото масло е злодеят

След като някога беше наречено вредна мазнина, която трябва да се избягва, днес кокосовото масло се приема за най-здравословната наситена мазнина на планетата – и не без основание…

Кокосовото масло е наистина силно заредено терапевтично средство което е способно да се справи дори и с някои от най-разрушителните заболявания, включително с проблемите на щитовидната жлеза. То е богато на мастни киселини, които стимулират метаболизма и осигуряват енергия.

Повече от 30 милиона души в Америка страдат от влошена функция на щитовидната жлеза. Една на всеки три жени над 35-годишна възраст вероятно страда от проблеми с щитовидната жлеза. Експертът по интегративна медицина Робин Милър, MD, съавтор на „Наръчник на умната жена за средната възраст и след това” казва, че жените е десет пъти по-вероятно да имат проблеми с щитовидната жлеза от мъжете.

Според изчисленията на ендокринолози, повече от 40 процента от населението на САЩ е засегнато в някаква степен от снижена функция на щитовидната жлеза, заболяване познато също като хипотироидизъм. Това е всъщност автоимунно заболяване, което прави повече от 80 процента от конвенционалните фармацевтични лечения неефикасни (повече за това след малко).

Още полезни растения и мазнини: Ето какво ще се случи когато ядете авокадо всеки ден

ФАКТ: Щитовидните хормони са необходими за нормалното здраве и нормалната клетъчна активност, и ако функцията на щитовидната жлеза не е нормална, отслабването е почти невъзможно.

Изтощени ли сте, паметта изневерява ли ви, косата ви оредява ли, имате ли болки в тялото, раздразнителност, депресия, проблеми със съня, нисък полов нагон, запек и/или напълняване? Или може би не се чувствате съвсем добре, но не можете да определите защо?

Може да е щитовидната жлеза – жлеза с форма на пеперуда под адамовата ябълка, намираща се в предната част на дихателната тръба. Състояща се от две части, свързани в средата с мост, щитовидната жлеза играе важна роля за метаболизма, растежа и съзряването.

Признаци, че щитовидната ви жлеза може да не е в ред

Изключителна умора

Ако винаги сте уморени, дори и след 8-10 часа сън на нощ, това е често срещан признак, че нивата на щитовидните ви хормони са ниски. Разбира се, умората и ниската енергия се свързват с множество заболявания, но ако нямате достатъчно щитовидни хормони, преминаващи през тялото, мускулите ви не получават сигнал да станат и да се задвижат.

Замъгляване на мозъка

Ако ви се струва, че по цял ден се движите в мъгла, затруднявате се да се фокусирате или често забравяте разни неща, това може да е признак, че щитовидната ви жлеза е разстроена. Твърде многото щитовидни хормони могат да ви затруднят да се концентрирате, а твърде малкото причиняват проблеми с паметта.

Помогнете на щитовидната си жлеза да е здрава: Прочутото тибетско упражнение за лечение на щитовидната жлеза

Храносмилателни проблеми

Хората с хипотироидизъм често се оплакват от запек, понеже недостатъчно активната щитовидна жлеза може да причини забавянето на храносмилателния процес. Прекалено активната щитовидна жлеза може да причини обратния проблем като диария или по-чести изхождания.

Проблеми с настроението

Резките промени в настроението, безпокойството и депресията могат да се развият при хора със заболявания на щитовидната жлеза. Безпокойството и нервността са свързани с хипертироидизъм, понеже тялото непрестанно бива заливано от съобщение да действа, действа, действа и това го кара да е свръх активно.

Правите ли упражнения, храните ли се правилно и въпреки това не можете да отслабнете?

Качването на няколко килограма може да е причинено от различни неща, така че малко лекари ще приемат само това за симптом за проблеми с щитовидната жлеза. Но ако не ядете повече от обикновено, редовно правите физически упражнения и въпреки това не можете да свалите наднорменото тегло, това може да показва, че щитовидната ви жлеза не е достатъчно активна.

ВСЯКА КЛЕТКА В ТЯЛОТО ВИ МОЖЕ ДА СЕ ПОВЛИЯЕ ОТ ЗЛЕ ФУНКЦИОНИРАЩА ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА

Но… изследванията на щитовидната ми жлеза са нормални (така ли?)

„Много хора могат да страдат от незначителни дисбаланси, които все още не са довели до анормални кръвни тестове. Ако включим хората с незначителен хипотироидизъм кръвните изследвания на които са нормални , честотата на хипотироидизма несъмнено ще надвиши 10 процента от населението.

„Изключително притеснително обаче е че много хора, чиито резултати от тестовете се приемат като нормални може да продължат да имат симптоми на недостатъчно активна щитовидна жлеза. Настроенията, емоциите и цялото им здраве биват повлияни от този дисбаланс, но те не получават грижата, от която се нуждаят, за да стигнат до корените на проблемите си.

„Дори и ако нивото на тироидния стимулиращ хормон (ТСХ) е в най-ниския сегмент от нормалния обхват, човек все още може да страда от латентен хипотироидизъм”. – Рида Арем, MD, автор на Решението за щитовидната жлеза, 2007 г.

Прочетете още за кокосовото масло: Кокосовото масло, 25 невероятни ежедневни употреби

Други признаци, че щитовидната ви жлеза е загазила (Страдате ли от повече от 3 от тези?)

Задържане на течности/отичане

Чести вирусни инфекции

Косопад

Чести синини

ПМС

Шум в ушите

Чувствителност към студ/горещина

Студени ръце и стъпала

Безсъние

Раздразнителност

Сърбежи

Болки в ставите

Чупливи нокти

Изтръпване на ръцете и стъпалата

Липса на концентрация

Запек

Потиснат имунитет

Виене на свят

Главоболия/мигрени

Дрезгав глас

Как се намесва храната във функцията на щитовидната жлеза?

Счита се, че храната играе роля в здравето на щитовидната жлеза. Макар че ниският прием на йод води до снижена щитовидна функция, кухненската сол изглежда не е най-добрият избор. Много консумирани в западната култура храни съдържат така наречените гойтрогени или блокери на йода. Два популярни гойтрогени са соята и фъстъците.

Множество преработени храни съдържат или и двата или поне единия от тях. Продуктите в хранителните магазини са пълни с полиненаситени мазнини, а много хора все още не смеят да използват наситените мазнини, предпочитайки да готвят с хидрогенираните, извличани с разтворители олиа. Ако готвите с растително олио, време е да спрете. Тези олиа единствено повишават възпалението.

Още по темата: Четирите нездравословни „здравословни олиа”, които никога не трябва да консумирате!

С индустриализацията на селското стопанство, в почвата има недостиг на йод, което допълнително влошава здравето на щитовидната жлеза. Освен това, консумацията на рафинирани захари и зърнени храни също повлиява негативно на функцията на щитовидната жлеза.

Защо лекарствата за щитовидната жлеза не действат

Гълтането на хормонално лекарство за заместване на липсващите хормони без решаването на основния проблем няма да ви излекува. Това е неадекватно решение, което е твърде често характеризира западната медицина.

Хипотироидизмът причинява снижаване на щитовидния хормон и то не се така просто, както е да се предпише заместваща хормона терапия (много западно решение, разбира се). НЕОБХОДИМО е справяне с основната причина за заболяването.

Важно е да се разбере какво става при автоимунно заболяване. Първо и най-важно, тези заболявания карат тялото само да атакува себе си по същия начин, както то би атакувало чужд нашественик, като вирус или бактерия.

Атаката причинява възпаление, което потиска щитовидните хормони и също така снижава готовността за действие на щитовидните рецептори. Можете да помпате тялото си с колкото искате щитовидни лекарства, но ако рецепторите ви не са във форма, това изобщо няма да ви помогне.

Освен това, възпалението спада при преобразуването на Т4 (неактивния щитовиден хормон) в Т3 (активната форма на щитовиден хормон). Повечето синтетични хормонални лекарства (Synthroid, Unithroid, Levoxyl и т.н.) са Т4 и ако дадете това лекарство на някой, който има възпаление, то изобщо няма да действа, защото не може да бъде преобразувано в активната форма.

Човек ТРЯБВА да се справи с двете основни причини за хипотироидизъм, имунитет и възпаление, за да възстанови баланса и здравето в тялото си.

Време е да нахраним щитовидната ви жлеза…

Може би винаги сте смятали, че кокосовото масло е нещо лошо… истината е, че всъщност то е наистина, наистина полезно. Считано за една от най-здравословните храни на планетата, кокосовото масло се извлича от ядките или месото на зрелите кокосови орехи.

И тук говорим за истинско, чисто студено пресовано кокосово масло, а не за хидрогенирано кокосово масло!

То също така съдържа наситени мазнини – всъщност, то е съставено от впечатляващите 90 процента наситени мазнини. Не се оставяйте това да ви плаши; макар че може да сте убедени, че наситените мазнини не трябва да се докосват от пет метра разстояние, те са здравословни, кокосовото масло също е здравословно.

Въпреки повече от 60-те години на отрицателно отношение към наситените мазнини, като тези съдържащи се в кокосовото масло, изследвания и проучвания на културите, които използват кокосовото масло от хиляди години разказват различна история – здравословните наситени мазнини са изключително полезни.

Изследванията показват, че естествените наситени мазнини в кокосовото масло имат невероятни терапевтични качества:

Стимулират здравето на сърцето

Укрепват имунната система

Осигуряват незабавна енергия

Поддържат кожата здрава

Помагат в регулирането на кръвната захар

Подсилват метаболизма

Спомагат отслабването

3 мастни киселини, за които щитовидната ви жлеза жадува

Уникалният профил на средно-верижните мастни киселини в кокосовото масло е онова, което го отличава от всички други масла и което му дава способността да помага на тялото да се саморегулира (нещо, в което това масло е много добро).

Тези мастни киселини, една от които е лауриновата (съдържаща се също и в кърмата), са в достатъчно дребна форма, за да бъдат поглъщани от митохондриите на клетките. Ето защо, те предоставят незабавна енергия на тялото.

Лауриновата киселина се преобразува в монолаурин, мощна противодействаща на вирусите, антибактериална и антипротозоална субстанция. Понеже монолауринът е моноглицерид, той е способен да унищожава обвитите с липиди вируси, включително тези на дребната шарка, инфлуенцата, ХИВ, херпес и на редица патогенни бактерии.

Друга мастна киселина, която се съдържа в кокосовото масло е каприловата киселина, която също се открива в кърмата. Позната също като октанова киселина, тази наситена мастна киселина има редица подсилващи здравето свойства и вродена способност да лекува гъбички – като тези в червата.

Каприловата киселина се открива в много малки количества в козето и краве мляко, но е в изобилие в тропическите масла, включително в кокосовото и в маслото от палмови ядки.

Тя е средно-верижна мастна киселина, която има мощни антимикробни и противовирусни свойства. В тялото каприловата киселина се преобразува в монокаприн, форма, която е в готовност винаги да се бори с вирусите, бактериите и гъбичките на кандида албиканс.

В помощ при кандида: Кандида няма шанс срещу това естествено масло

Поради тази уникална комбинация от мастни киселини, кокосовото масло потиска възпалението и възстановява тъканите, като в същото време спира микроорганизмите, които причиняват възпалението първо на първо.

Средство за подсилване на метаболизма

Кокосовото масло не само държи под контрол инфекциите, но то също така спомага за усилване действието на вътрешните механизми за топене на мазнини като по този начин помага за поддържането на здравословно тегло. Изследователите откриха, че в културите, в които нерафинираното кокосово масло е част от ежедневната храна, има по-малко затлъстяване и по-малко свързани с начина на живот заболявания.

Всъщност, множество изследвания на кокосовото масло и метаболизма откриха, че промяната на ежедневно използваните олиа може да спомогне за отслабването ви с 18 кг (36 фунта) на година. Да… точно така 18 кг (36 фунта) просто от заменянето на нездравословните олиа с кокосово масло.

По-късо-верижните мастни киселини, съдържащи се в кокосовото масло горят бързо в тялото. Те са като малките сухи съчки, разпалващи огъня, а не голям влажен пън. Незабавното пренасяне на средно-верижните мастни киселини към черния дроб означава, че мазнините не е необходимо да преминат през цялото тяло и че те не се оказват в кръвта като мазнина, а вместо това остават мазнини на разположение, които могат да се използват за енергия в тялото.

Средно-верижните триглицериди също повишават скоростта, с която тялото гори гориво за енергия. Когато гледате елегантните, стегнати тела на хора, живеещи на тропиците – за които кокосът е стълб в храната – всички си идва на мястото.

Още ползи от кокосовото масло: Медицинско чудо срещу рака в капсула кокосово масло и канабис

Предупреждение

Няма да е честно да не спомена най-лошия вид мазнина, която вие трябва винаги да избягвате: транс-мазнините, също известни като частично хидрогенирани олиа. Те са честа съставка в така наречените „нискомаслени” храни и тези фалшиви мазнини са много опасни.

Основните източници на транс-мазнините са преработените храни, печивата и бързите храни. Ако искате да помогнете на щитовидната си жлеза, трябва да преминете на пълноценни храни. Така че съжалявам но никакви понички, шоколади, кексчета и от рода продукти не трябва да преминават входа на дома ви нито да попадат в тялото ви.

Тези видове мазнини повишават нивата на „вредния” LDL холестерол, като в същото време снижават нивата на „полезния” HDL холестерол. Най-добре е да стоите далеч от транс-мазнините въобще изобщо – те не предлагат абсолютно никакви ползи за здравето.

Откритите в изследвания възпалителни свойства на тези олиа може съвсем реално да се дължат на методите, използвани за производството и пакетирането на тези олиа, а не на свойствата на самите олиа.

Колкото по-естествен е източникът на мазнина и колкото по-малко обработка има в производството му, толкова по-здравословен е той. Има изключения, като опасностите от разстройване на хормоните, съдържащи се в соевото олио. Обаче, освен тези познати „носещи риск храни”, ако избирате натурални продукти трудно ще сбъркате.

Как да добавяме кокосово масло в храната си

Както споменах по-рано, аз използвам кокосово масло във всичко. То може да замести всички останали олиа в кухнята. Натуралното органично кокосово масло остава твърдо на стайна температура и не се разгражда при готвене.

Можете да го използвате, за да пържите, печете, подправяте и сотирате – можете да го мажете върху кожата, косата, ноктите си и т.н… Безбройни са начините, по които кокосовото масло подобрява здравето ви – можете да добавяте по супена лъжица сутрин в кафето си за чудесно подсилване на енергията!

Дните на оплюване на традиционните наситени мазнини бързо наближават своя край.

Още начини за подобряване функцията на шитовидната жлеза вижте тук:

Ето още начини за поддържане здравето на щитовидната жлеза

 

Сюзън Патерсън

 

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/coconut-oil-thyroid/

Снимка: caraanoa.wordpress.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Настоящата статия е информативна и не е предназначена за самолечение. Не замествайте назначеното ви лечение с кокосово масло.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *