Тайната на реализирането на намеренията

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

setting-smart-goals_thumb

Честита Нова Година! (Като приемем всеки ден за първия от отстатъка от живота ни! това важи и за днес…)

Не е ли странно как изчакваме първия ден на Новата година, за да се опитаме да се отървем от дълбоко вкоренените си навици и да започнем на чисто? Или поредния понеделник… първо число на следващия месец, рождения си ден…

Истината е, че когато наистина имаме сериозни намерения, ние можем да започнем да си създаваме нов навик незабавно – без да чакаме. Но повечето от нас изглежда предпочитаме да ‘си изврънкаме още малко време’, за да се понаслаждаме на старите си навици по-дълго.

Разбира се, всичко това постига единствено заздравяването на старите ни навици, което прави премахването на същите още по-трудно.

Отхапваме повече, отколкото можем да сдъвчем

Или с други думи, ние се нагърбваме с много повече, отколкото можем да осъществим. Аз не съм против добрите намерения, нито против вземането на чудесни решения за промяна. Просто мисля, че много хора сами се насаждат за провал като си поставят нереалистични цели.

Тази година бих искал да предложа всички да подходим към ‘промяната’ от различен ъгъл?

Вместо да се фокусираме върху ‘бъдещето’ (доста двойнствено понятие, така или иначе), какво ще кажете да се фокусираме върху днешния ден? (Може би това ви е известно като подхода ‘ден за ден’, популяризиран от Анонимни алкохолици.)

Да предположим, че целта на някой е да отслабне с 15 килограма. Обичайната стратегия, която хората прилагат е да елиминират всички каращи ги да дебелеят храни от менюто си и да тръгнат на фитнес.

Така че, на 1 януари те се записват във фитнес зала и се заклеват да се откажат от газираните напитки, сладките неща, пържените храни и т.н.

Защо не успяваме да се придържаме към повечето си добри намерения през Новата година

Колко трае всичко това? Обикновено по-малко от седмица. Ако щете вярвайте, средно толкова продължава прилагането на дадено чудесно ново намерение.

Причината поради която повечето добри намерения се провалят в такава степен е защото хората са склонни да се изсилват – те си обещават неща, които нито могат да приложат, нито да реализират. Целите им са твърде помпозни и неприложими – а когато чудесните резултати не се появят моментално, те се обезсърчават и се отказват.

От друга страна, хората които успяват да направят положителни промени са склонни да започнат с малко и постепенно да изграждат успехите и увереността си.

Как човек, който само седи пред компютър ще участва в маратон?

Например, невъзможно е някой, който изключително седи пред компютъра да пробяга маратон без да тренира. Но ако той има сериозни намерения, той може да започне с ходене в квартала всеки ден по едно и също време. Така се постигат две неща.

Първо, създава се навик, който буквално прави ‘приятна’ бразда в мозъка му. Тази нова неврална пътека го улеснява да е последова телен.

Второ, това му дава самоувереността, че ще успее. Всеки ден в който той спазва обещанието си да ходи изгражда волята му. Волята в крайна сметка е като мускулите – колкото повече я използваме, толкова по-силна става тя.

След няколко дни ходенето става по-лесно и нашият приятел може да опита да потича няколко секунди, след което да походи малко, за да успокои дишането си. После може още малко да потича – после пак да си почине. Така той тренира с прекъсвания, което е най-бързият начин сърцето му да влезе в кондиция, както и тялото му да гори максимум калории.

Преди да се усетим, нашият приятел вече ще тича из квартала – а после ще удължи маршрута и ще увеличи скоростта.

Може да му отнеме шест месеца или година (или повече), но ако не се откаже, той ще пробяга маратона.

Постигането на цел, свързана с отслабването действа по същия начин

Да предположим момиче – да я наречем Бети – иска да свали 15 килограма. Вместо да се запише на фитнес и да се закълне, че ще се откаже от всички храни, които я карат да пълнее, Бети може просто да се фокусира само върху едно нещо в храната си.

Да кажем, че тя има навика всеки ден да пие лате сутрин на работа.

Вместо да прави големи планове за цялата година Бети просто решава да си вари обикновено кафе у дома или някои сутрини да пие чай. Може би две сутрини всяка седмица тя все пак ще се отбива за лате.

Към края на 2013 година малките промени на Бети ще са дали голям резултат. Като е пропускала да пие лате три дни в седмицата Бети ще е спестила $557, ще е избегнала приемането на 4,368 грама ‘бързи’ въглехидрати, и ще е избегнала 54,288 калории (които можеха да качат теглото й с 7-8 кг).

Малките неща се натрупват

Никой не напълнява и не затлъстява мигновено. Това се случва с натрупването на множество малки решения през живота.

Онова което искам да кажа е: Малките неща имат значение. Нашият утрешен живот се създава от дребните неща, които избираме да правим днес – били те добри или лоши.

Подобно на натрупващата се лихва по депозитите ни, малките ни ежедневни решения водят до множество последици: Всеки път когато се държим мило с другите … всеки миг през който решаваме да се движим вместо да седим … всеки шанс, който имаме да слушаме вместо да реагираме … всяко малко решение за това как да подхранваме тялото си. Всички тези неща се натрупват с времето.

 Най-дългото пътуване се изминава стъпка по стъпка

Не ме разбирайте погрешно. Аз съм човек на големите цели. Аз обичам големите цели. Всъщност, съм си поставил огромна цел за 2013 година – която вероятно ще споделя с вас скоро, защото ще ми трябва помощта ви, за да я осъществя.

Но от опит съм научил, че за да успея трябва да накъсам целите си на малки ежедневни стъпки. Понякога буквално на ‘стъпки’.

Преди шест години след операция на гърба аз не бях сигурен дали отново ще ходя. Но с малки, последователни, упорити стъпки аз оздравях и укрепих тялото си.

Никой не си възвръща здравето в рамките на един ден. В този смисъл аз успях да възстановя силите и подвижността си чрез поредица от малки ежедневни действия.

Никой не пише книга в рамките на един ден. Но аз пиша по няколко страници всеки ден. И с времето всички тези страници, писани всеки ден, ще се преврънат в нов том.

Има един древен текст, който много добре обобщава това. Ето кратък откъс:

Вчера остава единствено сън,

а Утре е само въображение;

но добре изживяното Днес

превръща Вчера в щастлив сън

а Утре във въобразима мечта.

Така че добре се вгледай в днешния ден.

Ако просто се фокусираме да живеем днес според най-добрите си възможности, ние автоматично ще направим годината добра и ще си създадем добър живот.

Какво бихте искали да промените или подобрите през 2013 година?

Какво е онова нещо, което искате да създадете за себе си в предстоящата година?

Искате повече радост в живота си? Повече благодарност? Повишено благосъстояние? Да подобрите здравето и формата си? По-добри взаимоотношения?

Какви малки действия можете да предприемете днес – всеки ден – за да създадете желаното от вас?

Моля споделете малките неща, които можете да предприемете днес, за да направите утрешния ден по-радостен в ‘Коментари’ по-долу.

Желая ви радостна и успешна Нова година – ден по ден!

от Джим Хелти

My Healing Kitchen, The secret to making your resolutions stick, 3 January 2013

Снимка: thejetstreamjournal.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *