Сдържането на чувствата може да доведе до сериозно заболяване

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

quarrelНачинът по който се чувстваме, особено когато сме наранени или ядосани, може да причини отрицателни последици върху тялото, поради неврологичните и неврохимични връзки между ума и тялото. Ако преживяваме вътрешен гняв, нашите нервна и хормонална системи реагират и създават невротрансмитерни химикали, които могат да доведат до вредни странични ефекти. Те пък могат да доведат до влошено здраве, както и да влошат личните и професионалните ни отношения.

Гневът, изпитван през продължителен период от време е нездравословен. Когато се нервираме и не го изразим по ефективен начин, тялото реагира посредством реакция за адаптиране към стреса, водеща до биохимични физически реакции, които могат да доведат до болест или смърт. Ако постоянно сме гневни, заболяванията, които могат да ни поразят в резултат от тази физическа реакция от хроничния или непрекъснат гняв включват:

 • Високо кръвно налягане
 • Учестен сърдечен пулс
 • Напрежение в мускулите
 • Сърдечен удар
 • Хиатална херния
 • Глаукома
 • Инсулт
 • Обриви
 • Астма
 • Язви
 • Мигрени
 • Болки ниско в гърба
 • Псориазис
 • Съкращаване продължителността на живота

 Проблеми с гнева

В допълнение към хиляди изследвания на гнева и стреса, много други здравни изследвания свързват гнева със самотата, хроничното безспокойство, депресията, хранителните разстройства, разстройствата на съня, обсесивно-компулсивното поведение и фобиите. Той може да има вреден ефект и върху взаимоотношенията ни и да застраши развитието и поддържането на интимните ни отношения. Общуването е ключът към научаването как да се справяме с нашия гняв и към изграждането на здравословни и  удовлетворяващи взаимоотношения.

Да се научим да общуваме не трябва да е сложно. Макар че повечето от нас сме развили комуникативни умения в семействата си и в обществото, има лесни за научаване, изпитани умения, които могат да ни осигурят инструментите и познанието, от които се нуждаем, за да можем подобаващо да канализираме и изразяваме своя гняв или наранените си чувства.

Когато сме способни да изразяваме чувствата си (дори и те да са тъга, разочарование или гняв) ние чувстваме, че сме по-способни да контролираме живота си и можем да създаваме вида взаимоотношения, които искаме.

Текущи изследвания ясно показват, че е по-здравословно да изразяваме и решаваме проблемите във взаимоотношенията си, отколкото да ги задържаме в себе си и да им позволяваме или да ни разболеят или да предизвикват конфликти в работата, у дома, с приятелите и колегите ни.

от Джорджиана Данодио

Източник: Easy Health Options, Holding in your feelings can lead to serious illness, 8 January 2013

Снимка: 6lux.blogspot.com

Прочетете още:

7 храни за облекчаване на стреса

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *