Как грижите за пъпа подобряват здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Имало едно време двама много добри приятели. Един ден те се спречкали. Единият казал на другия: Ти си невеж и глупав. Ще видиш света и едва тогава ще разбереш, че аз съм най-важното творение на природата. Вторият се подсмихнал и се опитал да прикрие неволното си хихикане: Всеки има самодоволно възприятие за себе си. И в това няма нищо лошо. Но ти ще осъзнаеш, че именно аз съм най-важният.

Никой от тях не забелязал, че привидно незначителен човек минал покрай тях. Други, които ги чули да си говорят, шепнели: Кой да предположи, че цялата сила е в него?
Междувременно третият човек отминал тихо.

Това често се случва и в истинския живот. Да вземем тялото си, например: докато сме заети да поставяме на първо място мозъка и сърцето си заради техните невероятни подвизи, на сцената има и още един важен орган. Невзрачен, тих, привидно обикновен – но с огромна сила, вложена в него. Виж ти!

Коремен масаж с изключителни ползи

Ако просто се грижим за този малък орган, ние можем:

 • незабавно да се почувстваме по-спокойни
 • да накараме кожата си да заблести
 • да подмамваме косата си да расте и да се сгъстява
 • да подобряваме настроението си (да се чувстваме по-щастливи)
 • да стимулираме мозъка си да функционира по-добре
 • да повишим храносмилателната си способност
 • да щадим повече коленете си.

Кой да знае! Все едно щракваме малко копче, предоставящо сила в тялото ни!

Невероятно ефикасен лек за настинки, грип, кашлица, болки в корема и при менструация…

Врата към живота

Отново отдавна имало един магически момент на съзидание. Една малка клетка решила да се превърне в ембрион и започнала да вдишва живота в себе си. Ембрионът бил подпомаган от майка си посредством голяма тръба. Тази тръба, пъпната връв, предоставяла кръв, кислород и хранителни вещества на малката клетка. Както семенцето се вкоренява и олицетворява чудото на съзиданието, така и човешката клетка разцъфтява, подхранвана от пъпната връв.

С отминаването на месеците ембрионът растял и растял. Сърцето, мозъкът, очите, ушите, стомахът, белите дробове – всички органи се развивали посредством живителната сила на пъпната връв. Дошъл денят, в който бебето се родило и за първи път си поело дъх. Пъпната връв съотвено била отрязана; останалите органи били достатъчно силни да се грижат за бебето.

Първоначално вход за животоподдъжащата пъпна връв, после това вече се превърнало в белег върху тялото, тихо напомнящ какво е било някога. Ето така се появил пъпът.

Научни изследвания препоръчват забавяне в отрязването на пъпната връв с една до три минути след раждането с цел осигуряване на важни ползи за бебетата.

Пъпната връв: 2-минутна забава в отрязването й подобрява развитието на новороденото

Интересно е да отбележим, че пъпът остава топъл до три часа след смъртта.

Пъпът е богат на стволови клетки и няколко изследвания препоръчват запазването на кръвта от пъпната връв. Тези клетки могат да прераснат в други клетки и да помагат в лечението на редица болести.

Никак не е малко, а доста впечатляващо за такъв малък орган, нали?

Понякога той е украсен с халки. Понякога е скрит, а в други случаи оголен. Различните общности гледат на пъпа чрез собствените си уникални културни виждания. Но науката е тази, която ни предоставя някои универсални истини за пъпа.

 1. Пъпът е най-тънкия пласт мускулна тъкан между вагусовия нерв и кожата в сравнение с други части на тялото. Когато го активираме, ние директно стимулираме вагусовия нерв, и така въздействаме на мозъка си.
 2. В пъпа има 72000 вени, което прави пъпа много важна за тялото точка. Всички тези нерви биват стимулирани когато се грижим за пъпа си.
 3. В Аюрведа, nabhi (пъпът или пъпната връв) се счита за анатомичен ориентир за определяне на положението на различните органи.
 4. Изместването на пъпа или на nabhi chyutiводи до различни заболявания. Много заболявания биват излекувани чрез просто наместване на пъпа.
 5. Пъпът е „agni sthana” или „седалището на агни” като агни означава огън. Именно там се намират samana vayu (прана или енергията на жизнената сила, която поддържа храносмилането, както и образуването и изхвърлянето на урината) и pachaka pitta (храносмилателния огън). Масажирането или стимулирането на пъпа (nabhi)  помага на тези функции.

Лечение с прана – енергията, подтикваща тялото да се самолекува

 1. В пъпа има процъфтяваща екосистема. Научно изследване с 60 участника откри общо 2368 различни видове микроби, настанени в пъпа. Подобно на това как пръстовите отпечатъци на всяко човешко същество са уникални, бактериите в пъпа са също така единствени по рода си, като много от тях са признак на добро здраве.
 2. Пъпът е в средата на слънчевия сплит. Това място има уникално физическо и духовно значение. Слънчевият сплит се нарича също така манипура чакра, която, когато е балансирана, предоставя яснота на ума, увереност, сила, и състрадание. Физиологично, слънчевият сплит е свързан с централната нервна система, очните нерви и стомаха.
 3. Според Марма техниката, пъпът е също така една от най-важните марма точки в тялото (от общо 107 такива). Пъпът е основата на няколко канала и пътеки, зареждащ тънките черва и стомаха. (Марма е техника, при която обикновеното докосване или лекото масажиране на жизненоважните точки на тялото (наричани марма точки) се използват за балансиране на жизнената сила (прана енергията)).

Как да балансираме седемте си чакри за оптимално здраве

Мъничко грижи за извличане на множество ползи

Изведнъж пъпът вече не изглежда мъничък, нали? Няколко ненатрапчиви техники вършат много за осигуряването на добро здраве.

 1. Чист и добре очертан: Мийте пъпа си редовно.
 2. Практикувайте йога: Асаните в йога учението, пранаяма, медитация и сударшан крия (йогическа техника за здравословно дишане) спомагат за уголемяването на размера на слънчевия сплит. Слънчев сплит със средна големина колкото бадем може да нарасне до големината на дланта на съответния човек, осигуряваки по-добро функциониране на тялото.
 3. Указвайте лек натиск: пъпът е рефлексологична точка, която стимулира тънките черва и мозъка.
  Начин на прилагане: С десния си палец нанесете лек натиск върху пъпа и задръжте за 5-4-3-2-1. Отместете палеца си. Продължавайте да дишате леко. Повторяйте упражнението 3-4 пъти. Можете да го правите всеки ден. Трябва да внимавате да не натискате твърде силно.
 4. Терапия с етерични масла: Натривайте по няколко капки етерично масло вътре в и около пъпа си всяка вечер. Ако правите това редовно, ще бъдете зашеметени от резултатите и то без абсолютно никакви странични ефекти. Определени етерични масла се използват при конкретни заболявания.

Дъхът на живота: Дишане и лечение с пъпа за оптимално здраве

Използвайте етерични масла в пъпа си:

 • за блестяща кожа – 3 капки бадемово/кокосово масло
 • при напукани устни / лошо зрение / за растеж на косата / облекчаване на главоболие – 2-3 капки горчичено масло
 • за сваляне на високо кръвно/отслабване/стомашни болки/болки в гърба – 3 капки зехтин
 • облекчаване на акне/обриви – 3 капки масло от нийм
 • за мека кожа – 3 капки от маслото ги
 • за облекчаване на болки в коленете – 2-3 капки рициново масло

– Пух? – каза Прасчо.
– Да! – отговори Пух.
– Нищо… – каза Прасчо, хващайки го за лапичката. – Просто исках да съм сигурен, че те има, Пух…

Просто лекичко погалете корема си и накарайте пъпа си да почувства, че ви е грижа за него.

от Реша Пател

Прочетете още:

Мигновено стимулиране на вагусовия нерв облекчава възпаление, депресия, мигрени…

Дъхът на живота: Дишане и лечение с пъпа за оптимално здраве

Психическото състояние наистина е много важно за здравето

ПРАНА МУДРА ( Мудра на живота )

Насочване на енергия – Как да използваме жизнената енергия, за да лекуваме себе си и другите

АГНИ (СУРИЯ) МУДРА или Мудра на Огъня (Слънцето)

МАНИПУРА МУДРА

Вероятно имате 9 кг отрови в дебелото черво, ето как да спасите здравето си

Източник:

https://www.artofliving.org/in-en/lifestyle/well-being/some-facts-you-want-to-belly-up-to

Снимка: The Healthy/Kathy Smith

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *