Пъпната връв: 2-минутна забава в отрязването й подобрява развитието на новороденото

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

umbelical-chord-2-min

Едно нищо и никакво забавяне от две минути в отрязването на пъпната връв води до по-добро развитие през първите дни от живота на новороденото.

В живота на възрастните, времето често е от особено важно значение, така че си представете колко важни могат да бъдат някакви си мигове в живот, който току-що е започнал. Едно мъничко две-минутно забавяне в отрязването на пъпната връв, показва изследване наскоро публикувано в списание Pediatrics, може да доведе до по-добро развитие на новороденото през първите дни от живота му.

„Резултатите показват благоприятен ефект от забавеното срязване на пъпната връв, породен от повишения антиоксидантен капацитет и от снижаването на възпалителното действие при израждането на бебета в термин”, пишат учените от Университета на Гранада.

Пъпната връв, която е със средна дължина от около 50 см, свързва бебето с майка му в утробата. Връвта пренася кислород и хранителни вещества от кръвотока на майката към бебето и стига от отвор в стомаха на бебето до плацентата. Скоро след раждането, пъпната връв трябва да се стегне на две места и след това да се среже по средата, безболезнена процедура както за майката така и за детето понеже в поддържащата живота пъпна връв няма нерви.

Макар че пристягането и срязването на пъпната връв не е въпрос на спор, онова за което учените спорят от известно време е кога е най-добре да се среже тя, като едни учени казват по-скоро, а други – по-късно. В крайна сметка бебето все още получава хранителни вещества от плацентата до мига, в който тази връзка с майката не бъде прекъсната. Всъщност, на първата минута след раждането, изследванията показват, че от майката в бебето могат да преминат около 80 мл (около 2.7 унции) кръв, докато на третата минута общото количество се повишава до около 100 мл (около 3.4 унции) кръв. Естествено, тези допълнителни количества кръв (и хранителните вещества, които тя съдържа) могат да повлияят значително на здравето в едно така малко телце… или поне такова е разбирането. Именно това е въпросът, който изследователите от Университета на Гранада решили да изследват.

2-минутна забава

За изследването, проведено от факултетите по физиология, акушерство и гинекология, изследователите работили с група от 64 здрави бременни жени, които родили в болницата Сан Сесилио. Всички майки били с нормална бременност и спонтанно нормално раждане. Болничният персонал срязал пъпната връв на половината от новородените само 10 секунди след раждането, а тази на другата половина от бебетата след 2-минутно забавяне.

Изследователите открили значително по-голяма активност на каталазата в еритроцитите, която предпазва от оксидативен стрес, а следователно и на способностите за детоксикация на бебетата в групата с по-късно отрязана пъпна връв, отколкото в другата група. Освен това, количеството супероксид дисмутаза — мощен естествен антиоксидантен ензим — и общо на антиоксидантите било значително по-високо при бебетата с по-късно отрязване на пъпната връв в сравнение с групата с ранно клампиране. Резултатите показват, че забавянето със само две минути при отрязването на пъпната връв е полезно за развитието на новородените.

Сюзън Скути

Източник:

http://www.medicaldaily.com/umbilical-cord-2-minute-delay-cutting-cord-improves-newborn-development-314538

Снимка: titelilou47.skyrock.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *