ПРАНА МУДРА ( Мудра на живота )

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

prana-mudra

КОГА:

При всички болести на очите; безсилие; лесна уморяемост; нервност; нерешителност; разпиляност; вътрешна неустойчивост; психическо и физическо изтощение. Повишава виталността, тонуса и самочувствието. Повишава жизнената енергия; балансира енергийния потенциал на целия организъм.

Дарява жажда за живот; оптимизъм при приемане на предизвикател ствата; издръжливост и сила да отстоиш себе си; доверие в собствените сили; смелост да поставиш ново начало; повишава радостта от живота. Активира Първа чакра. 

ЗАЩО:

Прана мудра събужда спящата във вас Прана шакти (енергията на живота) и прави тялото активно, здраво и енергично, тя лекува проблемите с очите и подобрява зрението, тя подсилва имунитета на тялото спрямо заболяванията, премахва недостига на витамини и умората, като в същото време подмладява тялото; ако изпълнявате Прана мудра, няма да имате проблем с глад и жажда през дългите часове на постене; полезна е в случай на безсъние, ако се прави с Джнана мудра. Тя е мудрата на живота и подобрява силата на живота. Слабите стават силни. Прана мудра намалява съсиреци в кръвоносните съдове; ако се практикува редовно, човек става активен, подобрява силата на очите и намалява свързаните с очите заболявания, премахва недостига на витамини и умората.

С вродената си способност да контролира незабележимите енергии на аурата Прана мудра пречиства аурата. Притегателната сила, генерирана от тази мудра създава вътрешен фокус, яснота и желание за по-дълбоко проникване навътре. Тази мудра е полезна и за зрението. Не става дума само за подобряване на зрението на очите, но също и за това да имате визия за живота си. Тя повишава жизнеността, снижава умората и нервността. Прана мудра трябва да се избягва, ако боледувате от настинка и кашлица.

Прана мудра е полезна за цялостното добро здраве, оптималното протичане на прана (жизнената енергия) в тялото, регулира биохимичните и физиологични процеси в тялото, придава младежки вид и пъргавост/веселост.

Прана мудра подсилва защитните механизми на тялото и по този начин подсилва способността му да се бори с опасни заболявания. Редовно правете мудрата, за да противодействате на проблеми с щитовидната жлеза и на няколко вида рак, на принципа колкото повече толкова по-добре.

vayu-mudraПрана мудра, изпълнявана в комбинация с Ваю мудра снижава болките в мускулите и от изкълчвания, забавя стареенето, дава ви енергия когато сте уморени или депресирани.

 

Прочетете още: ВАЮ – Мудра на вятъра

Прана е мудра на жизнената енергия: Прана мудра може да се използва винаги когато се чувствате изтощени или уморени и имате нужда от подсилване на енергията. Тя помага на оптималното протичане на прана (жизнената енергия) в тялото, активира кореновата чакра и повишава жизнеността. Прана мудра или Мудрата на живота създава енергия в тялото и подобрява силата и имунитета.

КАК:

Показалците и средните пръсти са изправени. Останалите пръсти се събират в едно. При натискане с палеца върху ноктите на безименния и кутрето се активират и балансират двете мозъчни полукълба.

Най-добре е да изпълнявате Прана мудра седнала медитативна (лотос) поза или в изправено положение на тялото, но може да я изпълнявате и във всяка друга поза  и навсякъде за бързо повишаване на енергията. Дръжте очите си затворени и се съсредоточете върху дишането си, вдигнете ръце отстрани на тялото си и усетете как силата на живота преминава мощно през него.

КОЛКО:

Няма определена продължителност: човек може да практикува Прана мудра на всякакви интервали и с всякаква продължителност, можете да започнете с 5 до 6 минути по три пъти на ден и да увеличите времето до 15 минути. При спешна необходимост: до 30 минути. При хронични състояния: 3 пъти на ден по 15 минути. Да се практикува от 15 до 30 минути; да се избягва от хора с Кафа доминантно тяло (очаквайте статии за трите доминантни вида Доша: Вата, Пита и Кафа)

Желателно е да се прави с двете ръце сутрин за около десет минути докато човек пътува от дома към работата си. Най-важната полза от Прана мудра сутрин е че повишава нивото на енергия

За мудрите:

Успокойте се, дишайте и почувствайте протичането на енергия вътре в себе си докато всяка клетка бива напълно възродена. Мудри можете да правите навсякъде и включването на тази древна лечебна техника в ежедневието ви ще ви помогне да се свързвате с вътрешното си аз и с енергията на вселената. Мудрите вдъхват спокойствие, равновесие и ведрина на вас и на всичко.

Източници:

http://bg.convdocs.org/docs/index-96628.html

https://fractalenlightenment.com/33385/spirituality/mudras-the-healing-power-in-your-hands

Снимка: learningdays.tumblr.com; www.pinterest.com

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *