Етерични масла убиват рака на гърдата за дни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

thyme-olive-oil-15177845

Китайски изследователи доказаха, че няколко етерични масла убиват 90 процента или повече от раковите клетки при рак на гърдата.

Американският модел на лечение на рака на гърдата обикновено включва метода на рязане и горене: операция (често изцяло отстраняване и на двете гърди), последвана от един или повече курса на химиотерапия или лъчетерапия. Тези лечения често са по-лоши от заболяването. Всъщност, изследователите са определили, че химиотерапията в действителност е катализатор на растежа на раковите клетки.

От друга страна, етеричните масла са естествени субстанции, които осигуряват асортимент от здравословни ползи в добавка към способността си да се борят с раковите клетки.

Изследователите откриха*, че етеричното масло от лайка убива до 93 процента от раковите клетки MCF-7 при рак на гърдата in vitro (от латинското наименование, означаващо „в стъкло”). Маслото от мащерка е дори по-смъртоносно за клетките MCF-7, като ги убива на 97 процента само за три дни.

Други етерични масла, които убиват рака на гърдата са тези от канелата и жасмина.

Лайката може да се приема орално (две капки в капсула по три пъти на ден според нуждите), да се използва локално (две до четири капки, неразредено масло от лайка, освен при чувствителна кожа, се нанасят върху засегнатото място), или като аромат за вдишване по няколко пъти на ден.

Ползите от лайката могат да се предоставят и с пиенето на чай от лайка.

Маслото от мащерка не трябва да се използва директно върху кожата без да се разрежда с базово масло като зехтин, сусамово или бадемово масло. То трябва да се опита върху малка част от кожата, за да се провери дали не провокира алергична реакция. Не трябва да се взима вътрешно, защото може да причини гадене, замаяност, повръщане, диария и проблеми с мускулите. Трябва да се избягва от хора с високо кръвно налягане и от бременни.

За да се нанася локално, първо смесете три капки масло от мащерка с две чаени лъжици сусамово масло. Нанасяйте с масажиране върху засегнатото място.

Маслото от мащерка също така може да се използва като аромат и уханието му можете да вдишвате от контейнера, който го съдържа.

Боб Ливингстън

* Действието на десет етерични масла спрямо Propionibacterium acnes и раковите клетки PC-3, A-549 и MCF-7.

Zu YYu HLiang LFu YEfferth TLiu XWu N.

Резюме от изследването

Десет етерични масла, а именно, от мента (Mentha spicata L., Lamiaceae), джинджифил (Zingiber officinale Rosc., Zingiberaceae), лимон (Citrus limon Burm.f., Rutaceae), грейпфрут (Citrus paradisi Macf., Rutaceae), жасмин (Jasminum grandiflora L., Oleaceae), лавандула (Mill., Lamiaceae), лайка (Matricaria chamomilla L., Compositae), мащерка (Thymus vulgaris L., Lamiaceae), роза (Rosa damascena Mill., Rosaceae) и канела (Cinnamomum zeylanicum N. Lauraceae) бяха изследвани заради антибактериалните им свойства спрямо пропиони бактерии (Propionibacterium acnes) и in vitro токсикология срещу три линии човешки ракови клетки. Етеричните масла от мащерка, канела и роза показаха най-добра антибактериална дейност срещу акне (P. acnes), ограничавайки диаметрите от 40 +/- 1.2 mm, 33.5 +/- 1.5 mm and 16.5 +/- 0.7 mm, и минимални инхибиторни концентрации от 0.016% (v/v), 0.016% (v/v) и 0.031% (v/v), респективно. Динамиката време-убиване на процедурите показа, че етеричните масла от мащерка, канела, роза и лавандула имат най-силно бактерицидно действие при концентрация от 0.25% (v/v), а бактерията, причиняваща акне P. acnes бива напълно убита след 5 минути. Етеричното масло от мащерка показва най-голяма цитотоксичност спрямо три вида човешки ракови клетки. Концентрацията при която то спира действието им е със стойности 50% (IC(50)) върху PC-3 (рак на простатата), A549 (рак на белия дроб) и MCF-7 (рак на гърдата) линии туморни клетки, като респективно те са 0.010% (v/v), 0.011% (v/v) и 0.030% (v/v). Цитотоксичността на 10-те етерични масла върху клетъчните линии при рак на простатата при хора (PC-3) бе значително по-силна, отколкото при рак на белите дробове при хора (A549) и при рак на гърдата (MCF-7).

(По-подробни статии за ползите от маслото от мащерка и от маслото от лайка очаквайте скоро)

Източници:

http://easyhealthoptions.com/essential-oils-shown-kill-breast-cancer-cells/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20657472

Снимка: www.dreamstime.com

Прочетете още по темата:

35 изненадващи употреби на етерични масла, които всеки трябва да знае

Маслото на крадците, 5 незаменими рецепти

Направете си сами маслото на 4-та крадци

Бадемово мляко и бадемово масло

Кокосовото масло, 25 невероятни ежедневни употреби

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Настоящата статия е информативна и не е предназначена за самолечение. Етеричните масла са много полезни, но могат да бъдат и опасни, ако не се използват в съответните дози, разредки и по предназначение. Неизползвани правилно, те имат сериозни странични ефекти. При използването им, непременно спазвайте указанията на опаковката. Преди да използвате етерични масло, непременно се консултирайте с добър ароматерапевт, натуропат или билкар.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *